Sverige
13 juni 2018 17:49
Ridsportplus

Rådgivaren: ”Hästägare måste säkra upp sina foderleveranser”

Foderbristen Många kobönder har redan fattat beslut om att slakta ut i sina besättningar när fodret sinar.
− Om läget inte ändras kan det bli en sista åtgärd även för hästägare, säger hästrådgivare Margareta Bendroth.

Rådgivaren: ”Hästägare måste säkra upp sina foderleveranser”
I år får hästägare köpa det foder som finns och inte det de vill ha, menar Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet. Foto: Middelveld/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är andra året i rad som det är brist på grovfoder.
    − Det är väldigt oturligt att det händer i år igen när lagren redan är tömda efter fjolåret. Men det är också ett tecken på att ingen tar höjd för att det ska bli dåliga år, utan utgår från att det ska bli bra skördar varje år, säger Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet och väl insatt i foderfrågor.

    − Ett sådant här år får hästägare köpa det foder som finns, och inte det de vill ha med tanke på näringsvärde och TS-halt.

    Måste planera redan nu

    Margareta Bendroth tycker att det är hög tid att hästägare börjar säkra upp sina foderleveranser över tid.

    − Hästägare måste lära om, hitta bra foderproducenter och kontraktera sitt foder. Vi skulle också behöva ha ett foderlager för att klara svängningarna.

    Margareta Bendroth reser en del i Sverige och har sett brunbrända hagar på många håll, och hon säger att det hästarna kan falla ur fort om de inte får tillräckligt med mat på betet.

    − Titta noggrant på hästarna, och använd ett viktmåttband om du vill ha riktig koll. En del hästar faller ur på ett par veckor, men jag har en hingst hemma som går och vankar mycket, och på honom syns det efter tre dagar om han ätit för lite.

    ”Nyttja naturbeten”

    Hon tipsar också om att det finns mycket betesmark som inte utnyttjas, såsom naturbeten, och de skulle kunna användas av hästar sommartid.

    − Den yttersta åtgärden om det inte löser sig med foder, är att hästar måste slaktas. Vi får hoppas att det inte ska behövas, men vad gör man?

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden