Dressyr
18 september 2018 13:34

Parafavoriten Frank Hosmar siktar på VM-guld

Ryttar-VMFrank Hosmar har massor av medaljer från internationella paramästerskap - men inget guld. "Nu är det min sista chans," säger 50-åringen som också har en karriär på dressyrbanorna utanför paravärlden.

Parafavoriten Frank Hosmar siktar på VM-guld
Holländske Frank Hosmar är en av favoriterna till VM-guldet i paradressyr, Grade V. Foto: Annelie Frank

När 50-årige Frank Hosmar börjar räkna upp sina mästerskapsmedaljer tar det liksom aldrig slut.

Min styrka är att jag kan rida väldigt exakt och noggrant. Frank Hosmar.

Ett silver och ett brons på Ryttar-VM i Kentucky 2010, tre bronsmedaljer på Ryttar-VM i Frankrike 2014, en medalj i varje valör på EM  i Göteborg förra året och totalt fem brons från de två Paralympics han har ridit.

– Det är blir antagligen mitt sista Ryttar-VM så nu vill jag ha ett guld. Det är min sista chans. Efter Paralympics i Tokyo planerar jag att sluta tävla, säger 50-åringen.
– Jag har fru och två mindre barn och det här tävlandet tar mycket tid.

Skadade handen
Han var frisk ända fram till mitten av 1990-talet och red då och tävlade på vanliga tävlingar. Det gör han fortfarande, men efter en skada och operation i ena handen som tog bort både känsel och styrka tävlar han i paradressyr, Grad V, som är den mest avancerade klassen.
– Jag tävlar fortfarande en del på vanliga tävlingar och för en månad sedan debuterade jag i Grand Prix med en annan häst och fick 65 procent. Det är jag nöjd med, säger han.

Em GöteborgFrank Hosmar
Frank Hosmar och Alphaville på EM i Göteborg förra året. Foto: Jenny Schwieler Staaf

I Tryon har han 13-årige valacken Alphaville N.O.P. (KWPN e Henrix-Iglesias) med sig. Alphaville har varit hans mästerskapshäst sedan EM i Herning 2013.

Redo för start
– Det är en trevlig och bra häst. Han har klarat flyget hit riktigt bra men var full av energi efter resan. Han är mer än redo för start, säger Frank Hosmar som arbetar heltid med hästar hemma i östra Holland.

Han har sex egna hästar och är dessutom tränare/utbildare av både hästar och ryttare.
– Jag ska göra mitt bästa för att ta VM-guld. Min styrka är att jag kan rida väldigt exakt och noggrant – den styrkan ska jag försöka att använda.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden