Sverige
11 september 19:00
Ridsportplus

Överdomare döms för uttalanden i sociala medier

BeslutEn överdomare diskuterade en tävlande ryttare och hens häst i ett forum på Facebook, något som ryttaren upptäckte och anmälde till Ridsportförbundets Disciplinnämnd. Nu har nämnden sagt sitt, och ger ryttaren rätt i sin anmälan.

Överdomare döms för uttalanden i sociala medier
En överdomare får en tillrättavisning av Disciplinnämnden för sitt beteende efter en dressyrtävling. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En anmälan om otillbörligt uppträdande och kränkning på internet kom in till Disciplinnämnden (DIN) i våras, efter att en ryttare via sin tränare fått veta att en överdomare – som ryttaren varit i kontakt med under en tävling – diskuterat hen och hens häst i en grupp på Facebook.

På den aktuella tävlingen hade ryttaren tagit kontakt med överdomaren (ÖD) innan start, för att be denne titta på de skavsår som ryttarens häst hade vid skänkelläget. Enligt ryttaren, som bifogat foton i sin anmälan, var det mindre skav i pälsen och inga sår det handlade om.

Överdomaren gav ryttaren klartecken att starta så länge hen red utan sporrar och fanns även med på framridningen där ÖD, enligt ryttaren, ”instruerade hur hen fick rida sin häst”. Väl inne på banan gick ritten dock inte som ryttaren önskade då hästen inte svarade på hjälperna, och hen utgick därför en bit in i programmet.

Innan ryttaren lämnade tävlingsplatsen hade hen ytterligare samtal med ÖD, något ryttaren beskriver som att de ”fick bra kontakt”.

Dagen efter tävlingen upptäckte ryttarens tränare ett inlägg i en grupp på Facebook, där överdomaren diskuterade och kommenterade ryttarens insats. Enligt anmälan skrev ÖD bland annat att ”ryttaren nämnde att märkena hade kommit till för att hen hållit sig fast i sidorna, alltså typ haft sporrarna i hästen mer eller mindre hela tiden” och att ”sporrmärkena var djupare än stora i bredd”. ÖD menade också att ”det dröjde inte länge förrän spöet användes i frustration och en tillsägelse fick göras”.

Den aktuella gruppen hade vid tillfället över 100 medlemmar, och enligt ryttaren var ÖD:s information i inlägget tillräcklig för att andra skulle kunna identifiera hen och hens häst. Ryttaren försökte få kontakt med ÖD efter inlägget, men utan respons.

”Anmälan är helt obefogad”

Överdomaren, som anser att anmälan är helt obefogad, menar att hen skrev inlägget för att visa på den egna uppfattningen om att ”det inte är en rättighet att tävla och att man inte kan tvinga hästen till att utföra saker för att ryttaren vill det”. ÖD säger till DIN att diskussionen i kommentarsfältet handlade om var gränsen går, inte om den aktuella ryttaren.

I Tävlingsreglementet, TR, står att en officiell funktionär ”ska avstå från att göra några offentliga otillbörliga uttalanden på sociala medier, som kan skada Svenska Ridsportförbundet eller ridsporten i allmänhet”. TR säger också att ”den funktionär som uppträder otillbörligt i samband med tävling kan ådömas tillrättavisning”.

En enig disciplinnämnd skriver i sitt beslut i förra veckan att de anser ”att uttalandena på sociala medier är otillbörliga och kan skada SvRF och ridsporten i allmänhet”. ÖD får därför en tillrättavisning. Ärendet lämnas också över till Svenska Ridsportförbundets Tävlingssektion för vidare handläggning, där DIN rekommenderar att den anmälda ska genomgå särskild utbildningskontroll.

Disciplinnämndens beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden