Hoppning
7 augusti 2021 12:03

OS-guld till Sverige efter rafflande omhoppning

OS i TokyoSupersvenskarna höll ihop det hela vägen. Efter en tuff omhoppning mot USA blev det svenskt guld i hoppningens lagtävling i Tokyo.

OS-guld till Sverige efter rafflande omhoppning
Peder Fredricson knöt ihop guldsäcken som sisteryttare i det svenska laget. Foto: Kim C Lundin

Finalen började klockan 12 svensk tid och efter det svenska lagets defilering i kvalet på fredagen hade Sverige förmånen att starta sist av de tio finallagen.

Det svenska guldlaget bestod av Peder Fredricson/All In samt Malin Baryard Johnsson/Indiana och Henrik von Eckermann/King Edward.

Till final gick även Argentina, Holland, Brasilien, Storbritannien, Frankrike, USA, Schweiz, Tyskland och Belgien.

I finalen börjar lagen om från noll, så Sveriges fantastiska resultat med enbart felfria rundor under detta OS har ingen betydelse mer än att Sverige får starta sist, vilket kan vara en fördel.

 

Finalbanan bestod av 14 hinder och 18 språng. Liksom tidigare var det mycket att titta på för hästarna och många tekniska svårigheter.

Flera linjer var knepiga för ekipagen.

Först ut var Argentinas Fabian Sejanes och Emir. Ryttaren hjälpte till med rösten genom trekombinationen. Det såg lite ansträngt och långsamt ut. Det blev 14 fel totalt.

Tramp i vattnet

Brasiliens försteryttare var Marlon Modolo Zanotelli med välhoppande Edgar M. Ekipaget tillhörde ett av fem felfria ekipage i fredagens kval. På B-hindret i trekombinationen blev det ett nedslag, och sedan kom det också ett tramp i den 4 meter långa vattengraven. Ekipaget blev det första att klara tiden, men fick totalt 12 fel på hinder.

Marlontokyo
Marlon Modolo Zanotelli. Foto: FEI/Christophe Taniére

Holly Smith, Storbritannien, och Denver löste banans svårigheter i början bra. Den svåra linjen med trippelbarr och sedan trekombination fungerade inte optimalt och det blev ett nedslag och sedan tappades flytet. Totalt blev det 16 fel och en tuff start för laget då allas resultat räknas.

Frankrike, som är regerande olympisk mästare i lag, fick däremot en stark start genom Simon Delestre och Berlux som klarade banan på ett snyggt sätt utan hinderfel, men med 1 fel för tiden och hela det franska teamet jublade.

Felfritt för USA

USA, som inte har fått till det riktigt detta OS, visade genom Laura Kraut som kämpade sig runt med Baloutine, att det går att klara banan felfritt.
– Jag är så glad och stolt över min häst, han kunde inte ha gjort det bättre. Banan är så stor och svår så jag var darrig i knäna efter att jag hade gått banan, sa hon till Discovery efter sin ritt.
– Det betyder allt att kunna ge laget den här starten.

Schweiz Martin Fuchs och Clooney 51 höll ett fräscht tempo och det flöt i väg lite i en sväng tidigt i banan med nedslag som följd. Det blev sedan ett nedslag till och 8 fel.

Tysklands Andre Thiemes häst skruvade sig lite över en del hinder och tittade till på den speciella gröna muren. Rundan gav ett lite stressat intryck och det blev 8 fel för Tyskland.

Belgiens Pieter Devos och Claire Z fick 4 fel.

von Eckermann levererade igen

Henrik von Eckermann och King Edward, som hittills inte rivit ett hinder detta OS, började med ett par fina språng. Den ambitiöse valacken jobbade sig igenom trekombinationen och satte ordentlig fart mot vattengraven. Sista linjen satt som den skulle och svensken satte återigen en felfri runda.
– Det var coolt, jag hade lite tur i dag. Men en bättre början för laget kan det inte bli, sa Henrik von Eckermann till Discovery efteråt.

Efter första lagryttaren för varje nation var Sverige i delad ledning på 0 fel tillsammans med USA.

Hollands Harrie Smolders och Bingo du Parc prickade rutinerat in en felfri runda precis inom tiden. Holland hade nu totalt 9 fel och Brasilien 12 fel. Storbritanniens 22-årige Harry Charles drog på sig två nedslag och totalt 16 fel för Storbritannien.

Mathieu Billot, gick ut som andraekipage för Frankrike. Den storhoppande hästen, som gärna hänger kvar lite i luften, lyckades göra bra avvägningar hela vägen. Det var en bom som studsade till, men landade i hållarna igen. Det blev 1 fel för tid och Frankrike är med i medaljmatchen med totalt 2 fel efter två ekipage.

USA med i medaljmatchen

Jessica Springsteen har inte fått till den perfekta rundan hittills under OS i Tokyo. Inte heller denna gången fungerade det optimalt hela vägen och det blev 4 fel, men ett bra läge för USA med 4 fel efter första två ekipagen.

 

Schweiz lag klappade ihop när Bryan Balsiger drog på sig hela 16 fel och totalt 24 fel för laget.

Tysklands Maurice Tebbel och ständigt frustande Don Diarado levererade en noggrann klassrunda men det blev ett lite snopet nedslag i slutet av banan, och totalt 12 fel för Tyskland efter två rundor.

Belgiens Jerome Guery och Quel Homme de Hus sträckte ut ordentligt över sista hindret och korsade mållinjen som felfria.

Malinindianalagkval
Malin Baryard Johnsson och Indiana. Foto: FEI/Christophe Taniére

Sveriges andra ekipage var Malin Baryard Johnsson och Indiana. Ryttaren såg väldigt fokuserad och samlad ut är hon red in på banan. Energiska Indiana tog sig an hindren med stort engagemang men på B-hindret i trekombinationen, som hade en vattenmatta under, kom första nedslaget för ekipaget detta OS. Det blev 4 fel och totalt 4 fel för Sverige efter två rundor.

– Det är inte mycket att säga om. Hon är en fantastisk vattenhoppare och hon frös till lite över vattnet, sa Malin Baryard Johnsson till Discovery efteråt.

Detta lade Sverige på delad andraplats tillsammans med USA och Belgien. Frankrike leder med 2 fel.

Fredricson näst sist i startfältet

Detta betyder att Peder Fredricson startar näst sist.

Argentina, som kom in som sista lag i finalen, hade Matias Albarracin och Cannavaro 9 sist i laget. Uppgiften var tuff för ekipaget som jobbade sig runt med 22 fel, totalt 49 fel för Argentina.

Schweiz individuella OS-guldmedaljör i London, Steve Guerdat, red in med Venard de Cerisy, och hade inte riktig så mycket att rida för. Men det blev en snygg och väl avvägd avslutning för toppryttaren som dock fick med sig planket som stod efter vattengraven. Det blev 4 fel och totalt för Schweiz 28 fel.

Brasilien hade bytt ut Rodrigo Pessoa mot Pedro Veniss/Quabri de L Isle som lade 13 fel till de tidigare 16, totalt 29 fel.

Inte Deussers dag

Tysklands världsetta Daniel Deusser och Killer Queen fick ett stopp på B-hindret i trekombinationen efter nedslag på A-hindret och valde efter det att utgå. Därmed blir det ingen tysk hoppmedalj detta OS.

51354889826_e8a7a12f09_6k
Peder Fredricson och All In försvarade individuella silvret från Rio. Foto: FEI/Christophe Taniére

Holland slutade på totalt 17 fel.

Belgiens sisteryttare Gregory Wathelet och kraftfulle Nevados S fortsatte visa fin hoppning, men även här blev B-hindret med vattenmatta en stötesten och ett nedslag kom. Ryttaren hittade korta vägar, men det blev ytterligare ett nedslag och totalt 12 fel för Belgien.

USA:s rutinerade McLain Ward och hete Contagious gjorde sin första runda i Tokyo i fredagens kval. Ekipaget lekte sig genom trekombinationen, men kom lite för tajt mot den bruna oxern på slutet och det blev 4 fel. Totalt 8 fel för USA.

När Peder Fredricson och All In kom in på arenan skulle en felfri runda ge minst ett silver till Sverige. Ekipaget började fint med härliga språng. Linjen med trekombinationen var inte heller något problem. Vattengraven fixades, liksom resten av banan. Men. Sista hindret fick en touch med bakbenen och totalt 8 fel för Sverige. Därmed blir det omhoppning mot USA för Sverige.

Frankrikes Penelope Leprevost och Vancouver de Lanlore hade stor press på sig, då en felfri ritt skulle ge OS-guld till Frankrike. Men ekipaget misslyckades totalt och uteslöts. USA och Sverige gör upp om OS-guldet i en omhoppning där hela lagen startar.

Belgien tog hand om bronset.

USA:s Laura Kraut och Baloutine såg inte ut att gå för tiden, men satte en säker nolla på en ganska snabb tid.

Henrik von Eckermann och King Edward, som inte fick till det riktigt i den individuella finalomhoppningen, tjänade tid jämfört med Kraut tidigt. Ekipaget kom in snett i kombinationen och var riktigt nära stöden. Men det blev felfritt och en tid som var 67 hundradelar långsammare än Krauts.

USA:s Jessica Springsteen och hennes Don Juan van de Donkehoeve galopperade på och fick fina framåtlägen. Hon var snabb mot sista hindret – det blev felfritt men inte riktigt så snabbt som de tidigare ryttarna.

Malin Baryard Johnsson och Indiana svängde snabbt efter första och var snett över tvåan. Stoet var högt över kombinationen och tog tag i de sista hindren med sin vanliga entusiasm. Felfritt och ledning för Sverige innan sista ekipagen i varje lag.

McLain Ward satte upp tempot ordentligt och hittade fina framåtlägen. Hästen var i ett hinder, men det blev felfritt och dagens snabbaste tid.

Peder Fredricson och All In brukar vara riktigt snabba och var det även i dag. Sin vana trogen hoppade hästen nära hindren. De hittade riktigt snabba vägar i början, men kom sedan i ett bakåtläge. De gasade mot sista hindret och tog ett galoppsprång mindre än McLain Ward. Det höll hela vägen och OS-guld till Sverige.

Det var stora glädjescener i den svenska truppen utanför arenan när guldet var klart.

 

Online-resultat

Laguppställning

Startlista

Regler

Banskiss

Utförlig beskrivning av banan

Discovery+ sänder från OS

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden