Reportage
17 juli 2014 09:23
Ridsportplus

Elisabeth satsar dubbelt

Elisabeth Hjelm har en lång meritlista. Hon har ridit EM som junior, tre år i rad som Young Rider och har flera NM-medaljer. I prisskåpet finns också nio SM-medaljer varav tre är individuella guld. Dessutom satsar hon samtidigt på universitetstudier

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det var helt fantastiskt! Jag hade aldrig ridit inför så mycket publik tidigare. Det var väldigt, väldigt stort. Klart att det var en fantastisk känsla att få rida först i ett ärevarv där.

Elisabeth Hjelm minns tillbaka till år 2007, när hon vann ponnyklassen med Fighter i Falsterbo. Nu är hon tillbaka på allvar i de större sammanhangen – och förra veckan red hon WDM U25 i Falsterbo med Chock – efter att ha ägnat ett år åt träning för att ta steget från Young Rider till U25-ryttare. Nu senast red hon World Dressage Master för ryttare under 25 år i Falsterbo.

Elisabeth Hjelm har många bollar i luften. Förutom tävlingskarriären siktar hon på att utbilda sig. Sedan två år tillbaka studerar hon på Malmö Universitet, på programmet human resource management. Något som inte alltid är det lättaste att kombinera med en tidskrävande dressyrsatsning.

– Det är så klart tufft vissa dagar. Men jag är van att ha mycket att göra. Det blir mycket planering och att försöka pussla ihop allt. Det värsta som händer är att en tenta krockar med en tävling. Men det finns alltid en omtenta. Jag tycker om att lära mig saker. Att få gå på universitet och lära mig saker varje dag och sen åka till stallet och lära mig saker där, det är väldigt stimulerande, säger hon.

Att börja studera blev ett naturligt val för Elisabeth efter att tiden som Young Rider var slut. Hon hade sålt av alla hästar förutom Chock, den elvaårige valacken som är hennes tävlingskamrat nu.

– Antingen skulle jag göra en storsatsning och köpa in unghästar eller så skulle jag börja studera. Jag har alltid förespråkat att man ska plugga. Det är en bra grund att falla tillbaka på. Det är en tuff sport och en tuff värld. En dag kan alla hästar stå skadade, resonerar Elisabeth.

Att hinna med tävlingsterminen och skolterminen är ofta lite knepigt, men det går. Elisabeth kan planera tävlingssäsongen någorlunda efter tentorna. Ibland kommer skolan ändå i andra hand.

– Ibland får man göra en tenta och se hur det går, för att man är helt uppe i tävlingssäsongen. Helsingborgstävlingarna i november krockar alltid med någon tenta. Då försöker jag göra båda, fokusera på tävlingen och göra tentan så gott som möjligt. Än så länge har jag klarat alla tentor.

Hur framtiden ser ut är ännu inte helt säkert. Det sista året i skolan kvarstår. Samtidigt satsar hon på att komma ännu längre med Chock och förhoppningsvis rida Grand Prix snart. Om det blir till att satsa fullt ut på hästarna efter skolan får det kommande året utvisa. Under sommaren gör hon praktik på ett företag som sysslar med arbetsrättsfrågor.

– Jag banar väg för båda mina framtidplaner för jag vill kunna välja vilket som och vara redo nästa sommar.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden