Världen
29 juli 2020 11:58

Personligheten avgör vem du är som ryttare

UndersökningOlika typer av människor dras till olika grenar inom ridsporten, och vissa lockas mer av att tävla än andra. Det visar en stor studie över hela världen. Dressyrryttarna hör till dem som får högst poäng på vissa personlighetsdrag. Läs vilka här.

Personligheten avgör vem du är som ryttare
Dressyrryttarna utmärker sig i studien. Bilden har inget samband med artikeln i övrigt. Foto: Roland Thunholm

En grupp hästforskare har undersökt olika typer av personligheter inom ridsporten. Över 4 000 ryttare från USA, England, Kanada, Australien och Europa inom olika discipliner har deltagit i undersökningen som bestått av en rad frågor kopplade till olika personlighetsdrag. Frågorna är baserade på en så kallad ”Mini International Personality Item Pool” och fem personlighetsdrag har varit avgörande: extroverthet, empatisk förmåga, samvetsgrannhet, inlevelseförmåga och känslomässig stabilitet.

Resultaten visar bland annat att tävlingsryttare är mer extroverta och samvetsgranna än dem som inte tävlar. Tidigare forskning inom andra sporter visar också att idrottare som får höga poäng på extroverthet och ansvarskänsla är bättre på att hantera den stress som tillkommer vid tävling. Tävlingsryttare har även större inlevelseförmåga än dem som inte tävlar, det vill säga de är öppna för nya idéer och tankar, och högst poäng i undersökningen får dressyrryttarna.

Den estetiska aspekten av dressyr och den intellektuella utmaningen det innebär att förmå hästen att utföra varje rörelse perfekt är sannolikt det som lockar just den här personlighetstypen, tror forskarna.

Studien visar även att ryttarpersonligheten utvecklas med åren. Ryttare över 35 år är mindre nervösa och mer känslomässigt stabila, de är mer samarbetsvilliga, mer samvetsgranna och mer öppna för nya idéer än yngre ryttare.

Lugna, samvetsgranna och empatiska ryttare är också bättre på att träna unghästar, visar studien som Ridehesten skrivit om.

Resultaten kan exempelvis vara till hjälp vid coachning av ryttare, enligt David Marlin, som är en av forskarna bakom studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden