Fälttävlan
12 maj 12:27

Oliver Townend varnas för ”farlig ridning”

InternationelltNu har Internationella Ridsportförbundet, FEI, agerat, efter den uppmärksammade händelsen när britten Oliver Townend uteslöts för femstjärniga Badminton förra veckan. Samtidigt fortsätter kritik mot själva tävlingen att komma.

Oliver Townend varnas för ”farlig ridning”
Oliver Townend vid VM 2022. Foto: Annelie Frank

Det var med hästen Swallow Springs som brittiske världsryttaren Oliver Townend uteslöts ur den femstjärniga terrängen under klassikern i brittiska Badminton.

Det var uppenbart att hästen var utmattad och trots flera riktigt dåliga och därmed farliga språng fortsatte Oliver Townend att driva på sin häst genom banan. Till slut grep ground jury in och uteslöt ekipaget under pågående ritt.

”Han är som ryttare den som skulle ha tagit beslutet att avbryta. Jag förstår inte varför han inte tog det beslutet tidigare. Det är sådana här saker som ger sporten dåligt rykte. Vi måste vara medvetna om att vi har världens ögon på oss. Om en häst har det svårt på banan måste vi avbryta. Det kommer alltid en annan dag,” sa tv-kommentatorn och tidigare mästerskapsryttaren Lucinda Green under sändningen från Badminton.

Varning av FEI

Nu har Internationella Ridsportförbundet agerat på händelsen och tilldelat Oliver Townend en så kallad ”recorded warning”. Anledningen till varningen är farlig ridning och flera farliga språng. Om en ryttare, eller annan ansvarig person, skulle få tre eller fler sådana varningar inom 24 månader blir det automatiskt två månaders avstängning. När det gäller så kallat gult kort – en skarpare variant av varning – är det andra regler. Då blir det två månaders avstängning om två eller fler gula kort delas ut inom tolv månader.

Den muntliga varning som Oliver Townend fick för bland annat olämplig spöanvändning i Friends i höstas räknas inte in. Inte heller äldre förseelser.

”Blivit misshandlad”

Parallellt med processen kring Townend kommer fälttävlansprofilen, banbyggaren och flerfaldige mästerskapsmedaljören Mark Phillips med kritik mot Badminton i ett debattinlägg på Horse&Hound: ”Känslan efter terrängen är att sporten har blivit misshandlad. 58 ekipage startade, 30 avslutade och 11 utgick. Sjutton blev uteslutna, vilket inkluderar sex omkullridningar och nio avramlingar. Det är 25 procent av startfältet, vilket är för många missöden och inte någon underhållning, speciellt inte för publiken längs med andra halvan av banan. Visst är Badminton stort och extremt svårt, vilket det ska vara, men utfallet kan inte accepteras,” skriver han.

Oliver Townend är för närvarande rankad fyra i världen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden