Hoppning
24 mars 2018 18:25

Piteå RK vann efter jämn omhoppning

ElitallsevenskanJämnt så det förslog var det i Umeå när Piteå och Bollnäs slogs om årets första allsvenska seger. Piteå Ridklubb var några sekunder snabbare och kunde därmed ta hem årets första vinst i den Norra gruppen.

Piteå RK vann efter jämn omhoppning
Piteå Ridklubb tog hem årets första allsvenska seger. Foto: Privat

Så har nu den högsta ligan i allsvenskan kickat igång. Först ut av grupperna i årets Folksam Elitallsvenska var den Norra gruppen. Omgång ett reds vid Umeå Ryttarförening med sex lag i startfältet. Det blev en rafflande uppgörelse mellan Piteå Ridklubb och Föreningen Bollnäs Sportryttare som båda hade tre ekipage per lag som dubbelnollade, och det var ovisst om segern ända tills sista ryttaren hade passerat mållinjen.
– Det var otroligt jämnt och det är alltid roligt när man går till omhoppning och får vinna på tid, säger Linda Marklund från Piteå Ridklubb som både red i laget och är mamma till sin lagkamrat Wilma Marklund.

Piteå Ridklubb landade på 129,29 sekunder och tog därmed hem segern före Föreningen Bollnäs Sportryttare med sina 132,10 sekunder. Piteås lag bestod av Linda Marklund på Django, Fanny Blanck på Laudy, Emilia Fredriksson Lindmark på Anton F och Wilma Marklund på Carlogero.

Nästa omgång av den Norra gruppen rids i Gävle, men då är halva laget ute på vift. Linda berättar att hon och Wilma ska resa till Belgien.
– Vi stannade bara till här i Umeå på vägen.
Men även utan de två Marklundarna i laget tror Linda att det kan gå bra i Gävle.
– Vi har ett bra lag och vi siktar på att vinna den här serien och ta oss till final. Men visst, Wilma är alltid bra att ha i laget.

I Belgien ska nu Wilma rida i Bonheiden den kommande helgen som uppvärmning inför veckan därpå. Då stundar Nations Cup för Young Riders.
– Med 1,5 meter snö här hemma så kände vi oss inte så förberedda på Nations Cup, så vi tänkte vi åker en vecka innan och värmer upp vid en annan tävling, förklarar Linda.

Preliminär ställning i Folksam Elitallsvenska Norra gruppen efter omgång ett:

1 Piteå Ridklubb
2 Föreningen Bollnäs Sportryttare
3 Näsets Ryttarsällskap
4 Nansta Sportryttarförening
5 Gävle Ryttarsällskap
6 Borlänge Ryttarsällskap

Resultat

Fakta om

Folksam Elitallsvenska 2018

  • Lagen är indelade i sex grupper, som alla rider tre grundomgångar var. Omgång 1 och 2 rids i 1.25/1.30-hoppning. Omgång 3 rids i 1.30/1.40-hoppning. En ryttare rider den lägre höjden. De tre bästa lagen i varje grupp totalt efter de tre omgångarna går vidare till semifinal.
  • Semifinalen rids på Strömsholm i 1.30/1.40-hoppning över två omgångar samma dag. De tio bästa lagen får rida omgång 2. De åtta bästa lagen totalt går vidare till final.
  • Finalen rids i Falsterbo över två omgångar samma dag. Omgång 1 1.35/1.40-hoppning och omgång 2 1.35/1.45-hoppning. Laget med minst antal sammanlagda fel är SM-vinnare.
  • Årets premier är höjda och SM-medaljörerna får 200 000, 100 000 och 60 000 kronor. Samtliga finallag får premier, som lägst 8 000 kronor.
Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden