Nyheter
23 mars 2020 09:27

OS kan skjutas upp – beslut inom fyra veckor

CoronasmittanIOK har hittills hårdnackat hållit fast vid att OS ska genomföras som planerat. Nu öppnar man upp för alternativa scenarier där ett uppskjutande för första gången är ett reellt alternativ. Sexfaldiga OS-mästarinnan Isabelle Werth har riktat skarp kritik mot den "förhalningstaktik" som hon anser att IOK och Japan använder.

OS kan skjutas upp – beslut inom fyra veckor
Om fotbolls-EM har flyttats till 2021 borde även IOK agera, menar Isabelle Werth som är starkt kritisk till att IOK inte genast skjuter upp OS (arkivbild). Foto: Roland Thunholm

Den olympiska elden landade för några dagar sedan i Japan, men hoppet om att spelen ska kunna hållas som planerat falnar nu alltmer. Under söndagen gick IOK för första gången ut och meddelade att ett uppskjutande kan vara tänkbart. Att ställa in finns dock inte med på agendan.

”Den förhalningstaktik som IOK och japanerna använder är både obegriplig och oförståelig”, säger världsettan och sexfaldiga OS-mästarinnan Isabelle Werth till den tyska tidningen Focus.

Samtidigt har de olympiska kommittéerna i både Kanada och Australien gått ut och meddelat att de tänker bojkotta spelen om de hålls som planerat. Bägge länderna uttrycker att osäkerheten och pressen på atleterna varit stor och att situationen inte längre är hållbar med hänsyn till det rådande världsläget. Förslaget är att OS i stället skjuts upp till nästa år. Det rapporterar Expressen.

Sedan tidigare har även bland andra Norges idrottsförbund, USA:s friidrottsförbund, Spaniens olympiska kommitté och Brasiliens olympiska kommitté gått ut med en önskan om att skjuta upp spelen.

Även Japans premiärminister Shinzo Abe öppnar nu för att skjuta upp OS. ”Det kan bli oundvikligt på grund coronapandemin”, sa han i Japans parlament under måndagen samtidigt som han även uttryckte ett önskemål om att IOK kommer till ett beslut så fort som möjligt.

IOK har i sin tur meddelat att ett beslut är att vänta inom fyra veckor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden