Sverige
11 februari 2021 16:02

Polishelikopter sökte efter ryttare

PolisinsatsPå onsdagseftermiddagen blev en häst skrämd av ett vildsvin under en ridtur. Den skenande hästen hittades av en bilist, men ryttaren kunde inte lokaliseras vilket gjorde att polisen satte in helikopter i sökandet.

Polishelikopter sökte efter ryttare
Polisen satte in helikopter i sökandet efter ryttaren. Foto: iStock

En ryttare red ut med sin häst i Blentarp när en vildsvinsgalt plötsligt dök upp framför dem. Hästen blev rädd, stegrade sig och slog runt.
– Som tur var fick ryttaren inte hästen över sig, men hästen kom lös och sprang iväg. Ryttaren hade vinden i ryggen så det var nog därför hästen inte kände vittringen av svinet innan. Om en häst känner doften av vilt brukar de vilja vända, berättar Maria Dahlborg, som äger Svalbo gård där ryttaren har sin häst uppstallad, för Ystads Allehanda.

Ryttaren lyckades ringa Maria Dahlborg efter olyckan, och hon gav sig genast iväg för att leta.
– Vi visste ju ungefär var hon var, men vi kunde inte hitta henne.

Bilist fångade in hästen

Under tiden som stallägaren sökte efter ryttaren fick en bilist syn på den lösa hästen, som sprang längs vägen. Bilisten lyckades fånga in hästen men hittade ingen ryttare och ringde därför polisen, som snabbt var på plats med både bil och helikopter för att leta.

Det var Maria Dahlborg som hittade ryttaren och på vägen tillbaka till stallet upptäckte de även hästen – båda klarade olyckan oskadda. Polisen kunde därmed avbryta sökandet.

– Poliserna kom hem till stallet och pratade med ryttaren, de skötte det här helt fantastiskt. Det känns tryggt att veta hur snabbt de kan komma när det hänt något akut. De är värda allt beröm, säger Maria Dahlborg till tidningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden