Ponny
8 november 2022 06:20
Ridsportplus

Ponnydressyren ska stärkas genom tränarnätverk

InbjudanSvensk ponnydressyr behöver fler tränare, och tränare som samverkar. Ett första steg är en träff för ponnydressyrtränare på Friends.
− Tränarfrågan är en viktig skillnad mellan Sverige och andra länder, säger landslagsledaren Anette Svanberg.

Ponnydressyren ska stärkas genom tränarnätverk
Cecilia Kristoffersen och Anette Svanberg håller i träffen för ponnydressyrtränare. Foto: Anna Nyberg/SvRF

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hur ska svensk ponnydressyr få mer framgång internationellt? Det är en fråga som landslagsledaren Anette Svanberg och tränaren Cecilia Kristoffersen har brottats med ett tag. Nu bjuder de in alla tränare som har ponnydressyrekipage, liksom tränare som skulle vilja jobba med ponnydressyr, till en träff på Friends.
− Vi kräver inte att man ska ha tränarutbildning. Engagemanget är det viktigaste, säger Anette.

Ojämnt fördelade över landet

Den kartläggning hon och Cecilia har gjort med hjälp av Svenska Ridsportförbundets kansli visar att ponnydressyrtränarna inte är så många, och dessutom ojämnt fördelade över landet. Betydligt fler finns söderöver än i norra Sverige.

− Vårt mål är att höja statusen på ponnydressyrtränarna, och skapa nätverk dem emellan. Vi vill också få dem att arbeta mot samma mål. Som tränare kan man känna sig ensam, och då är det bra att stötta varandra.

Ett fenomen som diskuteras en del i bland annat tränarkretsar är att ryttare har en benägenhet att byta tränare om de inte får önskad bekräftelse.
− Hur kan vi tränare hjälpa varandra i detta, och få eleverna att hålla i och hålla ut?

Föräldrar att förhålla sig till

En annan aspekt av att träna unga ryttare är att man även har föräldrar att förhålla sig till, föräldrar som inte alltid har så stor hästkunskap. Även när det gäller sådant kan ett nätverk vara bra att luta sig mot.

− Vi vill också öka kunskapen om internationell ponnydressyr och vad som krävs för att kunna tävla internationellt, och prata om hur viktig tränaren är för teamet runt ett ekipage.

Några av Sveriges främsta ryttare i ponnydressyr har tränare som följer med på tävlingar.
− Det innebär ett helt annat engagemang, och det är väldigt värdefullt att vara med på tävling och se vad som går bra, och vad som är mindre bra. Kanske kan flera tränare samarbeta om att följa med elever på tävling?

Träffen ett startskott

Träffen i samband med Sweden International Horse Show lördag 26 november är gratis och hittills finns det runt 15 anmälningar.
− Vi ser träffen som ett startskott, och planen är att den ska följas av fler träffar, säger Anette Svenberg som  håller i träffen tillsammans med Cecilia Kristoffersen.

Läs mer på Svenska Ridsportförbundets hemsida

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden