Avelsnyheter
5 oktober 2022 06:20

Breeders Trophy fortsätter med hoppvecka – det händer på onsdagen

Breeders TrophyDet har blivit dags för Sveriges mest lovande unga hopphästar att inta Flyinge när SWB Equestrian Weeks går in på sin andra vecka. Här hittar du allt du behöver veta för att följa jakten på championatsegrar och Breeders Trophy-titlar när hoppveckan drar igång på onsdagen.

Breeders Trophy fortsätter med hoppvecka – det händer på onsdagen
Fjolårsvinnaren Kanndento KR är tillbaka med Shane Carey i sadeln. Foto: Roland Thunholm

På onsdagen går startskottet för Breeders Trophy, ”uppfödarnas egen tävling”, för unga hopphästar på Flyinge. En av hoppveckans absoluta höjdpunkter är testridningen av 5-åringarna på lördag. Testryttare för första gången är ingen mindre än världsettan och regerande världsmästaren både i lag och individuellt, Henrik von Eckermann.

– Det ska bli jättekul att få komma till Flyinge och SWB Equestrian Weeks, jag har hört om den fantastiska atmosfären som är där. Jag ser också fram emot att få se vad de unga svenska hopphästarna går för, säger Henrik von Eckermann i ett pressmeddelande.

Dubbelt så många 6-åringar

Onsdagen börjar med 6-åringarnas första omgång i Breeders Trophy. SWB Equestrian Weeks och Lövsta Future Challenge har tillsammans förnyat konceptet för de 6-åriga hopphästarna, där prispengar kommer delas ut redan efter omgång 1 och 2.

Intresset för hoppveckan är stort, inte minst i antal anmälda till årgångsklasserna. I 6-åringarnas första omgång startar hela 75 hästar.
– Vi ser ett ökat antal anmälningar sedan förra året för alla årgångar, i 6-årsklassen är det dubbelt så många anmälda jämfört mot förra året, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare under SWB Equestrian Weeks.

Förhoppningen utöver mer prispengar är framförallt en bättre upplevelse för den unga hopphästen. En ytterligare nyhet är att den avgörande finalen går i 1,30 samt att resultatet inför finalen nollställs.

– Breeders Trophy ligger väldigt tidigt på inomhussäsongen och därför tycker vi att ändringen att man hoppar 1,30 sista dagen ger bättre förutsättningar för hästarna framåt. Det ligger även väl i linje med att att utveckla sporten med hänsyn till hästen, säger Emelie Broman Tegelberg, projektledare Lövsta Future Challenge.

Tomas Torgersen är nöjd med förändringarna.
– Med vårt nya koncept blir finalen både bättre för hästarna, men det kommer även höja spänningen både för deltagare och publik, i och med att resultatet nollställs inför finalen, säger han.

De fem högst placerade 6-åriga hästarna i Breeders Trophy kvalar till finalen i Lövsta Future Challenge Jumping, som rids under Gothenburg Horse Show 2023. Kvalificerad är även vinnaren av SWB Stallion Trophy för 6-åriga hopphästar.

Det är många både välkända ryttare och framgångsrika unga hästar i 6-åringarnas startfält. Segraren i Breeders Trophy för 5-åringar förra året, Kanndento KR (SWB hingst f-16 e Kannan-Cardento, uppf Krondala Stuteri, äg Charlotte Malmborg och Li Krog), startar nu bland 6-åringarna, denna gång med Kim Krog i sadeln.

Vi hittar även Maria Gretzer och Stingray (SWB val f-16 e Singular LS La Silla-Cardento, uppf Agneta Tegnér, äg Maria Gretzer AB), som blev femma bland 5-åringarna i fjol, landslagsryttaren Linda Heed med Samson VS (SWB hingst f-16 e Stakkato-Escudo I, uppf/äg Viksbergs Säteri AB) och Viktor Edvinsson med UVM-hästen Yoga Hästak (SWB sto f-16 e Heartbeat-Carmargue, uppf Hästak AB, äg Viktor Edvinsson).

Kürten och Ankarcrona dömer

Senare på onsdagen är det dags för 5-åringarnas första omgång i Breeders Trophy. Här är det 66 hästar till start. De 5-åriga hästarna startar i både omgång 1 och 2, men i andra omgången är det omvänd resultatordning.

Ett domarteam bestående av två domare, varav minst en internationell sportrepresentant, bedömer hästarna. Ridbarhet, teknik och förmåga bedöms under två betyg från 0-10,0 där tiondelar används. Det blir en repris på förra årets domarduo som dömer både de 4- och de 5-åriga hopphästarna. Återigen blir det irländska Jessica Kürten som med sina internationella ögon dömer tillsammans med Sveriges förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Till finalen går de tio högst bedömda hästarna från omgång 2 – plus eventuellt en hingst som deltar i SWB Stallion Trophy (se reglerna). Testryttaren sätter sedan betyg för ridbarhet samt för utvecklingsbarhet och framtidsutsikter.

Bland de 5-åriga hästarna hittar vi exempelvis bruksprovsvinnaren tillika UVM-hingsten Zezar Hästak 1436 (SWB hingst f-17 e Casanova Hästak-Cabachon, uppf/äg Hästak AB) med Fanny Kullmyr i sadeln. Fadern Casanova Hästak vann Stallion Trophy för 7-åriga hingstar 2020 med André Brandt i sadeln.

Dagsprogram

Onsdag
SWB Prospects för 6-åriga hästar Warm-up
SWB Prospects för 4-åriga hästar Warm-up
Breeders Trophy för 6-åriga hästar omgång 1 – LFC (1,25 bed A)
Breeders Trophy för 4-åriga hästar Warm-up
Breeders Trophy för 5-åriga hästar omgång 1 (1,20 bed A)
SWB Prospects för 5-åriga hästar Warm-up

Torsdag
Breeders Trophy för 4-åriga hästar omgång 1
Breeders Trophy för 6-åriga hästar omgång 2 – LFC (1,30 bed A:0)
SWB Championat 7-åriga hästar semifinal 1 – Agria (1,35 bed Två faser A/A:0 med totalfel)
Breeders Trophy för 5-åriga hästar omgång 2
SWB Prospects för 6-åriga hästar omgång 1 (1,20 bed A)
SWB Prospects för 4-åriga hästar omgång 1 (0,90 bed A)

Fredag
Breeders Trophy för 4-åriga hästar Consolation
SWB Prospects för 5-åriga hästar omgång 1 (1,10 bed A)
Breeders Trophy för 5-åriga hästar Consolation
SWB Riders Cup Silver Warm-up
SWB Riders Cup Gold semifinal – Hööks (1,35 bed A:0)
SWB Championat 7-åriga hästar semifinal 2 (1,35 bed A:0)
Elitfölauktion

Lördag
SWB Riders Cup Silver semifinal – Hööks (1,20 bed Två faser A:0/A:0)
SWB Prospects III för 4-åriga hästar – Krafft (0,95 bed A)
SWB Prospects III för 6-åriga hästar – Krafft (1,20 bed A)
Breeders Trophy för 6-åriga hästar Consolation
Breeders Trophy för 6-åriga hästar FINAL – LFC (1,30 bed A:1a)
Breeders Trophy för 4-åriga hästar FINAL
Breeders Trophy för 5-åriga hästar FINAL med testridning
SWB Riders Cup Gold FINAL
Breeders Trophy 30-årsfest

Söndag
SWB Championat 3-åriga hästar med Rikssto
SWB Championat 7-åriga hästar FINAL (1,40 bed A1:a)
SWB Riders Cup Silver Consolation
SWB Riders Cup Silver FINAL – Hööks (1,25 bed A1:a)
SWB Prospects för 5-åriga hästar omgång 2

Elitfölauktionen

Vid SWB:s elitfölauktion för gångartsföl under dressyrveckan slogs ett nytt rekord då ett av fölen gick för 730 000 kronor. På fredagen hålls Elitfölauktionen med hoppstammade föl. Liksom för dressyrfölen är det en hybridauktion där det både går att lägga bud live på plats och online.
– Efter två år i online-mode är SWB Elitfölauktioner äntligen tillbaka på Flyinge med det bästa av två världar. Bud kan läggas på plats, via Clipmyhorse eller via telefon, säger Helén Uddefors, vd för SWB.

Start- och resultatlistor

Kval- och finalregler

Equisport sänder live

SWB Elitfölauktion hoppning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (30)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 98 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden