Sportnytt
11 januari 2022 14:00

Oklart läge för GHS: ”Om vi kan köra så vill vi köra”

GHSMåndagens besked om skärpta restriktioner med bland annat ett publiktak på 500 personer har försatt Gothenburg Horse Show i en tuff sits. Med drygt sex veckor kvar till första start väljer tävlingsledningen att ha lite is i magen. Läs mer här.

Oklart läge för GHS: ”Om vi kan köra så vill vi köra”
Det hänger på en skör tråd om Peder Fredricson ska få rida i Scandinavium eller inte. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Måndagen 10 januari höll regeringen och Folkhälsomyndigheten pressträff gällande nya restriktioner där det bland annat meddelades att deltagartaket vid offentliga sammankomster begränsas till 500 personer vid inomhusevenemang. Folkhälsomyndigheten bedömde också, utifrån dagens situation, att åtgärderna kvarstår till mitten av februari och att beslutet kommer att omprövas var 14:e dag.

Det innebär att det inte är klart vilka restriktioner som kommer att gälla mellan den 23-27 februari, då Gothenburg Horse Show planeras att genomföras. Organisationen bakom Gothenburg Horse Show väljer därför att avvakta med besked om evenemanget kommer kunna genomföras eller tvingas ställas in.

– Vad ska man säga, det blir ju mycket besvärligare än vad det var för bara någon månad sedan. Det kom ju snabbt det här. Vi har diskuterat fram och tillbaks i stort sett sedan igår när den senaste informationen kom från myndigheterna, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, till Ridsport.

Ny uppdatering från regeringen och Folkhälsomyndigheten förväntas komma den 24 januari och då tas också det definitiva beslutet om 2022 års tävlingar.

– Risken för att vi kommer behöva införa begräsningar av Gothenburg Horse Show är stora, och av respekt till våra samarbetspartners, ryttare, funktionärer och inte minst publik kan vi inte dra på ett beslut längre än till 24 januari. Samtidigt vill vi självklart inte ta ett förhastat beslut när det fortfarande finns en chans att vi kan genomföra Gothenburg Horse Show på ett bra sätt, säger Tomas Torgersen.

– Vi är måna om att fortsätta vara en av ridsportvärldens viktigaste mötesplatser och att vara inkluderande och välkomnande, vilket gör det svårt att genomföra ett Gothenburg Horse Show med publika restriktioner.

– Hela expertsverige inklusive statsministern stod på pressträffen igår, de vet inte och vi vet inte och det finns ingen vits med att gissa. Om vi kan köra så vill vi köra, fortsätter Tomas Torgersen.

Gothenburg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och har sedan starten 1977 lockat över 70 000 besökare årligen. Evenemanget arrangeras av Got Event AB på uppdrag av FEI, det internationella ridsportförbundet, samt Svenska Ridsportförbundet.
– Vi samarbetar även med hästsportmässan Eurohorse i Svenska Mässan, där vi just nu för en tät dialog kring hur vi hanterar frågan. Eurohorse sitter i samma båt som vi och stannar i samma läge tills vi vet mer, säger Tomas Torgersen.

Seminariedagen Hästföretagarforum, som arrangeras gemensamt av Eurohorse och Gothenburg Horse Show, kommer att genomföras den 24 februari, fysiskt eller digitalt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden