Avelsnyheter, Hoppning
6 oktober 2022 20:02

Bollerup-valack toppade 5-årskvalet

Breeders Trophy15,4 poäng räckte för att ta sig till final i 5-årsklassen - de tio hästarna som fått bäst betyg av domarna är nu utsedda. I topp gick Bollerup-ägda skolhästen Bollerup Connect.

Bollerup-valack toppade 5-årskvalet
Bollerup Connect toppade 5-åringarnas andra semifinal, riden av Örjan Larsson. Foto: Roland Thunholm

Med 16,3 poäng för Bollerup Connect (SWB val f  -17, e Comfortuna VDL-Al Cantino, uppf/äg Bollerups Lantbruksinstitut), som även var felfri i gårdagens klass, blev det en ohotad seger i den andra omgången. Riden av Örjan Larsson tog sig valacken an 1,20-banan utan problem, något som domarna Jessica Kürten och Henrik Ankarcrona gillade.

Bollerup Connect är född på Bollerup, och har ingått i utbildningen för de elever som går programmet med unghästinriktning där. Örjan Larsson, som arbetar som hoppberidare på Bollerup, har ridit Connect sedan året han fyllde fyra.

Rebecka-milton-rimaro-van-de-looise-heide-2-221006-rt
Rimaro van de Looise Heide och Rebecca Milton. Foto: Roland Thunholm

Bakom kvalsegraren var det jämnare mellan hästarna – tvåan Rimaro van de Looise Heide 1434 (ST) (BWP hingst f -17, e Diarado-Kashmir van’t Schuttershof, uppf Eykens-Stessens B.V.B.A., äg Lövsta Stuteri AB), med Rebecca Milton i sadeln, slutade på 16,0, före Norton ML (SWB val f -17, e Emerald van’t Ruytershof-Lux Z, uppf PVRT Equestrian AB, äg Norton Horse AB) och Sara Nilsson som fick ihop 15,9.

Sara-nilsson-norton-1-221006-rt
Norton ML och Sara Nilsson. Foto: Roland Thunholm

Det krävdes 15,4 poäng för att ta sig till finalen, dit de tio högst bedömda hästarna efter dagens omgång går – plus eventuellt en hingst som deltar i SWB Stallion Trophy (se reglerna).

Victoria-almgren-salvia-af-hagalund-1-221006-rt
Victoria Almgren och Salvia af Hagalund (SWB sto e Frontier Ask-Emerald van’t Ruytershof) är i final med sina 15,8 poäng. Foto: Roland Thunholm
Lina-linell-pacific-1-221006-rt
Lina Linell och Pacific (SWB sto e Kannan- Cardento) slutade också på 15,8 och har en finalplats. Foto: Roland Thunholm

Testryttaren – ingen mindre än världsettan Henrik von Eckermann – sitter upp på hästarna i finalen, som går på lördag, och sätter då betyg för ridbarhet samt för utvecklingsbarhet och framtidsutsikter. Dagens poäng läggs ihop med finalpoängen för att få fram en vinnare.

Resultatlista 5-åringar omgång II

Regler för Breeders Trophy 5-åriga hästar

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (30)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden