Avelsnyheter
8 oktober 2022 15:25
Ridsportplus

6-årsvinnaren: ”Visste att vi skulle ha en chans”

Breeders TrophyNaturligt snabba Simona VS lotsades säkert av Linda Heed till seger i Breeders Trophy för 6-åringar i Flyinge på lördagen. "Hon har varit snabb i alla sina rundor utan att jag behöver rida snabbt," säger Linda Heed som var glad men inte så förvånad över segern.

6-årsvinnaren: ”Visste att vi skulle ha en chans”
Linda Heed och stoet Simona VS firar Breederssegern med ärevarv 2022. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det blev en spännande och fartfylld final för de 6-åriga hopphästarna med hela 29 startande.

  Vi har ju våra tankar om avel och en seger blir en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Per-Inge Birgersson.

  De hade en 1,30-bana att ta sig an. Hela 14 av dem gick vidare till en omhoppning med flera ganska långa vägar och inte några direkt alternativ när det gällde vägvalet.

  Flera av de hästar som hade sett ut som säkerheten själva i grundomgången fick nedslag när tempot lades upp, vilket är rimligt då de unga hästarna i regel inte har gått mot klockan så mycket tidigare.

  Naturligt snabb

  Segerekipaget Linda Heed och Simona VS (SWB sto f 2016 e Stakkato-Escudo I, uppf/äg Viksbergs Säteri AB) gick ut ganska sent i omhoppning och gjorde allt rätt. Stoet såg naturligt snabbt ut och kapade ledartiden med nästan två sekunder och var inte bara bland de sju dubbelnollorna utan också snabbast av alla i omhoppningen.
  – Jag visste att vi skulle ha en chans att vinna för hon har varit snabb i alla sina rundor utan att jag behöver rida snabbt. Det gällde bara jag skulle göra rätt, säger Linda Heed som har ridit stoet sedan hon var fyra år.
  – Alla i stallet älskar henne. Hon är världens snällaste häst, men också lite försiktig.

  I somras kom ekipaget precis utanför finalplats i Falsterbo, men generellt är Linda Heed lite sparsam med tävlande av unghästar.
  – Jag har valt att inte rida alla unghästtävlingar. Jag tror inta att själva tävlandet är det viktigaste för unga hästar, utan att det viktiga är bygga upp dem så att de blir starka psykiskt och fysiskt och sedan så klart checka av lite med tävling ibland, säger hon.

  Bekräftelse

  Per-Inge Birgersson från Viksbergs Säteri AB var glad över segern.
  – Det var otroligt roligt att vinna. Vi har ju våra tankar om avel och en seger blir en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Vi är jätteglada över samarbetet vi har med Linda Heed, säger han.

  Viksbergs Säteri AB får mellan tre och fem föl om året, och försöker sedan behålla dem lite längre upp i åldrarna genom att samarbeta med olika ryttare. Linda Heed har fyra hästar från Viksbergs och flera andra hästar är placerade hos andra ryttare.
  – När det gäller Simonas framtid så överlåter vi helt åt Linda att göra tävlingsplaneringen. Vi har en tät dialog om allt som gäller hästen, säger Per-Inge Birgersson.

  Breedersvinnare även förra året

  Viksbergs Säteri hade en Breedersvinnare förra året genom Skylander VS (f  2014 e Stoltzenberg-Cassini II) som delägs av välkända Grevlundagården.

  SWB Stallion Trophy för 6-åringar vanns av Coventry Moon 9530 (SWB hingst f 2016 e Coventry-Quite Easy, uppf CJ Equestrian AB, äg Caroline Johansson), riden av Robin Ingvarsson.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt från Breeders hoppvecka (30)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden