Sportnytt
15 december 2017 09:32

Ponny stängs av efter krångel vid dopningsprov

DisciplinnämndenEn ponny stängs av efter att det inte gick att ta dopningsprov på den i samband med en tävling i mitten av oktober.

Ponny stängs av efter krångel vid dopningsprov
Du som tävlar måste hålla dig uppdaterad om karenstider och annat om din häst behandlas med något preparat. Foto: Lottapictures

Ponnyn togs ut slumpmässigt för ett dopningsprov i samband med tävlingen. Tanken var det skulle tas ett urinprov, men då provtagarna hade väntat nästan timme på att ponnyn skulle kissa bestämdes det i stället att ett blodprov skulle tas.

Ponnyn var dock inte alls med på detta, utan stegrade sig och kastade sig runt i boxen både på veterinären och den som höll i när hen skulle stickas. Efter 45 minuter med flera försök gjordes bedömningen att situationen var farlig för de inblandade och provtagningen avbröts.

Händelsen anmäldes till Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd som nu har bestämt att ponnyn stängs av från tävlande och alla andra aktiviteter som är knutna till Svenska Ridsportförbundet. Nämnden tycker att förklaringen från de ansvariga för ponnyn om att den blev stressad av situationen inte håller och menar att en ponny i tävlingsbart skick ska klara av att bli stucken utan att stegra sig och kasta sig runt.

Avstängningen gäller i sju dagar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden