Reportage
23 juni 06:45
Ridsportplus

20-åringen som fick toppjobbet på Grevlunda

DrömjobbHon hoppade först in som vikarie för Stephanie Holmén. Nu har Mathilda Bohlin ett av de mest attraktiva jobben i häst-Sverige, som beridare på Grevlunda.
– Jag vet att det är stora skor att fylla, säger Mathilda.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i februari i år som Stephanie Holmén blev sjukskriven några veckor. Alla hästarna på ”Steffis” ridlista behövde ändå ridas. Så hon kontaktade Mathilda Bohlin och frågade om hon kunde hoppa in.
– Lisen och Peder hade fått tips om mig och sett mig rida på tävlingar, berättar Mathilda.
– Det kändes otroligt kul när Steffi hörde av sig.

När Mathilda i mars rullade in på Grevlunda för första gången kändes det ändå rätt pirrigt. Hon skulle nu rida en massa hästar som hon inte kände alls och hon ville göra det bra. Det fungerade.
– Steffi var med mig varje dag och hjälpte mig. Hennes stöd betydde mycket.

För många inom hoppsporten var det inte någon överraskning att det var just Mathilda Bohlin från Helsingborg som fick jobbet på Grevlunda.

Mathilda-bohlin-7
Mathilda tävlar 1,40-hästen Singclair (f -15 e Singular LS La Silla-Cardento), som ägs och är uppfödd av Jana Wannius. Foto: Lottapictures

Merittyngd på ponny

Mathilda-bohlin-6
Mathilda Bohlin Foto: Lottapictures

Mathilda har, trots att hon bara är 20 år, många meriter, inte minst på ponny. Själv säger hon att hon mer eller mindre är född på hästryggen.
– När jag var ett och ett halvt år sträckte jag upp armarna mot mamma för att hon skulle lyfta upp mig på hästarna. När jag var tre kunde jag galoppera själv på ponny, säger hon.

Både mamma Theresia och pappa Erik har varit tävlingsryttare.
– Pappa red svår hoppning men satsade mycket på unghästutbildning. Också mamma har varit uppe och nosat på de stora klasserna.

För Mathilda blev det ponnyhoppning och i tonåren på en allt högre nivå. 2018 var hon och new foresthingsten Miclas Aristocrat med i det lag som tog EM-silver i England (samma mästerskap där Ingemar Hammarström tog individuellt guld).
–  När jag var 16 och stod inför mitt sista ponnyår, gjorde jag en stor satsning. Jag hade tre fantastiska ponnyer, Aristocrat, Springhill Boomerang och Why Not Equus. Vi gjorde två EM och båda gångerna gick vi till final.

Sin sista start på ponny gjorde Mathilda i december 2019 – och då vann hon Grand Prix i Baltic Cup i Helsingborg på Springhill Booomerang.

Mathilda-bohlin-19
Det blir långa dagar i sadeln –Mathilda har ett 15-tal hästar på sin ridlista. Foto: Lottapictures

Lätt att gå över till stor häst

Innan årsskiftet 2020 var Mathildas ponnytid definitivt slut och alla ponnyerna sålda. Hon sörjde inte länge, ett halvår senare gick hon till final i JSM i Falsterbo på First Lady Utah.
– Jag var smått förvånad att det gick så bra. Jag hade räknat med att det skulle ta ett år för mig att rida in mig på stor häst. Det behövs ju viss tillvänjning till storlek på häst och andra distanser på banorna.

Hösten 2020 köpte Mathilda, med hjälp av Maria Ring, en häst hos Schockemöhles. Det var Disco Lady (e Diarado-Cannabis) och tanken var att Mathilda med Disco Lady skulle få ett bra juniorår. Det blev också debut i 1,50 – innan olyckan var framme. En unghäst hoppade alldeles för högt över ett småhinder. Mathilda slungades av, landade på fötterna och bröt vristen vid nedslaget. Tre månaders konvalecens med en massa skruvar och plattor i foten kostade det.
– Jag trodde säsongen var körd men jag hann ändå bli ridklar så jag kunde kvala till SM och där blev jag fyra.

För ett år sedan fick Mathilda ett samtal från Helena Persson. Helena skulle genomgå en operation och undrade om Mathilda kunde ta hand om Domino van de Zuuthoeve ett tag.
– Det ville jag! Domino gick 1,50 för några år sedan och jag tänkte att han kunde vara en bra 1,30–1,40-häst för mig.

Det blev han, och mer än så. Nu i vår var han en av få att hoppa felfritt i en rankningsklass i Lummen.
– Han har gått så bra att Helena föreslog att jag skulle köpa honom, så det har jag gjort.

Mathilda-bohlin-11
Jellieminka (KWPN f -14 e Kannan-Indoctro) är en av de Grevlundaägda hästar som Mathilda tagit över från Stephanie Holmén. Stoet tävlar upp till 1,35-nivå. Foto: Lottapictures

Personlig och blyg

Domino är den typ av häst Mathilda gillar.
– Väldigt personlig och lite blyg i början. Jag har alltid ridit försiktiga hästar och sakta byggt upp förtroendet mellan mig och hästen.
– Nu känner jag att Domino vill lika mycket som jag.

Domino har fått följa med till Grevlunda och med Peders och Lisens goda minne får Mathilda fortsätta satsa med sin häst. Det gör hon vid sidan om sina dagliga uppgifter.

Jag lär mig nytt varje dag i denna fantastiska miljö. Här finns så otroligt mycket kunskap.

 Jag har 14–15 hästar på min lista och rider nio om dagen.

Det i sig, att rida många hästar, blev en ny erfarenhet för Mathilda.
– Jag måste ju erkänna att det blev en rejäl omställning för kroppen. Den första tiden kändes det på kvällarna att musklerna fått arbeta. Men det gick över.

Sedan Mathilda började på Grevlunda i mars har hon dubbeljobbat. Hon avslutade idrottsgymnasiet i Helsingborg den 9 juni.
– Det har fungerat fantastiskt, med stor förståelse från båda hållen, säger Mathilda, som kan vara med på såväl studentbal som examensfest.

Hon läste ekonomi och är glad att ha den utbildningen i botten.
– Man vet aldrig, det är bra att ha något att bygga på om något skulle hända.

Bra sammanhållning

Men när studentfestandet är över väntar Mathildas nya verklighet, att axla Stephanie Holméns mantel på Grevlunda.
– Som sagt, det är stora skor att fylla men det är stimulerande och jag tänker på att Steffi var i samma ålder som jag är nu när hon började här.
– Sammanhållningen här är jättebra och det är ju nästan en nödvändighet för det blir ju en sorts ”Grevlundabubbla”. Det är roligt att jobba.
– Lisen och Peder är underbara människor som alltid finns till hands om man behöver hjälp. Dessutom kommer Peter Eriksson hit två dagar i veckan och rider, och jag tränar fortfarande för Jens (Fredricson) med Domino för att utveckla mitt markarbete.
– Jag lär mig nytt varje dag i denna fantastiska miljö. Här finns så otroligt mycket kunskap. Jag rider in mig på ”mina” hästar allt mer och lär känna dem som individer. Jag kan sätta mer och mer arbete i dem.

Också på tävlingssidan är det annorlunda för henne.
– Förut gjorde jag sex starter på ett meeting. Nu kan det bli 20. Det ger otroligt mycket rutin och erfarenhet. Jag känner att jag blir bättre och bättre.

Mathilda inser att hon fått en unik möjlighet med jobbet på Grevlunda.
– Hade jag satsat på egen verksamhet hade jag nog haft svårt att få den kvalitet på hästar som jag har tillgång till här, säger hon, och berättar att hon på sin lista bland andra har 1,40-hästarna Singclair och Special Life och 7-åriga Cubona som debuterat felfritt i 1,40 och är färdigkvalad för Falsterbo.

Har egna groomar

Hon har dessutom en egen tävlingsgroom i Isabella Fredlund och en hemmagroom i Sofie Gustavsson.

Liksom Mathilda hade Steffi en framgångsrik ponny- och juniortid bakom sig när hon började på Grevlunda. Steffi har under sina år där utvecklats till en framgångsrik internationell ryttare med världscupseger på meritlistan. Precis det hoppas Mathilda också på.
– Det är en dröm och den vill jag jobba hårt för att nå!

Fakta

Mathilda Bohlin

Mathilda-bohlin-10
Mathilda är nybakad student från idrottsgymnasiet i Helsingborg. Foto: Lottapictures
  • Född: 22 mars 2003 i Helsingborg.
  • Bor: Grevlunda i Vitaby på Österlen.
  • Familj: Pappa Erik, mamma Theresia, storebror Alexander, två katter.
  • Favoritmat: Allt som har med pasta att göra.
  • Favoritmusik: Allt, såväl svenskt som utländskt.
  • Favoritpryl i stallet: Mina sadlar.
  • Dold talang: Är bra på att laga mat.
  • Förebilder i hästvärlden: Mina föräldrar som lärt mig så mycket. Jens Fredricson, en riktig hästnörd som jag fortfarande tränar för. Lisen, beundrar hennes förmåga att få ihop allt, en riktig businesswoman. Peder, en fantastisk hästmänniska.
  • Aktuell: Har tagit över beridarrollen efter Stephanie Holmén på Grevlunda gård.
  • SvRF:s ryttarrankning: Mathilda Bohlin ligger just nu på plats 23, efter 136 starter hittills i år.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden