Hoppning
21 oktober 2016 12:00
Ridsportplus

Palle Brink: All In är en fantastisk fighter

Nästa vecka ska H&M All In opereras och det är Jägersro Hästkliniks klinikchef Palle Brink, Europaspecialist i hästens kirurgi, som har fått uppdraget. ”All In är en fantastisk fighter som har presterat så bra trots magknip” säger Brink.

Palle Brink: All In är en fantastisk fighter
Palle Brink ska se till att All In slipper sin åkomma framöver.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  I tisdags fick H&M All In sin diagnos hos veterinär Palle Brink på Jägersro Hästklinik i Malmö och nästa vecka opereras OS-silvermedaljören. Det görs med stående titthålsoperation (så kallad laparoskopi) och med lokalbedövning. Palle Brink är rakt igenom positiv.
  – Prognosen är mycket god. 95–98 procent blir helt återställda efter en sådan här operation och då pratar vi om att de verkligen kommer tillbaka på topp, säger Palle Brink.

  Han förklarar att mjält-njurbandsupphängning ger lindriga koliksymptom, precis som All In har haft.
  – Lindrig kolik på det viset är inte farligt, men problemet är som en tickande bomb och kan bli värre. Därför är det väldigt bra att operera, säger Brink.

  Mjält-njurbandsupphängning där grovtarmen stundtals hänger upp sig på en ”hylla” kan påverka allmäntillståndet i viss mån, hästen kan vara orolig i boxen, ha magsårssymptom, vara gasig och ha svårt att hålla hullet. Ett ständigt litet magknip är högst troligt.
  – Det är mycket sannolikt att All In hade lite ont i magen även i Rio, men en tävlingsindivid biter ihop och visar det inte. Vi känner alla till hans prestationer och han är en fantastisk fighter som har presterat så bra trots magknip.


  Eventuella problemen kunde ingen se röken av när All In hoppade sig genom OS som enda helt felfria häst och tog silver. Foto: Roland Thunholm

  Enligt Palle Brink misstänkte landslagsveterinär Jonas Tornell just mjält-njurbandsupphängning och då All In kom till Brink blev allt svart på vitt. Passande nog var tarmen just då upphängd.
  – Tarmen hänger upp sig, trillar ner och hänger upp sig igen, men just när All In var här var det väldigt tydligt att den var upphängd. Det är ingen tvekan om diagnosen och stämmer väl med vad Peder Fredricson har berättat.           
  Problemet kan vara vanligare än vad många tror och Palle Brink misstänker att All In har andra kollegor med liknande problem.
  – Jag tror att många topphästar, som går med lindriga symptom på magbesvär och kolik, kan ha mjält-njurbandsupphängning, men för att göra något åt det måste det självklart diagnosticeras först. I det här fallet är diagnosen helt säker, men sjukdomen kan vara svårdiagnosticerad och det är vår utmaning är att bli bättre på det, säger han.

  Under den här typen av operation genom bukväggstitthål används tre hål: ett för kamera och två för över en meter långa instrument. Hela ”hyllan” (bandet mellan njuren och mjälten) där tarmen har kunnat hänga upp sig sys ihop med vanligen 12 till 20 stygn.  För All In väntar enligt standardproceduren sedan två veckor i box. Om fyraveckorskontrollen är bra kan han sättas igång och om åttaveckorskontrollen är lika positiv är det så småningom ”all in” igen.
  – Prognosen är som sagt mycket bra och troligen botar vi bekymret helt. Hästen kommer trivas bättre, prestera bättre och antagligen bli en ännu lyckligare häst – tänk dig själv vilken lättnad att bli av med ett ständigt magknip.

  Palle Brink delar med sig av sina egna bilder:


  Såhär ser det ut under ingreppet.


  Resultatet åtta veckor efter samma operation som ska göras på All In. Perfekt ärrbildning enligt Brink.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden