Sverige
25 april 2020 13:16

”Nytänkande hästkarl”. Så minns vännerna Nils-Gunnar Hansson

CoronasmittanAvelsprofilen Nils-Gunnar Hanssons död i covid-19 har berört många som håller på med avel och ridsport i Sverige starkt. "Han har betytt oerhört mycket," säger dressyrryttaren Gunilla Byström i den här artikeln där även Arnold Assarsson, Mads Hendeliowitz och Karl-Henrik Heimdahl medverkar.

”Nytänkande hästkarl”. Så minns vännerna Nils-Gunnar Hansson
En positiv människa som alltid såg möjligheter. Det är den genomgående beskrivningen av avelsprofilen Nils-Gunnar Hansson som dog häromdagen. ArkivFoto: Roland Thunholm

Budet om Nils-Gunnar Hanssons död har tagits emot med stor sorg på många håll runt om i Sverige.

Han var en hästkarl av den gamla stammen men han hade en modern vy och försökte alltid se framåt. Karl-Henrik Heimdahl.

Avelsprofilen har gjort stort avtryck med sin verksamhet på Askö Stuteri utanför Västerås, inte minst genom sitt samarbete med många ryttare.

Dressyrryttaren Mads Hendeliowitz på Segersta har samarbetat med Nils-Gunnar Hansson i ungefär tio år.
– Min nu bästa häst, Autograf, är hans uppfödning och vi ägde den ihop. Jag uppskattar att ungefär 20 procent av alla hästar här på Segersta på något sätt kommer ur samarbetet, säger dressyrryttaren.

”Såg möjligheter”

– Han såg alltid möjligheter och var väldigt drivande. Han hade hela tiden en förmåga att ligga steget före i avelsarbetet både när det gällde hoppning och dressyr. Han var till exempel en av de första som tog in holländskt blod i Sverige och så var han drivande bakom att Cortez skulle användas i svensk avel, fortsätter Mads Hendeliowitz.

– Han var en hästkarl ut i fingerspetsarna.

001021-bystr M G-3-
Gunilla Byström och Alexia under sin karriär. Arkivbild: Roland Thunholm

Nils-Gunnar Hansson var också en pionjär när det gällde att samarbeta med ryttare. Dressyrprofilen Gunilla Byström samarbetade med honom i ungefär 30 år och fick sitt genombrott med en Asköuppfödning genom Alexia (sto f 1990 e Aleksander-Prince Court).

– ”Nisse” har betytt oerhört mycket för oss. Vi hade ett samarbete i säkert 30 års tid och jag vet inte hur mycket hästar vi har haft ihop. Han var tidigt ute när det gällde att samarbeta med ryttare och det blev en win-win-situation för alla parter, säger Gunilla Byström som också var med Nils-Gunnar Hansson och letade hingstar i Holland.

Generös och glad

– Så mycket roligt som vi har haft. Och det var fantastiskt att se hur han kunde få kontakt och kommunicera med andra trots att han inte kunde språket. Jag var bland annat med när han hittade hingsten Silvano.

Gunilla Byström framhåller också Nils-Gunnar Hanssons nytänkande inom avel och sport.
– Och så var han oerhört generös, en glad spelevink som ansåg att problem var till för att lösas.

 

Veterinär Karl-Henrik Heimdahl har haft många officiella uppdrag inom SWB, bland annat som vd. Han har många minnen av Nils-Gunnar Hansson.
– Så länge som jag har varit verksam har han funnits där som tongivande i svensk avel. Han var en hästkarl av den gamla stammen men han hade en modern vy och försökte alltid se framåt, säger Karl-Henrik Heimdahl.

– Han hade en förmåga att välja fina hingstar och han var med och hjälpte till att skapa den moderna svenska hästen.

Sak och person

Karl-Henrik Heimdahl berättar också att han och Nils-Gunnar Hansson har haft många diskussioner och inte alltid delade uppfattning.
– Men han hade en god förmåga att hålla isär sak och person. Den förmågan uppskattade jag mycket hos honom. Vi kunde ha olika uppfattningar ibland, men jag upplevde honom ändå alltid som en god vän.

Karl-Henrik Heimdahl minns särskilt ett brandtal för bevarandet av ASVH – SWB:s föregångare – som Nils-Gunnar Hansson höll i samband med avelsföreningens kris för ungefär tio år sedan.
– Det var ett väldigt engagerat inlägg på ett årsmöte, ett passionerat tal om vikten av föreningens bevarande.

HŠst
Arnold Assarsson och Nils-Gunnar Hansson när hingsten Contant Q vann Breeders i hoppning som 4-åring. ArkivFoto: Roland Thunholm

Hoppryttaren Arnold Assarsson har också haft ett långt samarbete med Nils-Gunnar Hansson när det gäller olika hästar.
– Det har såklart inte alltid gott som det var tänkt med hästarna. Men ”Nisse” hade förmågan att vara positiv även i motgång. Alla blir ju glada när deras hästar vinner championat och sådant, men att kunna vara positiv även i motgång är en annan sak. Det är något jag har försökt att ta med mig från honom, säger Arnold Assarsson.

”Enkel och bra”

– Han var en så enkel och bra person. Det saknas människor av den sorten, människor som inte är några utnyttjare utan som bara vill hitta bästa möjliga lösningen för alla, säger Arnold Assarsson.

Nils-Gunnar Hansson dog i torsdags efter att ha varit sjuk i covid-19 en tid. Han sörjs närmast av sin fru samt deras två söner med familjer. Han blev 75 år gammal.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden