Avelsnyheter
30 november 2022 19:45
Ridsportplus

Rådgivande hingstbedömningar – här är resultaten

RådgivningDet har varit rådgivande hingstbedömningar på tre platser i landet och domarna har fått se flera bruksprovsämnen. I Bollerup lovordades "hemmasonen" Bollerup Elrondo som även höjdes till skyarna på Lövstas talangrådgivning. Snackishingsten Atmosphere, som hade haft en tuff uppladdning, visades i Mantorp. Läs intervjuer, se hoppfilmer och alla resultat här.

Rådgivande hingstbedömningar – här är resultaten
Bollerup Elrondo visades av Örjan Larsson. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med målet att öka antalet svenskfödda hingstar som kommer till bruksprov, arrangerar SWB under november rådgivande bedömning för unga hingstar. Bedömningen är öppen för hingstar födda 2019-2021, och i mån av plats även för äldre hingstar med tävlingsmeriter. Syftet är hingstägaren ska kunna få råd om hingsten kan vara intressant att visa vid bruksprov längre fram och därmed är aktuell att behålla som hingst.

Med hjälp av naturbruksgymnasier har tre rådgivande bedömningar hållits i Bollerup, Mantorp och Strömsholm. I Bollerup visades 16 hingstar födda 2020 och två födda 2019. Av dessa rekommenderades 14 hingstar att testas vidare på något sätt. Två av dessa var Bollerup Elrondo (f-20 e El Barone 111 Z-Cardento) och El Chapo Z (f-20 e El Barone 111 Z-Clinton). Bägge visades av Örjan Larsson, som är beridare på Bollerups Lantbruksinstitut och driver L-Stable.

Bruksprovsämne

Bollerup Elrondo rekommenderades att testas vidare vid bruksprov, medan El Chapo Z rekommenderades att testas för i första hand Accepterad nivå. Den senare har dock redan hunnit bli kastrerad.
– Ägarna kände att den skulle bli bättre som sporthäst, säger Örjan Larsson.
– Den är lite mindre än den andra hingsten, men de har samma pappa. De avkommorna har varit väldigt trevliga att ha att göra med.

Bollerup Elrondo är i sin tur kanske såld. Den var inte till salu, men någon fick upp ögonen för den helt enkelt, berättar Örjan Larsson vidare.
– På måndag vet jag mer, det är inte klart än.

Oavsett om Elrondo blir såld eller inte, tar inte resan mot bruksprovet slut.
– Stannar den kvar så tar vi den själva dit, om den blir såld är jag rätt övertygad om att de som köper den gör det för att visa den på bruksprovet. Det är en högställd, snygg hingst med stor kapacitet – och det är definitivt värt att testa av den på ett bruksprov, säger Örjan Larsson.

”Kvick från backen”

Vad kan du säga mer om Bollerup Elrondo?
– Det är en väldigt trevlig individ med bra exteriör och bra hoppning. Framför allt har den en intressant stam som kan vara väl värd att pröva som hingst. Sedan får man alltid se hur de förvärver sig. Jag tror att den har några nära släktingar som Jens (Fredricson) har hoppat större klasser på.

– Det är stort hopp i den och den är kvick från backen för sin storlek. Det ska bli väldigt intressant att se hur den hoppar som 3,5-åring under ryttare, den hoppar riktigt bra. Bollerup hoppas också på att få fram en godkänd hopphingst, förr har vi varit bortskämda med godkända dressyrhingstar

– Vi får hoppas att den når hela vägen fram, resan är ju rätt så lång, säger Örjan Larsson.

Malin Baryard Johnsson-el Barone 1 210618 Rt
El Barone med Malin Baryard Johnsson i sadeln. Foto: Roland Thunholm
Malin Baryard Johnsson-el Barone 5 210618 Rt
Malin Baryard Johnsson och El Barone i Stockholm. Foto: Roland Thunholm

Bra psyke på El Barones avkommor

Innan den rådgivande bedömningen visades Elrondo även på Lövsta Stuteris talangrådgivning för hästar efter stuteriets hingstar. Där fanns tre olika modeller efter El Barone, och Örjan Larsson har jobbat med alla tre.
– Psyket är väldigt bra på dem. De två som jag har ridit in har varit väldigt lätta att rida in – de har bra huvud.

Nyligen tog Jens Fredricson över tyglarna på El Barone efter Malin Baryard Johnsson, och Örjan Larsson ser fram emot nästa kliv med hingsten.
– Det är en klart intressant hingst för framtiden, och det ska bli spännande att se hur långt de kan ta sig, säger han.

Vad sa de om Bollerup Elrondo på Lövstas talangrådgivning?
– De var lyriska. Jens tyckte att den var jättefin.

– Det är ett väldigt bra initiativ av Lövsta att visa avkommor från deras hingstar och få den här talangrådgivningen inför framtiden. Dessutom är det ett tillfälle att få se flera avkommor från samma hingstar samlade, säger Örjan Larsson.

”Orädd, försiktig, härlig hoppare! Visar tidigt stor kapacitet.” Det var omdömet på Elrondo under rubriken ”hoppglädje” vid Lövstas talangrådgivning. Om galoppen fick han omdömet: ”Stor och något outvecklad, men spänstig.” Rådet inför framtiden var: ”Ge hästen tid att stärka sig. Skulle inte vara förvånad om vi får se honom hoppa Grand Prix!” Protokollet var underskrivet av Jens Fredricson och Leif Nilsson.

Här är en löshoppningsfilm från Lövstas talangrådgivning.

Resultat rådgivande hingstbedömning Bollerup

Upplägget vid SWB:s rådgivande hingstbedömningar är ungefär densamma som vid unghästtest för 3-åriga hästar. Hingsten visas i lösgalopp och löshoppning, samt exteriörbedöms vid hand. Är hingsten tre år eller äldre visas den även riden. Hingsten bedöms av två domare ur SWB:s avelsvärderingsnämnd (AVN), och även härstamningen vägs in i det slutgiltiga omdömet. Domare vid samtliga tillfällen var Christina Olsson och Mikael Nolin.

Img_3742
Atmosphere SH och My Lagerberg. Foto: Privat

Atmosphere visades i Mantorp

I Mantorp visades åtta unga hingstar, varav fyra födda 2020, två födda 2019, en född 2018 och en född 2016. Den sistnämnda var Atmosphere SH (f-16 e Irco Mena-Cardento) som visades av ägaren My Lagerberg. Atmosphere SH blev en snackishingst när han gjorde bruksprovet som 3-åring 2019, men inte godkändes. Han blev senare godkänd i AES och tanken var att han skulle ha gjort bruksprovet igen i år.
– Han var ganska grön och det var vår första hingst som vi själva tagit fram. Både Irco Mena och Cardento är ganska sena enligt de uppfödare jag har pratat med. Nu har han kommit ikapp ganska bra och gjort bra ifrån sig på banan, berättade My Lagerberg i ett reportage i våras.

”Rekommenderas att testas vidare för i första hand Accepterad nivå” blev resultatet på Strömsholm, vilket My Lagerberg är väldigt glad över med tanke på uppladdningen.

– Vi hade en omkullridning efter ett missförstånd in i en kombination med en trippelbarr i andra kvalet för 6-åringarna på Grevagården. Han klarade sig tack och lov oskadd, men jag gjorde illa knäet. Sedan efter det halkar han hemma när han skulle vända runt i spolspiltan och skadade muskeln på låret. Då fick vi avstå Breeders, vilket har varit årets mål för att visa fram honom. Så det hände mycket på en gång, och vi var alla jättebesvikna, berättar My Lagerberg efter den rådgivande hingstbedömningen.

– Men vi tog nya tag och hade is i magen, och han blev bättre i låret. Då blev planen rådgivande, så att han kunde gå vidare som prestationshingst. Vi hade inte hoppat jättemycket innan utan byggt upp honom igen, och han gjorde det väldigt bra med tanke på hur lite vi hade hunnit göra innan.

Se en hoppfilm med Atmosphere SH här under.

Vill se en utveckling

Atmosphere, som till vardags kallas ”Snowy”, fick omdömet: ”Spänstig, bra tryck i avstamp på oxern, rädd om sig, samarbetsvillig, rytmisk galopp. Hoppinriktad härstamning med svår hoppning, mycket väl meriterad far och morfar.”

– Vi fick hemläxa inför bruksprovet. För att gå vidare till premierad nivå vill de se en utveckling – de vill se mer aktivitet i ryggen och att han sätter under sig mer – och jag håller helt med, säger My Lagerberg.

– Det känns väldigt positivt och bra att jag har ett mål för vad vi ska utveckla, och jag hoppas att jag kan visa fram honom i vår. Han är verkligen en häst som får en att drömma när man sitter på.

Resultat rådgivande hingstbedömning Mantorp

Löshoppningsvinnare på Strömsholm

På Strömsholm var det allra störst uppslutning med tio hingstar födda 2021, nio stycken födda 2020 och fyra födda 2019, det vill säga totalt 23 visade hingstar.

Två av hingstarna visades av Mikaela Gustaphson och bägge rekommenderades att testas vid bruksprov. Den ena var Nixvinio MB Z (f-19 e Nixon van’t Meulenhof-Grosso Z) och den andra var familjeuppfödningen Felix Dies (f-20 e Tangelo vd Zuuthoeve-Nintender), som nyligen vann löshoppningstävlingen Eklunda Open.

– Han är väldigt härlig och positiv i allt arbete och all hantering. Han har varit enkel från början, sa Mikaela Gustaphson till Ridsport efter segern i Eklunda Open.

– Det har synts hela tiden att det är mycket hoppning i honom.

Resultat rådgivande hingstbedömning Strömsholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden