Sverige
18 december 2020 10:37

Ökat antal hästägare slarvar med hästens hälsa

Hästägarens ansvarAgria Djurförsäkring har på senare tid fått in ett ökat antal skadefall där hästägaren inte har uppfyllt kraven på aktsamhet. Aktsamhetskravet handlar exempelvis om att kalla på veterinär i god tid och ge hästen tillräcklig vila mellan tävlingar.

Ökat antal hästägare slarvar med hästens hälsa
Om veterinär inte tillkallas i tid vid symptom, kan det innebära att tillståndet förvärras och istället kräver ytterligare vård. Arkivbild: Istock

– Man kan inte slarva med hästhanteringen och tänka att eventuella skador ändå kommer att täckas av försäkringen. Ett sådant tankesätt drabbar i första hand hästen som skadas i onödan eller blir ännu sjukare när den inte får rätt vård i tid. Men det innebär också att hästägare kan få ut lägre försäkringsersättning än vad de annars skulle ha fått, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst och lantbruk, Agria Djurförsäkring, i ett pressmeddelande.

På senare tid har skadereglerarna på Agria sett ett ökat antal skadefall där hästägare inte har uppfyllt aktsamhetskravet som är en del av försäkringsvillkoret. Exempel på när aktsamhetskravet inte uppfylls är om hästen inte får veterinärvård i tid vid symptom på sjukdom eller skada. Något som kan förvärra tillståndet. Hästar som inte får tillräcklig vila mellan tävlingar är ett annat exempel.

– Aktsamhetskravet för hästägare kan jämföras med att äga ett hus – det är självklart att inte lämna fönstret öppet och underlätta för inbrottstjuvar. Detsamma gäller för hästar – hästägare måste alltid sträva efter att hålla hästen frisk och skadefri, säger Mikael Theorén.

Istället för att kontakta veterinär ser Agrias skadereglerare exempel på hästägare som har sökt hjälp via alternativbehandlare, hovslagare, stallkompisar och andra källor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden