Nyheter
6 september 2018 14:00
Ridsportplus

Piia Pantsu vill se Flyinge bli fälttävlanscentrum för Norden

Nytt uppdragFlyinge som ett nav för fälttävlan, inte bara för Sverige utan för hela Norden. Det är en fullt möjlig vision med VM-medaljören Piia Pantsu vid styråran.
– Jag hoppar i ett par stora skor, och går in i det här uppdraget med stor ödmjukhet, säger Piia Pantsu om sin nya tjänst på Flyinge.

Piia Pantsu vill se Flyinge bli fälttävlanscentrum för Norden
Flyinge är den nya arbetsplatsen för Piia Pantsu, som ser fram mot att göra Flyinge till ett fälttävlanscentrum. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Två välkända namn har knutits till Flyinge den här hösten. Det handlar om Jens Fredricson, som är stallmästare och kommer att jobba mycket med eleverna i beridar- och unghästprogrammet, och om Piia Pantsu, som är mentor och samordnare för beridarprogrammet, men även ska vara hopplärare för såväl hippologerna som för eleverna på unghästprogrammets utbildning.

    − Jag hoppar i ett par stora skor, och går in i det här uppdraget med stor ödmjukhet, säger Piia Pantsu, som under de tio senaste åren har levt ett hektiskt liv mycket resor och träningar runtom i Norden.

    Tioårscykler

    Hon har varit förbundskapten för finsk fälttävlan, samt för de finska juniorerna och young riders i hoppning, liksom för det danska fälttävlanslaget, och är än i dag landslagsledare för norsk fälttävlan.
    − Före 2008 var jag själv aktiv fälttävlansryttare, så mitt liv har gått i tioårscykler.

    Karuso Piia Pantsu
    Hinder har flyttats från Ribban till Flyinge. Här hoppar Piia på den förstnämnda platsen, år 2005 med Karuso. Foto: Krister Lindh

    Vi träffas på kontoret i Flyinge, som hon nyligen flyttat in i. Flyinge är knappast okänd mark för Piia Pantsu, som bor bara ett stenkast från riksanläggningen tillsammans med maken Fredrik Jönsson. Samtidigt har hon tidigare inte varit knuten till Flyinge, utan hållit till på gården och terrängbanan hemma.Men nu har Flyinge fått fälttävlanshindren från Ribersborg, och har därmed goda förutsättningar att få egen bana av hög kvalitet.

    −Jag ser fram mot att det ska byggas en träningsbana som är teknisk. Ryttare på högre nivå behöver träna mer på att rida olika linjer, och vi har inte träningsbanor på avancerad nivå i Sverige. Samtidigt behövs det också utbildningsbanor för unghästar, säger Piia Pantsu som räknar med att svärfar Janne Jönsson, OS-bronsmedaljör och tidigare förbundskapten i fälttävlan, ska delta i utformningen av den nya banan.

    Kan bli ett centrum för sporten

    Piia Pantsu är övertygad om att Flyinge kan bli ett fälttävlanscentrum, inte bara för Sverige utan för hela Norden.
    − Det är något som verkligen behövs, säger Piia som efter sina år som landslagsledare har god insikt i de övriga nordiska ländernas arbete med fälttävlan.
    Det egna arbetet som tränare får hon lägga på hyllan nu, och det har hon inget emot.
    − Som privattränare måste du ibland hoppa över några steg i grunderna för att tillmötesgå eleverna, så här på Flyinge ser jag fram mot att få arbeta med detaljerna och en god grundridning, där vi kan reflektera över hästens reaktioner och dra slutsatser utifrån det.

    − Nu ska vi öka på kunskapsbanken på Flyinge ännu mer och skicka iväg duktiga beridare härifrån, säger Piia Pantsu, som också ska klämma in en resa till VM i Tryon i schemat, inte bara för att se sambon Fredrik Jönsson hoppa, utan också som norsk förbundskapten.
    − Jag ska hjälpa Heidi Bratlie Larsen, den första norska ryttaren någonsin som tävlar VM i fälttävlan. Sedan har jag en tid kvar på uppdraget som norsk förbundskapten. Det sträcker sig i alla fall över OS 2020, och det hoppas jag ro i land.

    Fakta

    Piia Pantsu

    • Född i Finland 1971
    • Meriter: VM-brons i fälttävlan i Jerez 2002 tillsammans med Ypäja Karuso, tvåa i Badminton 2003 och trea i världscupfinalen i Malmö 2005 med samma häst.
    • Tränaruppdrag: Förbundskapten för finsk fälttävlan 1997-2016, landslagsledare för de finska juniorerna och Young Riders i hoppning 2008-2016, förbundskapten för dansk fälttävlan 2016-2017, landslagsledare för norsk fälttävlan 2016-2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden