Fälttävlan
3 augusti 2017 19:10

Prestige och dramatik när Staffan blev Mästarnas mästare

I typiskt svenskt sommarregn satte Fälttävlansveckan punkt med sin grande finale. Staffan Lidbeck tog åter titeln i Mästarnas mästare samtidigt som de riktiga medaljstriderna i NM tog vid.

Prestige och dramatik när Staffan blev Mästarnas mästare
Staffan Lidbeck tog segern, medan det för en av motståndarna slutade i vattnet.

Trots blött sommarväder var det prima stämning när Mästarnas mästare skulle koras hos Skyrup Country Club. Fyra välmeriterade gamla rävar gjorde upp och trots showstämningen var det blodigt allvar på banan, samtidigt som gliringarna duggade tätt i regnet.
– Det är mycket prestige i det här, så visst var det vinna som gällde, säger förra förbundskaptenen Staffan Lidbeck som tog segern precis som för två år sedan.


Staffan satt av med ett leende efter en lyckad svängom.

Det gick undan när dressyr, hoppning och terräng betades av i ett svep. OS-och VM-meriterade Staffan tog segern på 47,8 straff med egna uppfödningen Rapid Transit (SVB, val, f 2010, e Radisson-Acacio, uppf/äg Löberöds Hästklinik) som inte gjorde så mycket medan Staffan hade fullt upp med landslaget, men nu har gått H100 under säsongen.

Staffan visade var skåpet ska stå och vann före sin efterträdare, den EM-meriterade förbundskapten Fredrik Bergendorff, som efter en knagglig start i banhoppningen fick upp flytet med lånehästen Junior som han bara hade ridit ett par gånger innan. Dubbla OS-ryttaren och professorn Jan Jönsson vann dressyren och landade på tredje plats totalt efter lite trassel vid vattnet, som de flesta var rörande överrens om var banans största svårighet. Det kunde nog även Jonas Hugosson, som har vunnit SM och NM, skriva under på. Han stod för dagens mesta dramatik och landade i vattnet med ett splash (kolla in bilderna nedan), men belönades i gengäld med rejäla applåder när han kravlade sig upp.


Swedish Eventings Sara Sjöborg Wik korade dagens vinnare och kunde sedan pusta ut efter en hejdundrandes vecka fylld av fälttävlan.

Mästarnas mästare var finalen på fullspäckade Fälttävlansveckan. Under veckan har en rad godbitar betats av, som träningar för Chris Burton, föreläsningar, unghästbedömningar och One Stop Eventing där alla tre moment rids i en följd precis som i Mästarnas mästare.
– Nu är jag trött, men väldigt nöjd. Det har roligt nog varit även mycket nytt folk här och inte minst föreläsningarna har varit välbesökta, säger Sara Sjöborg Wik, ledamot i den ideella föreningen Swedish Eventing som ligger bakom veckan.

Det här var den tredje Fälttävlansveckan i ordningen och fler lär det bli.
– Vi är nöjda, men vill alltid mer och hoppas att Fälttävlansveckan växer. Dessutom har vi ökat i medlemsantal och är nu 110 medlemmar.

NM är igång
Samtidigt som Fälttävlansveckan satte punkt tog Hovdala International Horse Trials med NM vid. I hällande regn invigdes tävlingarna som vid avslutningen på söndag ska ha sållat fram medaljörer för både ponnyryttare, juniorer/young riders och seniorer. Därtill ska årets vinnare av Sugar Cup och Breeders Trophy för 6-åringar koras i den maffiga slottsmiljön där terrängen går såväl över kullar som in på borggården.

Start- och resultatlistor NM/Breeders Trophy


Förbundskapten Fredrik Bergendorff var först ut med Junior i Mästarnas mästare.


Yes! Fredrik vann måhända inte klassen, men han visade sig vara en mästare på segergester.


Tummen upp för det!


Yes igen! Nöjd när dressyrprocenten offentliggörs.


Efter stopp på väg ner i vattnet tog Janne Jönsson en skritttur i plurret för att få sin partner Quintinus SN på bättre tankar.


Sista försöket gick som en dans och 73-åringen, som glänste mest av alla i dressyren, gick i mål till folkets applåder.


Jonas Hugosson inledde finfint på Quadro Pop.


På väg ner i vattnet…


…där ekipaget landade på varsitt håll.


Bara att kravla sig upp.


Sonen Pontus, även han fälttävlansryttare, la en tröstande arm om axlarna…


… och hjälpte pappa Jonas upp igen.


Segerduon mot vinsten.


Till och med vattnet satt som en smäck för Staffan, som lovar att komma tillbaka nästa år för tredje segern gillt.


Den tappra publiken höll modet och stämningen uppe i regnet.


Pontus Hugosson och landslagets Hanna Berg sken som solar vädret till trots.


Systrarna Josefsson kollade in det rutinerade gänget på banan. Malin till vänster rider i helgen på Hovdala och laddar även för EM om några veckor.


Kommer det här gänget att synas i Mästarnas mästare så småningom? Tidigare VM-ryttaren Johan Lundin, Finlands NM-chef d’equipe Anna Hassö och EM-aktuella Niklas Lindbäck flankerade dagens tvåa.


Lotta Franzén kollade in tävlingarna med sin Junior, som reds av Fredrik Bergendorff.


Glada miner på prisutdelningen.

 


Jonas bytte klädder efter badet och kom i sista minuten till prisutdelningen, där han anslöt sig bredvid Janne Jönsson.


Där satt den! Staffan Lidbeck hyllades som Mästarnas mästare för andra gången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden