Hoppning
24 augusti 2021 16:04
Ridsportplus

Platt fall i ungdoms-EM

Ungdoms-EMIngen svensk junior eller young rider tog sig till final i EM i hoppning. "Det blir en annan sport på den här nivån", säger landslagsledaren Henrik Lannér.

Platt fall i ungdoms-EM
Uppgiften på ungdoms-EM i Portugal blev svenskarna övermäktig och landslagstränare Henrik Lannér påpekar igen vad Sverige saknar: bra tourer av hög klass på hemmaplan. På bilden Tabitha Kyle på Desterly. Foto: FEI/Leanjo de Koster

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under nordiska mästerskapen i Ypäjä regnade medaljerna över de svenska ryttarna i både hoppning och dressyr. Men på ungdoms-EM i hoppning i Portugal hände det motsatta.
– Klasserna var något högre, men det är inte den enda skillnaden, säger Henrik Lannér, landslagsledare för juniorer och young rider.

– Allt blir annorlunda på den nivån. Hindermaterial som är svårare att rida på, liksom att byggnationen, banorna och maxtiderna ändrar sig.
– I lagen hade vi också några orutinerade ryttare liksom rutinerade ryttare med gröna hästar. Tre i young rider-laget gjorde sitt första år som young riders.

Henrik Lannér tycker ändå att det var rätt att åka till Portugal med lag.
– Det var ingen som inte klarade av att hoppa banorna. Vi var bara inte tillräckligt bra, och då faller en bom här och där. Och om vi inte åker till mästerskap har vi inget att mäta oss med.

Saknar rutinen som behövs

Henrik-lanner-1-200816-rt
Henrik Lannér, landslagsledare junior och young rider. Foto: Roland Thunholm

Det som ungdomarna saknar enligt Henrik Lannér, är rutin på att hoppa banor av internationell klass.
– Bor du i Belgien har du ett par internationella tävlingar varje helg året runt, och ryttarna där möter kvalitet hela tiden. Men jag menar inte att att svenska ungdomar ska ut och tävla i Europa. Dels för att det blir dyrt, dels för att det är väldigt svårt att komma in på tävlingarna utan rankningspoäng. Och om man bara uppmuntrar till tävling utomlands blir motståndet på svenska tävlingar ännu mindre.

I stället skulle Henrik Lannér vilja se svenska tourer med hög klass.
– Bra tourer med hög standard på banor och banbyggad, och med bra prispengar, lockar bra ekipage, så ATG-serien som har startat är väldigt positivt för sporten.

Försommarens rapporter om dålig stämning i ungdomslagen i hoppning är inget som påverkade stämningen eller resultaten för juniorer eller young riders, enligt Henrik Lannér.
– Vi hade en jättebra stämning. Sedan finns det alltid människor som blir besvikna och föräldrar som inte kan hantera att deras barn inte blev uttaget.

Jämna resultat behövs

Henrik Lannér konstaterar att det är många parametrar som avgör vilka som blir uttagna.
– Man kan inte bara gå på resultat. Det ska också vara jämna resultat, det ska finnas rutin hos ryttare och häst, ryttaren ska vara en bra lagspelare och gärna kunna tillföra något till lagkamrater förutom sina egna prestationer, både i med- och motgång.
– Utifrån den information vi har tar vi ut det lag vi tror blir bäst, säger Henrik Lannér.

Fakta

Unga ryttare på NM kontra EM

NM i Finland

  • YR-silver till Linus Herzig och Greyson OC.
  • YR-brons till Viktor Edvinsson och Chipsy 193.
  • Juniorsilver till Ebba Kewenter och Nimbus.
  • Nationshoppning på NM: YR-guld och Jr-silver till Sverige.

EM i Portugal

  • Bästa svenska YR på plats 41.
  • Bästa junior på plats 42.
  • Lag-EM: YR på plats 14 av 16 lag, juniorerna på plats 11 av 20 lag.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden