Hästägartips
14 maj 08:53
Ridsportplus

Peder sadlar olika på träning och tävling

SadeltillpassningPeder Fredricson har ett enormt intresse för alla detaljer och har även tänkt till när det gäller sadlar.
– Vad jag tycker är viktigt för sport är att inte ha en för tung sadel, den ska vara lätt, säger han.

Peder sadlar olika på träning och tävling
På tävling sadlar Peder Fredricson längre fram, som här under världs­cupfinalens första dag med Catch Me Not S. Foto: FEI/Martin Dokoupil

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Fakta

  Snabbversion

  1. Peder Fredricson, berättar i artikeln om den avgörande betydelsen av en lätt sadel och en perfekt position för optimal prestanda.
  2. Trots sin erfarenhet har Peder Fredricson kämpat med att hitta rätt sadel, betonar vikten av sadelns lutning och dess påverkan på ryttarens balans och hästens komfort.
  3. Med flera olika sadlar för olika hästryggar och anpassade för träning eller tävling, visar Fredricson att detaljer spelar en avgörande roll inom ridning.
  4. Men vilken sadel föredrar han egentligen själv?
  Expandera

  Peder Fredricson har svårt att hitta sadlar där han får en bra position. 

  – Det har kanske inte så mycket med min längd att göra. Det viktiga är vilken lutning sadeln har, så att man får en bra balans där magmusklerna kan kopplas på. Man vill ha en bra position när man rider runt och galopperar, men även så att man kan sitta stilla i språnget utan att störa hästen i hoppningen.  

  Själv rider Peder Fredricson i sin egendesignade Bhoofsadel från Renaissance.  

  – Det är väldigt viktigt att sadeln är bekväm för hästen och ligger bra på ryggen, men också att den ligger så att ryttaren får en bra position. Det handlar dels om hur bommen är utformad, hur djup eller platt den är, men också i vilken vinkel den ligger på hästen.

  Hög manke ger problem

  Manken kan ställa till det. 

  – Om du har en häst med hög manke hamnar sadeln lätt i bakvikt och då är det jättesvårt för ryttaren att hitta bra balans.  

  Peder Fredricson har tre typer av sadlar med tre bomvidder; en för hästar med hög manke, en för dem med mellanhög manke och en för hästar som har lite rundare rygg. Han menar att det är ryttarens ansvar att se till att sadeln ligger bra. 

  – Det är inte alla som har möjlighet att ha flera sadlar, men har man bara en sadel får man lösa det genom att köpa olika paddar, och på så sätt se till att sadeln ligger bekvämt på hästen. 

  Jag tror man ska vara nyfiken om man vill lära sig om sadlar. Nummer ett är att känna hur hästen upplever sadeln.

  Det gäller att observera hästen noga. 

  – Jag tror man ska vara nyfiken om man vill lära sig om sadlar. Nummer ett är att känna hur hästen upplever sadeln. Har du en känslig häst kan det vara väldigt tydlig om sadeln ligger bra eller inte. Man känner på hästen om den verkar nöjd under ridpasset och känns bra i ryggen
   efteråt.  

  Träning och tävling

  Han sadlar olika för träning och tävling. 

  – På tävling behöver sadeln ligga långt fram så att hästen kan lyfta ryttaren över sina framben när den kliver av vid hindret. Men det är kanske inte den bekvämaste platsen för hästen ha sadeln på under ett långt ridpass. Vid markarbete har jag sadeln längre bak och ger därmed hästen mer bogfrihet. Ibland har jag dressyrsadel vid markarbete. Jag tycker om att variera med olika sadlar för olika ändamål eftersom alla sadlar fördelar trycket olika.  

  Flyttar stöden

  Vad är då bäst, mycket stöd eller lite? 

  – Det är väldigt personligt hur man vill ha sin sadel, och vilken balans man vill ha i den. Jag har kardborrefästning på stöden så att jag kan flytta dem uppåt och neråt och byta storlek på stöden. Olika hästar kan sätta dig olika i sadeln och då vill du flytta stöden. Vissa hästar hoppar mig nästan ur sadeln och då har jag
  mer stöd. 

  Ska sadlar alltid vara av läder? 

  – Jag tror att det kommer utvecklas så på sikt att man kan få ännu mer funktionella material som är lättare och bekvämare för hästarna. Sedan är läder ett klassiskt och vackert material med bra egenskaper och vi har en fantastisk tradition med läderutrustning. Men det är ju få andra sporter som använder läderutrustning i dag.

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 7/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden