Träningstips
1 november 2011 12:26

Rakrikta med olika rörelser

Det är alltid viktigt att arbeta med hästens rakriktning. Här beskriver vi hur du kan jobba med raktriktningen i olika rörelser.

JumpClubNär hästen kommer lite högre upp i sin utbildning är det viktigt att fortsätta att hålla efter och jobba med hästens rakriktning i precis allt som görs och att hela tiden ha med det arbetet in i de olika rörelserna.
– De rakaste hästarna byter sida ganska ofta och ibland kan det kännas lite ovant. Du kanske märker att hästen inte känns som den brukar. Därför behöver du hela tiden vara observant och känna efter hur din häst agerar, säger Mads.

Is i magen
I rörelser som exempelvis skänkelvikning och samlande rörelser sätter hästen oftast ut det svaga bakbenet utanför kroppen. Det är ungefär samma principer som gäller för rakriktning både i början av hästens utbildning som exempelvis i skänkelvikning för Lätt A-hästen, som i öppna eller sluta för medelsvåra hästar och som i piruetter för svår klass-hästar. Hästen försöker oftast gå emot den svaga sidans skänkeln och om det inte lyckas försöker den i stället gå emot den starka sidans skänkel.
– Då gäller det att ha is i magen och arbeta lugnt och sansat. Försök att rida taktmässigt och leta efter det läge där hästen bjuder framåt till ett bra och jämnt stöd på båda tyglarna. Då hittar hästen ofta automatiskt sitt påskjut och undertramp och det som vi kallar för schvung. 

Ibland kan det vara svårt att identifiera den starka och svaga sidan. Ju mer samling du kräver desto mer tydlig blir svagheten hos hästen. Skrittpiruetter är en bra övning för att kontrollera vilken som är hästens starka respektive svaga sida. I skrittpiruetter åt den svaga sidan sätter hästen det inre bakbenet in i volten vilket gör att piruetten blir för stor. I den starka sidan sätter hästen i stället ut det yttre och svaga bakbenet och glider utåt i vändningen.

”Sax” i skänkelvikning
En bra övning som du kan använda för att rakrikta din häst är att rida en ”sax” i skänkelvikning där du vänder in på diagonalen och rider skänkelvikning in till kvartslinjen och tillbaka till fyrkantspåret igen.  Upprepa övningen två gånger på varje långsida om du rider i ett stort ridhus.

Om hästen är svag i högersidan känns det lätt att flytta undan den för den starka (vänstra) sidans skänkel men då glider det svaga (yttre) bakbenet gärna ut åt sidan och bakdelen kommer före. När du däremot rider undan för den svaga sidans skänkel känns det som om bakdelen kommer efter och ytterbogen glider ut. Hästen ska hela tiden ska vara ställd från rörelseriktningen.
– Tänk på att flytta framdelen och låta bakdelen komma något efter när du flyttar hästen undan för den starka sidans skänkel. När du flyttar hästen undan för den svaga sidans skänkel kan du i stället flytta din häst ganska mycket åt sidan under ett par steg och sen rida rakt fram för ytterskänkeln. Då får du kontroll på den starka sidans bog.

”Tvära aldrig för mycket”
När du rider öppna och sluta på den mer rutinerade hästen använder du samma principer som i skänkelvikning. Var noga med att gå väl med i rörelseriktningen i både skänkelvikning och sluta i stället för att sitta kvar  på yttersidan.
Som kontroll på att hästen är liksidig ska du i alla rörelser kunna leda framdelen överdrivet med i rörelsen för att få tillbaka den på plats.
– Kom ihåg att alltid rätta framdelen på bakdelens spår.
Mads anser att man aldrig ska rida med bakdelen före för då blir det omöjligt för hästen att driva framåt.
– Tvära aldrig för mycket så att hästen tappar bjudningen. Du ska hela tiden kunna gå ur rörelsen genom att rida fram på ett rakt spår. När du rider piruetter ska du alltid kunna rida rakt fram när du vill.

Tänk tvärtom
I galoppen är det svårare att känna om hästen är rak eftersom den av naturen vill gå med bakdelen något innanför framdelens spår. När du rider i den svaga sidans galopp är det bra att tänka lite grann tvärtom vad hästen vill. Det betyder att du exempelvis kan rida in framdelen något innanför bakdelens spår.

Vid galoppfattning åt den svaga sidan kan du pröva att rida en svag ”bogen in” strax före fattningen. Bibehåll den inre skänkeln på samma plats och motställ hästen något för att ge plats för det inre bakbenet i fattningen. Räta sedan ut och håll hästen överdrivet framme på yttertygeln så att du håller in den starka sidans bog. 
– Även när du fattar galopp i den starka sidan kan du leda in framdelen och motställa hästen något för att ha koll på den svaga sidans bakben. Prova sen att långsamt räta ut hästen på linjen samtidigt som du hela tiden har koll med den svaga sidans ytterskänkel.
– Fatta alltid galopp för den inre skänkeln och var försiktig med att dra tillbaka ytterskänkeln för mycket.
 
Om ryttaren får problem med rakriktningen är det viktigt att gå tillbaka ett steg i utbildningen och göra det lättare för hästen för att inte skapa motstånd. Om du exempelvis får problem med att fatta galopp från trav gör det gärna i skritt i stället.

Mads tips
* Rätta alltid framdelen efter bakdelen eftersom motorn sitter där bak.
* Principerna för rakriktning är ungefär desamma i både skänkelvikning, öppna/sluta och piruetter.
* Var observant på om hästen ”byter sida”.
* Ta arbetet med rakriktning med dig in när du rider olika rörelser.
* Kontrollera att du alltid kan gå ur en rörelse och öka tempot så att hästen hela tiden bjuder framåt i rörelsen.
* Tänk lite ”tvärtom” vad hästen vill för att få den rak. Om hästen vill flytta in bakdelen led in framdelen i stället. 
* Om du får problem med rakriktningen backa tillbaka och gör det lättare för hästen.

Lycka till!
Mads Hendeliowitz och Mari Zetterqvist Blokhuis, Jump Club Dressage

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden