Dressyr
17 juli 2023 08:50

Överdomaren: ”Vi har kontrollerat alla hästar”

HästvälfärdDet har kommit hård kritik mot hårt spända nosgrimmor i Falsterbos unghästklasser och en namninsamling har startats.
”Vi lämnar inte framridningen och vi har alltid hästarnas välfärd i fokus”, säger överdomare Daniel Carlsson, som tjänstgjorde på dressyrens framridning i Falsterbo.

Överdomaren: ”Vi har kontrollerat alla hästar”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Under Falsterbo Horse Show har man i sociala medier ifrågasatt hästvälfärden i framförallt unghästarnas dressyrklasser. Det har särskilt handlat om nosgrimmorna och en namninsamling har startats, som på bara ett par dagar fått nästan (i skrivande stund) 8000 underskrifter.
Namninsamlingen har rubriken ”Till Svenska Ridsportförbundet: Förbjud hårt spända nosgrimmor!”

Namnins

Men, menar överdomare Daniel Carlsson, hårt spända nosgrimmor är redan förbjudna. Han bevakade framridningen på dressyren under större delen av eventet.
– Jag var nationell överdomare lördag till torsdag. Vi har kontrollerat alla hästar, tittat alla hästar i munnen, kontrollerat allt som varit avvikande. Även sporrar, skap, sidor. Vi har verkligen gjort allt vi har kunnat.

Har spänt ut nosgrimmor

– Vi lämnar inte framridningen och vi har alltid hästarnas välfärd i fokus. Vi kontrollerar att all utrustning är korrekt och korrekt anpassad. Det har hänt att vi skickat iväg hästar innan de börjat prestera och så har man fått springa iväg och köpa nya bett.
– Det har också förekommit att vi har vidtagit åtgärder. Jag har släppt ut nosgrimmor och det har även min kollega gjort. Det är inte många vi har gjort det med, men det har inte varit några problem, säger Daniel Carlsson.

– Om ett par hästar har vi påpekat att nu har hästen gått för kort och för rund för länge. Oftast handlar det inte om att ryttaren med våld har tagit in hästen, ryttaren kan ha närmast glappande tyglar. Men hästen har släppt kontakten och parkerat i ett läge bakom hand. Då säger vi ”kan du gå ner i skritt eller klappa lite på halsen så att den släpper”.

Publik kommer och vill uppmärksamma saker

– Som alltid på stora tävlingar kan man garantera att det förekommer reaktioner. Det har varit personer framme och pratat med mig vid framridningen. Det kom ett gäng och ifrågasatte en hästs form, just dessa hänvisade jag till våra två FEI-stewards eftersom det handlade om en internationell häst.

Men allt handlar inte om det som man kan se framför ögonen, på plats.
– Folk skickar också skärmdumpar eller kommer och vill visa saker i mobilen. Jag säger att jag hör er, jag ser er, men jag kommenterar inte saker på nätet eller bilder och filmer.

Nu gör Daniel Carlsson färdigt sin överdomarrapport som lämnas in efter tävlingarna.
– Allt som förekommit under tävlingarna finns dokumenterat i min rapport.

Men vad är det då som gör att man på en tävling som Falsterbo får mer reaktioner från allmänheten?
– Vi har fått se jättefin sport, jättefina hästar. Det jag ser är unga hästar som har lite erfarenhet. De har rest långt och är kanske för första gången på en så här stor tävling. De kan ha mycket flykt och är inte i den sinnesstämningen de har hemma.

Daniel Carlsson intygar dock att kontrollerna är lika omfattande oavsett hästarnas ålder.
– Hästarnas välfärd går före allt annat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden