Sportnytt
10 juli 2019 19:23
Ridsportplus

Pontus Hugosson: ”Det saknas ett ordentligt säkerhetstänk”

Falsterbo Horse ShowEfter sin tredjeplats i Falsterbo hunting var fälttävlansryttaren Pontus Hugosson kritisk mot banan, och främst terrängdelen. Flera ryttare föll och ett fast hinder rubbades. Banbyggaren Jan Jönsson konstaterade efteråt att saker borde gjorts annorlunda.

Pontus Hugosson: ”Det saknas ett ordentligt säkerhetstänk”
Pontus Hugosson var kritisk till säkerhetstänket kring terrängdelen, en bana som är byggd av Jan Jönsson. Foto: Fredrik Jonsving/Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Pontus Hugosson, van hunting-ryttare i Falsterbo, lotsade sin 7-åring till en tredjeplats men hade åsikter om hur terrängbanan var byggd.
– Jag har gjort det här ett par gånger nu, och jag kommer ju tillbaka hit. Men jag är missnöjd med banan, jag tycker framför allt att säkerheten i terrängen är undermålig – särskilt om man jämför med vanlig fälttävlan. Hindren är inte ordentligt fastsatta, de rubbas. Det har hänt saker idag, men det kan gå ännu värre när hindren rör på sig. Vi ser inga av de säkerhetssystem som finns för terränghinder.

Pontus konstaterar krasst att det alltid finns en risk med att rida terräng.
– Det är vi beredda på, men det är så onödigt när det beror på sådana här omständigheter. Det är jättekul att vara här, en fantastisk plats med publiken och allt runtomkring, men det är synd när sådan här händer. Det borde vara banbyggare som är vana vid att bygga terränghinder, och som har ett säkerhetstänk som jag inte tycker finns här idag.

Hör huntingen hemma i Falsterbo?
– Fälttävlan är en intressant gren och enligt mig den bästa sporten. Jag hade gärna sett att de hade en riktig fälttävlan här, men jag vet inte om det finns plats för det. Det hade varit tråkigt om fälttävlan hade försvunnit helt ur programmet. Kanske man ska tänka om, kanske kan man göra på något annat sätt – det är frågan hur mycket vilja det finns hos arrangören. Jag hoppas inte att det försvinner, men jag tycker att det behöver ändras.

Kommer du att rida igen?
– Det vet jag inte, det beror på vad jag har för häst. Det är kul att kunna få visa upp sig, fälttävlan är annars så isolerad. Man får acceptera att sånt här kan hända, men man måste ha gjort allt man kan för att minimera riskerna. Om man tittar på vanlig fälttävlan, hur hårt allt kontrolleras och utreds där med säkerheten, och så kommer man hit och så är det ingenting av det som tas med i ekvationen. Det har varit så här länge nu. Men visst, vi kommer hit och rider, men jag önskar mer.

 

Jan Jönsson, meriterad ryttare och landslagsledare, står som banbyggare för årets bana, efter att ha varit rådgivare i många år.
– Vi har gjort om banan en del från förra året, tidigare gick den ut på asfalten vilket var lite riskfyllt för både hästar och publik. Sedan gjorde vi om en slinga med nya hinder, i övrigt är det i stort sett samma hinder som det alltid har varit.

Hur ser du på kritiken?
– En stock hade tydligen rubbats, och det hindret skulle ju med facit i hand ha förankrats på ett annat sätt. Frågan är ju om vi ska ha rivningsbara hinder i terrängdelen, men då skulle man egentligen lika gärna kunna ha vanliga hinder med bommar.

Ska huntingen vara kvar i Falsterbo?
– Den har en plats publikt, det är väldigt populärt. Det kan vara en nyttig erfarenhet för ryttare och hästar, men samtidigt så är det lätt att man som ryttare förivrar sig på en sådan här typ av tävling. Det finns både för och emot.

Kommer ni att tänka annorlunda till nästa år?
– Vi får definitivt titta på det. Kanske konstruera om en hel del hinder, kanske att man har en del rivningsbara hinder – det är ju en lösning. Vi ska utvärdera efter tävlingens slut.

Sista startande, Nathalie Mortensen och Cold Play Q, gick omkull på ett av terränghindren och ryttaren blev liggande på marken efter fallet. Nathalie är förd till sjukhus med ambulans. Hästen ska ha klarat sig utan skador. Arrangören återkommer med uppdateringar om Nathalie.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden