Hästliv
15 april 2019 10:29

Pernilla fångade drömbilden på Peder

RidsportfotografRidsports mångåriga medarbetare Pernilla Hägg lyckades fånga drömbilden på Peder Fredricson vid Gothenburg Horse Show. Här berättar Pernilla hur det gick till när hon fick sin lite speciella fotobeställning av Peder själv.

Pernilla fångade drömbilden på Peder
Ridsportfotografen Pernilla Hägg hade härliga dagar vid Gothenburg Horse Show, bland annat fick hon till toppbilden på Peder Fredricson och Catch Me Not S, som Peder själv beställde som poster till stallköket. Foto: Pernilla Hägg/Jenny Schwieler Staaf

Hallå där, Pernilla Hägg, frilansfotograf som i snart 30 år levererat bilder till tidningen Ridsport. Efter Gothenburg Horse Show lade du ut på sociala medier att ”vissa fotobeställningar är lite speciella”, och visade en härlig bild på Peder Fredricson och Catch Me Not S. Där gick det att utläsa att du blivit kontaktad av Peder som ville beställa en poster av bilden, kan du berätta hur det gick till?

– Jag hade lagt ut bilden på Instagram och både taggat Peder samt lagt till ett antal hashtaggar, vilket gjorde att han hittade bilden och skrev till mig att han gillade den.
– Jag har nyligen renoverat mitt kontor hemma och letat efter favoritbilder att hänga på väggarna. Denna bild fastnade jag själv för och sa till Peder att jag själv hade tänkt ta fram. Han undrade vilken storlek och när jag sa 50×70 ville han ha en likadan till stallköket.

Du fotograferar vid ett stort antal tävlingar och unghästtester och säljer mycket bilder till hästägare och uppfödare, men hur vanligt är det att du får beställningar från ryttare i toppsporten?
– Nej det är inte speciellt vanligt. Jag har tidigare sålt till en av de utländska kuskarna som deltagit i fyrspannskörningen på SIHS, men annars är det vanligast att sälja bilder till ryttare på regional eller nationell nivå. Svenska uppfödare köper dock gärna bilder på sina duktiga uppfödningar.

Vad tycker du det är som är tjusningen med att fotografera hästar, och vilken gren är den som du själv föredrar att fånga på bild?
– Tjusningen är nog den stora variationen. Att ena dagen åka till Scandinavium eller Friends eller Herning och fotografera världens bästa hopp- och dressyrhästar, för att nästa dag åka till Grevagården och försöka porträttera de bästa ardennerhingstarna på en hingstpremiering.
– Jag tycker det är lika roligt oavsett gren eller ras! I det hela ingår också att göra bildköparen glad när jag fått till en riktigt bra bild!

Vad har du för kommande fotoplaner under den kommande säsongen?
– Jag har fyllt vårkalendern med unghästtester och avelsvärderingar, men sen hoppas jag komma iväg till unghäst-VM i Ermelo i början av augusti. Det är en gammal dröm som kanske kan bli verklighet i år.

Finns det något drömmotiv som du ännu inte lyckats fånga på bild?
– Ja det finns det förstås massor! Jag vill fota haflingers i alpnatur. Fjordingar i de norska bergen. Araber i öken. Tittar faktiskt en del på att åka på nån fotoworkshop nere i Europa, men det är dyrt…

190415_pederfredricson_pernillahagg
Den härliga bilden som Peder Fredricson upptäckte på Instagram och beställde en poster av till sitt stallkök. Foto: Pernilla Hägg

För den som vill se fler av Pernillas bilder från GHS finns ett stort antal utlagda här.

Fakta

Fotograf Pernilla Hägg

Ålder: 48 år
Bostadsort: Skövde
Familj: Tre barn (17, 19 och 23 år) samt hund och särbo
Hästbakgrund: Russuppfödare och hingsthållare samt tävlat distansridning upp till 120 km. Tävlat Lätt hoppning och dressyr. Suttit i styrelsen i Gotlands Ridsportförbund, Hoburgs Ridklubb samt Svenska Russavelsföreningen. Sitter numera i styrelsen i Skaraborg Ponny Avel.
Nuvarande sysselsättning: Ekonomichef hos Gunnars Maskiner AB samt frilansfotograf
Kamerautrustning: Canon EOS 1dx mark II samt 2 extra kamerahus och ett gäng objektiv
Eventuellt motto: Lev idag! (vilket jag lärt mig den hårda vägen som canceröverlevare)

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden