Sport
16 oktober 2018 14:09

Otrevlig ponnyförälder får gult kort

Ord mot ordEn förälder var så otrevlig mot funktionärerna att en av dem började gråta. Nu har Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd slagit fast att det var rätt att ge föräldern ett gult kort. "Man får faktiskt inte bete sig hur som helst mot tävlingsfunktionärer", säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark till Ridsport.

Otrevlig ponnyförälder får gult kort
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Sergio Kumer/Istock

Det hela utspelade sig på en lokal ponnyhoppning i somras, där föräldern var med sin dotter för att tävla. Dottern hade två ponnyer i samma kategori och hade fått tillåtelse av överdomaren att hoppa fram den ena ponnyn i kategorin under.

När föräldern ville höja hindren till höjden för den kategori som ponnyn skulle hoppa, sade personalen på framhoppningen nej, eftersom alla ponnyer i den aktuella kategorin inte hoppat färdigt.

Föräldern blev då otrevlig mot funktionärerna och sa till en av dem att ”Hon kan enbart hålla käften”. Den funktionären började gråta och lämnade framhoppningen. Överdomaren delade ut en skriftlig varning på ett gult kort till föräldern för olämpligt uppträdanden.

Överklagade gult kort

Föräldern överklagade det gula kortet, eftersom föräldern ansåg sig ha uppträtt helt vanligt. Men tävlingsledare, överdomare och inblandade funktionärer ger en samstämmig bild av att föräldern har uppträtt både ohyfsat och osportsligt. Det leder till att Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd konstaterar att överdomaren gjorde helt rätt i att dela ut en skriftlig varning.

− Man får faktiskt inte bete sig hur som helst mot tävlingsfunktionärer. Vi måste värna våra funktionärer, för utan dem blir det inga tävlingar, säger disciplinnämndens ordförande Cecilia Tholse Rogmark till Ridsport.
− En intressant del i det här målet är bevisfrågan. Föräldern har förnekat olämpligt uppträdande, och i fall när ord står mot ord litar vi på uppgifter från våra officiella funktionärer, eftersom de inte har någon anledning att dela ut gula kort om det inte är befogat, säger Cecilia Tholse Rogmark.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden