Reportage
13 oktober 2019 14:30
Ridsportplus

Bredden är Fredriks spetskompetens

Svensk doldisFredrik Spetz, en försynt doldis i svensk hoppsport, som i år har blivit uttagen till landslagsuppdrag och stortävlingar som Scandinavium och Global Champions Tour. Men kärleken till hästar väger tyngst.
– För mig har det aldrig funnits något annat.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fredrik Spetz tycker inte om att framhålla sig själv och ser sig som den lugna anonyma typen. Kommunicerar hellre med hästarna än med media och vill hellre prata resultat och om nyckeln till framgång än känslor och tråkigheter. Men den som har följt hans resa som hästnörd och sett fingertoppskänslan för hästarna är inte förvånad över att karriären börjar ta fart.

    Vi hälsar på Fredrik Spetz, 36, hemma på gården i Norsholm mellan Linköping och Norrköping. Här driver han sedan drygt tio år Stall Spetz AB. Till en början mest med försäljningshästar och utbildning av yngre hästar mot championaten.

    _dsc3874
    För Fredrik Spetz väger kärleken till hästarna tyngst Foto: Natalie Lindholm

    Men för snart fyra år sedan bestämde han sig för att även göra en satsning och börja resan mot den sportsliga drömmen: att ta sig till toppen.

    Med fantastiska hästägare, ett gäng lovande hästar som tävlas av Fredrik långsiktigt och en stöttande familj har karriären börjat ta fart på allvar.
    – Jag har haft ett bra år. Min bästa häst Dustin (KWPN valack född 2008 e Ustinov-Gran Corrado, äg Charlotte Hamrén) vann 1,50 i norska Lillestrøm och var sexa i GP:n som Peder vann med All in. I Borås vann vi GP och fick en biljett till Scandinavium, där vi var placerade i en av de största 1,50-klasserna.

    _dsc3800
    Ägare till lovande hästar som vill satsa långsiktigt har gjort en internationell karriär möjlig för Fredrik Spetz. Foto: Natalie Lindholm

    Han red nationshoppningen i Drammen och var fyra i GP, och i Polen tog han en andraplats i GP.
    – Och så var det fantastiskt att få vara med och tävla i GCT. Jag har fått chansen att rida jättemycket bra tävlingar det här året.

    Gillar nyputsade stövlar

    Vi smyger oss på Fredrik Spetz i sadelkammaren där han är fullt upptagen med att putsa de redan fläckfria läderstövlarna till perfektion. Längs ena väggen hänger blänkande träns i raka rader. Var sak har sin bestämda plats.
    – Ha, ha, jag gillar nyputsade stövlar. Och utrustningen ska vara ren och sitta bra. Det har jag nog med mig från tiden hos Marcus Ehning, där var det disciplin och tysk ”Ordnung”. Allt var strukturerat, det fanns en tanke med allt.

    Jag gillar nyputsade stövlar. Och utrustningen ska vara ren och sitta bra.

    Fredrik Spetz, eller Fredde som stallpersonalen kallar honom, kommer från en genuin hästbakgrund. Pappa Johan Spetz tävlade svår hoppning, är B-tränare och var förbundskapten för juniorer och unga ryttare 2007–2011. Mamma Anne Spetz har drivit ridskola i 30 år, är C-tränare och domare i dressyr och jobbar i dag som hästlärare på Vretagymnasiet.

    Fredrik-spetz---dustin-fj-3710
    Fredrik Spetz på Dustin. Foto: Fredrik Jonsving

    Uppväxt på ridskola

    Fredrik växte upp på ridskolan på Norrköpings Fältrittklubb, som Johan och Anne då drev. Han gillade hästar men tyckte att det kändes jobbigt att rida.
    – Det blev så stor grej när jag skulle rida eftersom alla visste vilka mina föräldrar var. Många ville titta och tjejerna tisslade på läktaren, berättar Fredrik.

     Jag har ridit många hästar där jag trott att det ska vara långsiktigt och plötsligt ska hästen säljas.

    När han var sju år gick flyttlasset till gården i Norsholm. Johan och Anne byggde upp anläggningen och startade ridskolan. Här var miljön lite lugnare och Fredriks hästintresse tog fart.
    – Jag red först på ridskolans ponnyer, och efter några år fick jag en egen gul ponny som hette Camilla. Tävlingsresultaten var blandade, det var inga tävlingsmaskiner jag hade i början.

    Som 13-åring hoppade han medelsvår A på C-ponnyn Peter Pan II.
    – Men jag växte snart ur honom och fick börja rida stor häst.

    _dsc3784
    I det ena stallet, med tio boxar, står Fredrik Spetz tävlingshästar. Foto: Natalie Lindholm

    Fakta

    Fredriks bästa hästar:

    Dustin
    KWPN valack född 2008 e Ustinov u Virsinaa B e Gran Corrado, äg Charlotte Rapp Hamrén.
    Går de största klasserna, har med sina elva år många år kvar.

    Flanagan
    KWPN valack född 2010 e Clinton I u Mitaine e Edison, äg Charlotte Rapp Hamrén.
    Går 1,50-klasser.

    Mexico
    SWB valack född 2010 e Niveau u Mexina e Tornesch, uppf Fredrik Linell, äg Ålberga Gård.
    Går 1,50-klasser.

    Great Kenny
    KWPN sto född 2011 e Mylord -Carthago u Cést Sym Bien e Contact v/d Heffinck, äg Philippa Ringborg.
    Går 1,40-klasser.

    Janou
    Sto född 2007
    e For Pleasure u Bequia e Poly-dox, äg Charlotte Rapp Hamrén.

    Expandera

    Ridit SM, NM och EM

    Det blev några framgångsrika år som junior och ung ryttare. Fredrik rider sitt första junior-SM när han är fjorton, tar medaljer på SM och NM, blir juniorchampion och hoppar EM.
    – Det är klart att mina föräldrar har gjort det enklare för mig att hålla på med hästar. Vi hade ridskola, så det fanns ponnyer att börja på, och mina föräldrar har verkligen  gett mig alla grunder i hästhållning och ridning. Men jag har ändå gått min egen väg. Jag är övertygad om att jag hade fått intresset för hästar oavsett. Det hade gått ändå, för mig har det aldrig funnits något annat.

    Sista året som ung ryttare var det dags att stå på egna ben.
    – Jag hade bestämt mig för att jag ville komma iväg och lära mig mer i en bra miljö. Maria Gretzer, som var tränare för young rider-landslaget, red då i samma team som Marcus Ehning och jag blev erbjuden att åka till Tyskland.

    _dsc4010
    För fyra år sedan bestämde sig Fredrik Spetz för en internationell satsning och det har blivit en del rosetter sedan dess. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc3856
    Stallchefen Josefin Svensson är Fredrik Spetz högra hand och följer med på alla tävlingar. Foto: Natalie Lindholm

    Ett stort steg att ta, men Fredrik blev inte helt ensam på resan. Han kände Marcus lillebror Johannes Ehning lite grand sedan juniortiden, och av en slump blev bästa kompisen Henrik von Eckermann, som då bara bodde 20 minuter från Spetz gård, erbjuden jobb hos ikonen Ludger Beerbaum. De reste till Tyskland samtidigt.

    Familjär stämning i Tyskland

    Hos Ehnings var stämningen familjär. Fredrik bodde i Marcus mammas hus, Marcus syster Carina var stallchef och hela teamet åt alla måltider tillsammans och kom varandra nära. Det var roligt, proffsigt och strikta rutiner. Men också hårt slit från morgon till kväll sju dagar i veckan.
    – Hela teamet runt Marcus gör allt med kvalité och är extremt noggranna. Det är ett management med allt från hovslagare, rutiner, foder, skötsel och träning. Jag fick rida, men allt annat kring hästarna skulle också göras. Stalltjänst, mockning, sköta hästarna, putsa träns och gårdsarbete. Det var långa dagar.

    _dsc3949
    På gården finns en stor utebana med en härlig utsikt över sommarhagarna. Här kan han trimma sina hästar och hålla träningar. Foto: Roland Thunholm

    Samtidigt genomsyrades allt hos Ehnings av kärleken till hästarna och en extrem fingertoppskänsla för hästarnas behov. Hästar ska få vara hästar, träningen är grundläggande och handlar om att få hästarna nöjda så att de vill prestera det ryttaren vill. Något Fredrik har tagit med sig och fortsätter att sträva efter.

    När han åkte till Tyskland visste han inte om han skulle få tävla.
    – Jag frågade Maria Gretzer om jag skulle packa ned de vita ridbyxorna. Det tyckte hon, och redan efter en månad fick jag möjligheten att använda dem.

    Fick komma ut på de stora tävlingarna

    Fredriks ansvar var främst de yngre hästarna samt försäljningshästar. Han fick chansen att komma ut på de stora tävlingarna, bland annat red han de stora klasserna i Falsterbo.
    – Åren hos Marcus Ehning var fantastiska, en riktigt bra skola. Men inga hästar sparades för min skull, jag visste att jag aldrig skulle göra karriär där. När många av mina äldre hästar blev sålda kände jag att det var dags att gå vidare.

    _dsc4006
    ”Jag är van att arbeta jämt” säger Fredrik Spetz, som nu både vill och måste göra tid för familjen. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc4003
    Vilma Edberg rider försäljningshästarna, här en från Stal Hendrix, som Fredrik samarbetar med. Foto: Natalie Lindholm

    Gjorde du rätt val som lämnade Tyskland med tanke på Henrik von Eckermanns framgångar?
    – Jag är så imponerad av honom, det ligger så mycket skicklighet och hårt arbete bakom hans framgångar. Men man kan inte jämföra sig med andra, alla måste hitta sin egen väg, och jag trivs jättebra i Sverige. Jag har alltid haft en längtan att driva egen verksamhet och är stolt över att jag har lyckats bygga upp en trygg stabil verksamhet helt själv. Här bor vi bra. Inom två timmars resa finns numera jättemånga bra nationella tävlingar.

    Spetz-fredrik-gretzer-maria1-070717
    Fredrik Spetz och Maria Gretzer Roland Thunholm

    Flyttade till Maria Gretzers gård

    Från Ehning blev det en avstickare till Tomas Velin i Danmark och arbete med 25 hingstar innan Maria Gretzer ännu en gång kom i Fredriks väg. Gretzer hade tagit jobbet som förbundskapten för seniorlandslaget och behövde någon som kunde ta över hemma.
    – Jag flyttade till Marias gård i skånska Tygelsjö och blev kvar i 2,5 år. Jag jobbade halvtid med att rida hennes hästar, och jag började också undervisa lite. Samtidigt startade jag min första egna verksamhet.

    För tio år sedan stod Fredriks föräldrar vid ett vägskäl. Efter att ha drivit ridskola i 30 år kände Johan och Anne att det var dags att göra något annat. Men vad skulle de göra med gården? Brorsan Philip, som nu byggt eget hus på gården, är mekaniker och förstår inte alls tjusningen med hästar.

    Fredrik tog beslutet att tiden var inne att flytta hem till Östergötland och satsa fullt ut på sin egen verksamhet Stall Spetz AB. Han hyr hela anläggningen, men pappa Johan har fortfarande träningar regelbundet.

    Anläggningen består av ridhus, ridbana, skrittmaskin, stora hagar och 23 boxar uppdelade på två stall.

    Man kan inte jämföra sig med andra, alla måste hitta sin egen väg, och jag trivs jättebra i Sverige.

    I det ena stallet står Fredriks tävlingshästar, i det andra stallet huserar Wilma Edberg. Hon är Fredriks elev och har med sina tre egna hästar, men jobbar också för Fredrik med försäljnings- och unghästar.

    Fakta

    Fredrik om …

    … att tävla:

    – Jag gillar att tävla, men lika mycket gillar jag vägen dit. Att få en ny häst oavsett ålder, bli ett ekipage som fungerar och trivs ihop så att allt klaffar.

    …att kombinera ryttarsatsning med att bli pappa:

    – Det blev självklart att anpassa sig. Jag är van att arbeta jämt, nu måste jag se till att få tid över för familjen. De följer ofta med på tävling.

    … att satsa på att tävla och träna mer utomlands:

    – Det är så utvecklande. Men också tufft ekonomiskt. När jag är borta går det ju inte att hålla träningar. Jag försöker pussla och lägga in kurser när jag är hemma. Jag är också lyckligt lottad som nu har hästägare, familj och team som vill samma sak som jag.

    … att ta ett steg till i ryttar-karriären:

    • Jobba hårt.
    • Satsa långsiktigt. Samarbeta med bra hästägare med samma inställning och mål som du och som personkemin klickar med.
    • Bygg ett bra team runt dig som också har roligt ihop.
    • Var ödmjuk, ha fötterna på jorden. Det vänder snabbt i hoppsporten.

    Expandera

    Tjugo hästar hålls igång

    Sammanlagt hålls cirka 20 hästar i gång, några boxar står alltid tomma för att exempelvis kunna ta emot elever.
    – Jag har varit här ett år och trivs väldigt bra. Fredde har ett bra tänk med hästarna, det är så enkelt och mjukt. Han förstår många hästar, är noggrann och ödmjuk, säger Wilma Edberg som också bor på gården.

    _dsc3765
    Trygghet är viktigt för Fredrik Spetz och det tycker han att han har skapat med sin egen verksamhet Stall Spetz AB. Foto: Natalie Lindholm

    Även stallchef Josefin ”Jossan” Svensson bor på gården. Hon åkte hit med sin sköthäst Chamie RTG när uppfödare och dåvarande ägaren Magnus Andersson körde henne till Fredrik på utbildning för sju år sedan. Chamie RTG tävlas i dag framgångsrikt av Hugo Wihlmark. Josefin har jobbat hos Fredrik sedan dess.
    – Fredde är en rättvis och jätteschysst chef. Jag sa när jag började jobba här för sju år sedan att jag skulle vara kvar så länge jag tycker det är kul. Och det har aldrig blivit tråkigt. Speciellt nu när jag får vara med om den här resan. Det är tydligt i stallet att hästarna är på en mycket högre nivå än tidigare, säger hon.

    I samma veva som flyttlasset gick hem till Östergötland träffade Fredrik sin blivande sambo Kristin ”Kicki” Nyberg. Kicki är från Sundsvall men pluggade på Linköpings universitet och har också hästintresset.

    _dsc3832
    ”Jag skulle gärna vilja representera Sverige i mästerskap” säger Fredrik Spetz, här på 1,50-hästen Flanagan. Foto: Natalie Lindholm

    Snart flyttade hon till gården och i mars för 1,5 år kom sonen Axel. Kicki jobbar på laboratorium i Linköping och på helgerna följer hon och Axel ofta med på tävling.

    Fakta

    Målet är att representera Sverige på mästerskap

    Namn: Per Johan Fredrik ”Fredde” Spetz.

    Ålder: 36 år.

    Bor: Öjeby Östergård i Norsholm, mellan Linköping och Norrköping.

    Yrke: Driver Stall Spetz AB, B-tränare i hoppning, utbildar och -förmedlar hästar.

    Familj: Sambo Kristin ”Kicki” Nyberg och sonen Axel 1,5 år samt taxen Eddie.

    Aktuell: Har de senaste åren gått från framgångsrik unghäst-utbildare till att knacka på dörren till landslaget.

    Uppskattar: Vardagen.

    På fritiden: Har en stående squashtid på måndagar med gamla kompisar.

    Läser: Självbiografier om framgångsrika idrottare och intressanta -ämnen.

    Äter gärna middag med: Familj och vänner.

    Har provat på: Monté. ”Det var inte min grej, man blir väldigt trött i benen.”

    Skulle aldrig: Skylla på hästen.

    Om karriärvalet: Har inte en dag funderat på att göra något annat.

    Drömresmål: Att få tävla på klassiska tävlingsplatser som Aachen, Spruce Meadows och Hick-stead.

    Mål: Att få representera Sverige på mästerskap.

    Favoritpryl i stallet: Gillar välputsade stövlar.

    Expandera

    Tänker långsiktigt

    För Fredrik är det viktigt ha en trygg grund att stå på och tänka långsiktigt. Inte minst med tanke på familjen. Att till viss del byta riktning på verksamheten och göra en egen sportslig satsning var därför inte ett helt lätt val.
    – Samtidigt är det den sportliga delen och viljan att utvecklas som håller lågan brinnande, säger han.

    Första steget för att komma framåt blev att börja tävla internationellt.
    – Jag pratade med mina hästägare för fyra år sedan om att åka på någon eller några internationella tävlingar varje år – och de nappade.

    Satsningen är på lång sikt. Fredrik har lyckats knyta bra hästägare till sig: Charlotte Rapp Hamrén, Philippa Ringborg och Ålberga Gård (familjen Sederholm) har alla kommit till Fredrik med unga hästar.
    – Att man klickar med ägaren och tänker på samma sätt är viktigt. Jag har ridit många hästar där jag trott att det ska vara långsiktigt och plötsligt ska hästen säljas. Det är förståeligt, men nu är jag lyckligt lottad som har hästar som jag får behålla på längre sikt.

    Resized_20190828_154310
    Fredrik med sonen Axel. Foto: Natalie Lindholm

    Bra bollplank i Malin Baryard Johnsson

    Malin Baryard Johnsson är en nyckelperson för hans utveckling. Fredrik tog hjälp av Malin redan när han var 13 år och började rida stor häst. Snart kom även Pether Markne in i bilden.
    – Malin är ett bra bollplank, en förebild och en bra kompis. Hon har betytt och betyder mycket för mig. Hon har en förmåga att hänga i, ta fram nya hästar och är alltid redo att rida mästerskap. Och Pether har hjälpt mig fram sedan jag var fjorton.

    _dsc3897
    Fredrik Spetz satsar framåt. Foto: Natalie Lindholm

    Samarbetet med Stal Hendrix i Holland är också viktigt. Fredrik har genom åren utvecklat det med hjälp av vännen Erik Jerneld.
    – Nästan alla mina hästar kommer från Stal Hendrix, vi har byggt upp ett mycket bra samarbete. Förra hösten var jag där i sex veckor och tränade för Emile Hendrix. Det var fantastiskt inspirerande.

    Fredriks filosofi är enkelhet. Hästen har förhoppningsvis talang, sedan är det upp till ryttaren att hitta nyckeln till varje häst för att få den att vilja göra det vi vill.

    Fakta

    Röster om Fredrik Spetz

    Pether-markne-fj-2114
    Pether Markne Foto: Fredrik Jonsving

    Pether Markne

    Hopp- och dressyrtränare som hjälpt Fredrik sedan ungdomsåren
    – Fredrik är en gudabenådad ryttare, att vara häst till Fredrik måste vara himmelriket. Han har en stor begåvning att alltid rida i en jämn rytm, oavsett om det är på unghäst eller i en stor omhoppning. Han tänker mycket, begrundar och reflekterar. Är pedant och noggrann, vilket lyser igenom när han sitter i sadeln. En riktig hästnörd, i en positiv mening. Han är också ett föredöme när det gäller relationen till hästägare. Han har ett stort lugn, och det avspeglas när han sitter till häst. Han får hästarna att slappna av men ändå vara reaktionssnabba och han har en unik förmåga att skapa tillit med sina hästar. Och jag har ändå sett hur han tänder till när det är skarpt läge i en omhoppning och hur snabb han kan vara.

     

    Maria-gretzer5-180412-rt-(1)
    Maria Gretzer Foto: Roland Thunholm

    Maria Gretzer

    Svensk ryttarikon, tränare, arbetsgivare och tidigare förbundskapten
    –  Vi ordnade kurser för junior- och youngriderlandslagen där både Fredrik Spetz och Henrik von Eckermann var med. De hängde ihop hela tiden och de var totala nördar båda två. När vi samlades för träningar satt de klistrade på läktaren, taktikade eller hjälpte till i manegen. De missade inte en minut av träningsdagarna. De sågs inte som supertalanger då men båda två har verkligen jobbat hårt till där de är i dag. Fredriks styrka är att han ser det långsiktigt och att han brinner för det här. Han har en plan för att kunna livnära sig på hästar och han är fruktansvärt noggrann med helheten. I vår sport är det sällan man kommer upp sig tidigt – men det är heller inte över när man är 25 år. Det är det många som glömmer. Det handlar om att orkar vara uthållig, jobba hårt och tro på det man gör. Fredrik är en bra förebild som visar att det går att lyckas om man verkligen vill, även om det tar tid.

     

    Emilehendrix
    Emile Hendrix

    Emile Hendrix

    Stal Hendrix Holland, Fredriks samarbetspartner och tränare
    – Först och främst är Fredrik en väldigt motiverad ryttare. Jag anser att motivation är en av de viktigaste egenskaperna en ryttare bör ha. Han är också öppen för feedback och tar verkligen in det jag säger och integrerar det i sin ridning. Som young rider tränande han med Marcus Ehning, där utvecklade han en stabil grund till en framgångsrik karriär. Både som ryttare och tränare är Fredrik väldigt professionell, välorganiserad och han har en stor förståelse för sporten. Han prioriterar hästens välfärd. Det tillsammans med hans talang gör honom värdefull för svensk hoppsport.

     

    Malin-baryard-johnsson5-180730-rt-(1)
    Malin Baryard-Johnsson Foto: Roland Thunholm

    Malin Baryard-Johnsson

    Ryttarkollega, vän och bollplank
    – Vi har samarbetat mycket genom åren. Fredrik var 13 år när han kom hit första gången och han kommer fortfarande till oss och rider och tränar. När jag var ute och reste mycket på tävlingar hjälpte han mig att rida och tävla en del av hästarna hemma. Även i dag sätter jag gärna en häst hos Fredrik. Han är oerhört ambitiös, och en fantastiskt duktig ryttare. Jag är väldigt glad för hans skull, att han har haft ett så bra år. Han har jobbat hårt i alla år och även om han inte har ridit de största tävlingarna sitter han på så mycket rutin och kunskap. Att det händer nu visar att rätt hästägare och rätt inställning är avgörande i den här sporten.

     

     

    Marcus-ehning_1_alb
    Marcus Ehning

    Marcus Ehning

    Världsstjärna och fd chef
    – Fredrik är en snäll, trevlig och hårt arbetande kille som red våra hästar både hemma och på tävlingar. Vi hade så roligt när han var här och han förblir en god vän till oss. Han ställde en gång en diagnos på ett av våra avelsston som var sjuk, helt taget ur luften och med lite bakgrundsinformation. Efter det kallar vi honom bara för ”doktorn”.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden