Dressyr
6 april 2019 11:41
Ridsportplus

Patrik om papparollen: ”Jag känner mig helt annorlunda som människa”

FöräldraskapSedan Patrik Kittel blev pappa i höstas tycker han att han blivit helt annorlunda som människa. "Det är mycket oro nu och en konstant föräldrainstinkt", säger Patrik. Men ridningen tycker han inte har påverkats av att få barn - där kan han fortfarande koncentrera sig i sin bubbla.

Patrik om papparollen: ”Jag känner mig helt annorlunda som människa”
Sedan Emilia kom till världen tycker Patrik Kittel att han blivit helt annorlunda som människa, men ridningen, den påverkas inte. Foto: Matilda Hjertstrand/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I mitten av oktober förra året föddes lilla Emilia, efterlängtad dotter till dressyrryttarna Patrik Kittel och Lyndal Oatley. Sedan dess har dressyrvärlden fått följa Patriks och Lyndals föräldraskap på sociala medier. Inläggen om träning och tävlingsframgångar varvas i flödet med minst lika många inlägg som berättar om Emilias utveckling, eller ”Ems”, som föräldrarna kallar henne.

Nu har Emilia hunnit bli fem och en halv månad gammal, och hon finns på plats i Scandinavium. Sin första ackreditering fick hon dock redan för några veckor sedan, när pappa Patrik tävlade i holländska ’s-Hertogenbosch. Patrik berättar för Ridsport om känslorna han känner över att ha blivit pappa.
– Jag känner mig helt annorlunda som människa, förklarar Patrik.
– Det är mycket oro och en konstant föräldrainstinkt, men jag tycker inte att det har smittat av sig på hästarna.

Emilia är på plats i Scandinavium och hejar på pappa:

Patrik berättar hur han har ett helt annat sinne när han rider mot när han umgås med sin dotter.
– När jag kommer upp på min häst så är det som en bubbla liksom, det har alltid varit så.
– Det kan vara hur stressigt som helst runt mig, men när jag kommer upp på hästen blåser det bort.

Känslan går inte att jämföra med något annat

Förutom den ständiga oron så pratar Patrik också om den stora tacksamhet han känner över att ha blivit förälder.
– Jag älskar min dotter och allt hon håller på med, hur hon tittar, joddlar och allt sådant där.
– Jag älskar när hon är sur, när hon är glad, när hon sätter sig upp och när hon griper med händerna. Det är sådana saker som inte går att jämföra med något annat, säger Patrik med stor kärlek i rösten.

Både Patrik och Lyndal vill tillbringa så mycket tid som möjligt med Emilia. Ännu så länge kan de styra upp vardagen utan någon utomstående hjälp, men när Lyndal börjar tävla mer intensivt och när Emilia börjar gå, då har Patrik insett att de kommer behöva ha någon som hjälper dem.
– Men vi vill båda verkligen uppfostra och vara med vår dotter så mycket vi kan av tiden, när vi tar hjälp kommer vi ha någon som hjälper oss någon timme när vi ska rida, säger Patrik.

Delar upp ansvaret

Nu lägger de upp dagarna så att Lyndal tar hand om Emilia på morgnarna när Patrik gör sitt ridpass. När Emilia sover passar Lyndal på att rida, och då har Patrik barnvagnen med sig när han undervisar. Mitt på dagen hjälps paret åt med sin dotter, och sedan när Patrik gör sina eftermiddagspass är det Lyndal som tar hand om Emilia igen.
– Sedan går vi en lång promenad hela familjen, säger Patrik, och förklarar att efter att Emilia sovit sitt eftermiddagspass så är hela familjen samlad igen.
Att det intensiva vardagen går att styra upp så pass bra som det går utan någon utomstående hjälp tackar Patrik sin Lyndal för.
– Jag har en fantastisk fru, säger Patrik och glittrar kärleksfullt med ögonen.

 Stlockholm, Globen 111124 Den svenska dressyrstjärnan Patrik Kitte och hans fru Lyndal , med deras häst Toy Story i stallet. Photo: Roland Thunholm Code 718 35
Patrik Kittel lovordar sin hustru Lyndal Oatley för hur de kan få ihop vardagen som småbarnsföräldrar. ”Jag har en fantastisk fru”, säger Patrik. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden