Världen
5 mars 19:11
Ridsportplus

”På tävlingsdagen glömde alla bort kriget”

Kriget i UkrainaDrygt ett år efter Rysslands invasion av Ukraina fortsätter Josefine Esperansa arbetet med att hjälpa hästar och människor på KCK Bucha utanför Kiev. Mitt i allt det hemska finns det trots allt en vardag – och i stallet betydde det nyligen att det var klubbtävling för första gången på väldigt länge. Se vad Josefine berättar om tävlingsdagen, människorna, hästarna och sina egna framtidsplaner här.

”På tävlingsdagen glömde alla bort kriget”
Ett av de tävlande ekipagen från KCK Bucha. Foto: Lilia Nedolya

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det har gått drygt ett år sedan Rysslands invasion av Ukraina. En fredlig lösning tycks vara långt borta, men trots alla hemskheter fortsätter livet mitt i kriget. Ridsport har fler gånger rapporterat om KCK Bucha utanför Kiev och mardrömmen som drabbade ridanläggningen vid krigets början, och om Josefine Esperansa och hennes engagemang för att hjälpa hästarna och hästmänniskorna på plats.

Josefine Esperansa har ordnat med ett flertal hjälpsändningar till KCK Bucha och var själv på väg ner i november när nya attacker stoppade resan. Nu kan hon dock berätta om ett ljus i mörkret för människorna och hästarna på KCK Bucha – det har nämligen varit klubbtävling tre mil bort med flera tävlande ungdomar från KCK Bucha.

”Som om allt vore som förut”

– På tävlingsdagen glömde alla bort kriget, som om allt vore som förut. Ryttarna, deras hästar, applåderna, allt var som det brukar, även om deltagarna inte var lika många som vanligt. Det betyder väldigt mycket för dem, att de på något sätt kan fortsätta sina liv ”som vanligt” trots allt som sker.

Under året vi har haft kontakt har jag fått intrycket att kriget inte ska få hindra dem från att leva sina liv.

Josefine Esperansa

Equides Cup ägde rum på en av de största ridklubbarna i Ukraina och alla barnen gjorde mycket bra ifrån sig, berättar Josefine Esperansa. Hon har i sin tur fått det återberättat av Iryna Soroka som är landslagsryttare i dressyr med verksamhet på KCK Bucha. En av de tävlande flickorna tränas också av Soroka.

– Under året vi har haft kontakt har jag fått intrycket att kriget inte ska få hindra dem från att leva sina liv, trots allt som sker runtomkring. Jag har många gånger förundrats och imponerats över deras förmåga att fortsätta som de gör. De är otroliga, säger Josefine Esperansa.

Veronica Vinnik
Veronica Vinnik blev tvåa med hästen Ader Posíla. Veronica tränar för Iryna Soroka. Foto:
Anna Krishtopa
Anna Krishtopa och Sunshine Perfect tog hem en seger i klass M. Anna är ridinstruktör på KCK Bucha. Foto: Lilia Nedolya

– Det sista har jag dock märkt att de är trötta, de vill ha tillbaka sitt land och sin frihet nu. Jag hoppas verkligen kunna åka ner i vår och besöka dem. Allt var planerat för att jag skulle åka i november, men då bröt nya attacker ut och jag fick avbryta resan. Men jag ska dit.

Stort intresse för svensk hästhållning

Hästarna på KCK Bucha mår i dagsläget bra, mycket tack vare de återkommande hjälpsändningarna. Idag är det 33 hästar på anläggningen, berättar Josefine Esperansa. Hon har återkommande kontakt med flera på anläggningen, bland annat med Andrey Tolpyha.
– Andrey är mycket intresserad av vår hästhållning. Han frågar mycket om ridunderlag – och framför allt frågar han om hösilaget som jag har skickat ner med hjälp av Nils. Det har varit många samtal, som vi alla har skrattat åt ibland. Andrey pratar nämligen bara ukrainska och ibland blir inte översättningen helt korrekt.

Josefine
Josefine Esperansa och Olympic Dam JAM. Foto: Privat

Vill jobba med det hon älskar

För egen del har Josefine Esperansa nyligen köpt sig en unghäst vid namn Olympic Dam JAM (40) (SWB sto f-19 e Comthago VDL-Emmerton, uppf Anna Nilsson), som är född hos Anna Nilsson på Gotland där Josefine bor. Det närmaste målet är att göra ett uppsuttet 4-årstest.
– Jag har Linn Hörnvall som coach och hon ska utbilda och hjälpa oss. Vi ska åka dit i vår, säger Josefine Esperansa.

Jag är en person, ingen organisation, men med mycket jävlaranamma och att inte ge sig kommer man långt på.

Josefine Esperansa om hjälparbetet för KCK Bucha

Hon har arbetat med många spännande saker i livet, men visionen är att snart kunna jobba med det hon älskar mest av allt.
– Jag älskar hästar, och livet med dem. Jag blir 50 i sommar och mitt mål är att snart kunna arbeta med detta på heltid. Jag är aktiv i min ridklubb och har många planer framåt. 

Engagemanget för hästarna och människorna på KCK Bucha kommer alltid finnas kvar, och Josefine Esperansa driver fortfarande en insamling till förmån för anläggningen.
– Det är en tungt arbete som ligger bakom. Jag är en person, ingen organisation, men med mycket jävlaranamma och att inte ge sig kommer man långt på. Det är det minsta jag kan göra för människorna på KCK Bucha. Vi ger varandra hopp om en bättre värld.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden