Avelsnyheter
7 oktober 2022 16:18
Ridsportplus

Därför rider hoppningens proffs med ”airbag”

Breeders Trophy"Airbag" för ryttare är inte längre bara något som förekommer i fälttävlan eller bland riktigt unga ryttare. Rebecca Milton är en av dem som synts rida med en sådan under Breeders. "Jag tycker att man ska till de säkerhetsåtgärder som finns. Kroppen är mitt arbetsredskap som jag måste skydda så gott det går", säger hoppryttaren som nu är klar för två finaler under Breedersveckan.

Därför rider hoppningens proffs med ”airbag”
Rimaro van de Looise Heide och Rebecca Milton med sin uppblåsbara väst under 5-åringarnas kval i Breeders. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rebecca Milton är klar för final med både 5-årige Rimaro van de Looise Heide 1434 (BWP hingst f 2017 e Diarado-Kashmir van’t Schuttershof, uppf Eykens-Stessens B.V.B.A, äg Lövsta stuteri AB), som går SWB Stallion Trophy,  och 4-årige Uno af Östra Hult LVST (SWB val f 2018 e Heartbeat-Cardento, uppf Marie och Johann Persson, äg Alexandra Mörner).

När vi var på Global Champions Tour såg jag att flera red med en sådan väst. Efter det ville jag bara ha en sådan. Direkt. Rebecca Milton.

Under kvalen i Flyinges stora ridhus har hon setts rida med en uppblåsbar väst, precis som flera andra, bland annat Nicole Holmén.

De uppblåsbara västarna bärs utanpå kavajen och är fäst i sadel genom en lina. Om ryttaren faller av rycks linan loss och västen fylls med luft ögonblickligen.

Jobbar på Lövstas filial

– Jag har fått inspiration till det från flera håll, säger 30-åringen som sedan två och ett halvt år arbetar på  Lövsta Stuteris filial i Skåne, Borebackar gård, med utbildning och tävling av gårdens hingstar.

Stellahoppar
Svenska hoppryttaren Stella Röhlcke har ridit med uppblåsbar väst länge, som här under Sunshine Tour i Spanien i våras. Vid hennes högra lår syns remmen som löper från henne och är fäst i sadeln. Foto: Annelie Frank
Julie Carlberg-säkerhetsväst 1 221007 Rt
Julie Carlberg är en av flera ryttare som rider Breeders med ”airbag”. Foto: Roland Thunholm

En av inspirationskällorna är utlandsbaserade Stella Röhlcke, dotter till Alexandra Mörner som driver Borebacka gård, som knappt rider över en cavalletti utan sin väst.
– Men även när vi var på Global Champions Tour såg jag att flera red med en sådan väst. Efter det ville jag bara ha en sådan. Direkt. Jag tycker att man ska till de säkerhetsåtgärder som finns. Kroppen är mitt arbetsredskap som jag måste skydda så gott det går, fortsätter Rebecca Milton som även rider Lövstas tredje finalklara hingst, 6-årige Dom Perignon Z (BWP hingst f 2016 e Dominator 2000 Z-Lucky Boy, uppf Societa Agricola M.M. Sport Horses, ägLövsta stuteri AB) som dock har Thomas Ryan på ryggen under Breedersveckan.

Rebecca Milton har skadat sig i samband med ridolyckor några gånger genom åren.
– Jag har inte brutit något, men jag har slitit av några muskler och så.

Nu har hon alltid västen när hon hoppar, även hemma.
– Ibland kan jag glömma den hemma, det ska jag erkänna. Men min väst är verkligen lätt och smidig, det känns inte att jag har den på mig.

– De flesta reaktioner jag har fått har varit positiva, inte minst från min familj som tycker det är jättebra att jag rider med den. Men det finns de som skojar lite om det och undrar om jag har blivit en juniorryttare.

Puffande ljud

Västar av den här airbagtypen har använts inom fälttävlan flera år, och då och då hörs det speciella puffljudet från målområdet när någon ryttare efter målgång glömmer att koppla loss västen från sadeln.

– Jag har glömt att koppla loss mig en gång. Det var när jag hoppade en häst som fick en ordentlig nervsmäll. Jag hoppade av i farten och tänkte inte på att jag hade västen på mig så då löste den ur.

Samtliga Breedersfinaler i hoppning samt SWB Stallion Trophy avgörs under helgen.

Fakta

Uppblåsbara västar för ryttare

  • Uppblåsbara västar, airbag för ryttare”, finns i många olika modeller med det gemensamma att de har en rem som som löper från västen och fästs i sadeln.
  • Om ryttaren trillar av löses en gaspatron ut och västen fylls med luft på mindre än en sekund.
  • Västarna är lite olika utformade, men ska ge ett skydd av nacken och hela ryggraden ner till svanskotan. 
  • Priserna varierar, men runt 6 000 kronor får man en väst av ett beprövat märke för. 
  • I fälttävlan har uppblåsbara västar varit vanliga länge.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (30)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden