Dressyr
16 juli 2023 12:24
Ridsportplus

PB för Patrik och Touchdown i Nations Cup

FHS 2023Personbästa för både Patrik Kittel och Malin Wahlkamp Nilsson var suveräna individuella resultat. Den svenska Nations Cup-planen gick inte riktigt i lås och Danmark låg i en stark ledning inför den avgörande küren och höll den med seger som resultat.

PB för Patrik och Touchdown i Nations Cup
Patrik Kittel och Touchdown showar. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Nations Cup i dressyr har sett flera omdaningar av format och bedömning under åren. Nuvarande regler är till för att utjämna skillnaden mellan de olika starka nationerna och öka spänningen och taktikandet i tävlingen. Resultatet för laget räknas ut efter de deltagande ryttarnas placering i Grad Prix respektive Specialen och Küren. Det innebär att bäst placerade ekipage och nationer får lägst poäng och vinner omgången. Det gör också att det kan bli stor skillnad i resultat trots liten skillnad i procent mellan ekipagen.

Nations cup dömdes av ett helt internationellt domarteam med domarna Janine Van Twist, Isabelle Judet, Susanne Baarup, Isobel Wessels och Maria Colliander. Det är ovanligt att inte ha en svensk huvuddomare eller ens en svensk domare med i kollegiet.

Grand Prix kür

I küren för Nations Cup används samma bedömningssystem som för världscupkvalen, dess final och på mästerskap. Degree of Difficulty, populärt kallat DoD, bygger på att ryttarna lämnar in ett i förväg bedömt program sett till teoretisk svårighetsgrad. Sedan ges poäng efter hur bra det lyckas. Systemet har utjämnat poängsskillnaderna för mindre kända ekipage som tidigare haft svårt att få rättvist betalt.

Sveriges hopp i küren stod till vårt svenska laganker i alla sammanhang Patrik Kittel med SWB-valacken Touchdown. När han äntrade banan var Thamar Zweistra och Hexagon’s Ich Weiss i ledning på lite över 80 procent.
Med sin nya kür på James Bond tema hade han Falsterbo-publiken i sin hand. Dramaturgin och musikarrangemanget är häftigt med vemodig oboe och accentuerande stråkar. Sen går Touchdown riktigt, riktigt bra – allt har blivit en nivå bättre med mer finstämda hjälper därtill. Ekipaget gör riktigt bra piruetter och otroligt säkra fina serier. Küren har till skillnad från Patrik Kittels tidigare program inte samma underliggande takt, här är övergångar och dramatisk musik istället i centrum. Det var en i alla stycken makalös ritten, allt satt precis där det skulle och efter sista halten bröt läktarjublet lös med ett brak. Patrik Kittel satte personbästa med Touchdown på över 85 procent – weltclasse som de säger i Tyskland där Patrik bor sedan många år.

Patrik Kittel Touchdown
Patrik Kittel och Touchdown är i sitt livs form och på hemmaplan dessutom. Foto: Kim C Lundin
Patrik Kittel Touchdown
Patrik Kittel och Touchdown showar. Foto: Kim C Lundin

Grand Prix Special

I Grand Prix Special hade Danmark i en klar strategi tagit ut sina två starkaste kort, dessutom som ett slags sista test inför kommande EM-uttagning som stundar för chef d’equipe Anne-Mette Binder. Daniel Bachmann Andersen och Anna Zibrandtsen lade beslag på andra respektive första plats efter två starka insatser med sina två framtidshopp Quel Filou och Zippo M.I.

Anna Zibrandtsen Quel Filou
Anna Zibrandtsen med Quel Filou segrade i GP Special. Foto: Kim C Lundin
Daniel Bachmann Andersen Zippo Mi
Daniel Bachmann Andersen och Zippo Mi kom tvåa i GP Special Foto: Kim C Lundin

Malin Wahlkamp-Nilsson och Bergsjöholms Valbonne satte återigen ett nytt personbästa nu i Grand Prix Special med över 74 procent. Där steg ekipagets EM-aktier rejält. Det gav en tredje placering och fina låga poäng till resultattabellen. Marina Mattsson med Helix tog en femte plats på lite över 70 procent, svårt i knivskarp konkurrens om placeringstalet.

Malin Wahlkamp Nilsson Bergsjöholms Valbonne
Malin Wahlkamp Nilsson och Bergsjöholms Valbonne satte åter personbästa. Foto: Kim C Lundin
Marina Mattson Helix
Marina Mattson och Helix Foto: Kim C Lundin

Dansk seger i Nations Cup

Daniel Bachmann Andersen har fått agera chef d’equipe här i Falsterbo och haft ansvaret som lagankare. Det var ett oprövat lag, Anne-Marie Hosbond gjorde sin första Nations Cup och hade verkligt fina resultat med sitt 13-åriga sto Scarlett. Falsterbo är en av de Nations Cup omgångar där Danmark provar nya ryttare. Nadja Aaboe Sloth med sin Favour Gersdorf debuterade i Falsterbo 2022.

Team Denmark
Team Denmark Foto: Kim C Lundin
Team Denmark
Team Denmark i fin formation under defilering på ärevarvet Foto: Kim C Lundin

Starka svenska insatser

Patrik Kittel pratade vamt om sin ritt med Touchdown.
– Detta kan ha varit min egen absolut bästa ritt för att jag ridmässigt satsade och gjorde flera små saker. När du är ett med hästen på banan då är det riktigt bra, du kanske får fem sådana ritter i livet och idag var en av dem.
– Vi lyssnar hela tiden på våra hästar och slipar formen ständigt utifrån deras förutsättningar.

Patrik Kittel Touchdown
Patrik Kittel och Touchdown showar. Foto: Kim C Lundin

Marina Mattsson kände att hon fick revansch på banan med Helix.
–Jag lärde mig mycket igårdagens Grand Prix men kanske det straffade sig för laget. Idag gick det mycket bättre och Helix var med mig. Utanför banan är det annorlunda, Helix är som en hund och står ständigt och frågar vad ska vi göra nu, han viftar på svansen, ständigt lika på G.

Malin Wahlkamp Nilsson om sin Bergsjöholms Valbonne som presterat två ritter på personbästa i sin internationella karriär.
– Han är underbar. Jag har haft riktigt bra ritter här, vi har mer att slipa på såklart. Jag försöker bli i min bubbla och inte känna press, jag tror jag gör bäst ritter när jag bara tänker på just det och inget annat.

Bo Jenå var nöjd som förbundskapten efter lagets insatser i Falsterbo.
— Ryttarna har presterat bra sen hade vi inte riktigt bra flyt just igår i Grand Prix klassen. Flera personbästa och sedan är det alltid härligt att höra ”Du gamla du fria” tack vare Patriks seger.
– EM-uttagningen dröjer lite till. Vi har en tävling kvar i Peelbergen om två veckor och sedan blir det laguttagning. Vi har en lagsamling hos Patrik Kittel med Kjell Enhager innan EM i Riesenbeck..

Serieseger

Tyskland tog hem segern i hela serien med Danmark på andra plats och Sverige kom trea. Prisutdelningen för seriesegern skedde oannonserat till sist och all publik och fotografer hann lämna området. FEI har heller inte uppdaterat totalställningen sedan före CHIO Aachen, en anmärkningsvärd nonchalans.

Johnny Hilberath
Johnny Hilberath, chef d’Equipe för Tyskland i Falsterbo och landslagstränare, fick ta emot Nations pokalen för totalseger i hela serien Foto: Kim C Lundin

Slutresutat Lag
Resultat Grand Prix Special
Resultat Grand Prix Kür

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden