Reportage
19 juli 2017 19:00
Ridsportplus

Emmeli P – ett unikt avelssto

Emmeli P är ett unikt sto. Förra året var tre av hennes avkommor bland de sju högst rankade dressyrponnyerna i landet - alla kategorier och åldrar inräknade. Hon var mamma till två SM-medaljörer i dressyr förra året, och sonen Giacomo upprepade bedriften och tog ett SM-guld även i år.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Giacomo, Emmy-P och Erwin P, det de tre första avkommorna till Emmeli P, och alla tre låg i topp i fjol. Hur är det möjligt att ett sto kan lämna så pass många avkommor i toppen?
– Hon måste ha jättefina anlag och framförallt så lämnar hon en hög ridbarhet så man kan utbilda avkommorna och jobba med dem, säger Anders Kjellson som äger Emmeli idag.
– Men framförallt är det vart de har hamnat – Mats Mellberg har ju tagit hand om dem och matchat fram dem på ett fantastiskt sätt.

Mats Mellberg på Sundby Ridskola är den som har fött upp Emmeli och även tagit fram hennes tre framgångsrika avkommor. Mamma till Emmeli var Emma II RNF 1839 (Kat C f-74 e Burton Starlight-Merrie Musket) som själv under flera år själv var en av landets främsta dressyrponnyer med bland annat ett SM-guld 1987.

Framgångsrikt tävlande

Emma fick efter tävlings- och ridskolekarriären tre föl efter Mats egen ridponnyhingst Power Boy – förutom Emmeli blev det två söner som också tävlats framgångsrikt i dressyr.

Emmeli har hunnit bli 23 år gammal. Hon har haft flera ägare genom åren men bor sedan 2011 på Hästak – betydligt mer känt för sina hopphästar än för sin ponnyuppfödning.
– Vi behövde få in en unghingst efter vår Top Nordpol när han började bli lite äldre och det var så Emmeli kom in i bilden, säger Anders Kjellson.

Top Nordpol var ridponnyhingsten och svårklass-hopparen som Hästak tog in från Tyskland. Under flera år hade riktigt höga betäckningssiffror.
– Han var populär i aveln och en perfekt läromästare till vår dotter som då var i ponnyåldern, säger Anders.


Elin Lundin på Emmeli P-sonen Top Emilio Hästak, som var tänkt som hingst men nu i stället tävlar i hopp- ning. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Emmeli hade en 1,5-årig avkomma till Top Nordpol och båda såldes tillsammans. Egentligen var det alltså sonen Top Emilio som Anders var ute efter, men det blev sedan Emmeli som blev kvar på gården.
– Han var fin och löshoppade fint men han räckte inte som hingst, säger Anders om Top Emilio. I dag är hästen kastrerad och han har tävlats med placeringar upp till Lätt A hoppning.

Ett föl varje år

Emmeli har sedan betäckts med Hästaks hingstar och fått ett föl varje år. Hon har en tvåårig son efter Top Nordpol som Anders sparar för att visa nästa år.
– Och hennes ettåring jag har efter Dirco är helt fantastiskt, den rör sig bra och har en sådan där Dirco-hals med en riktigt fin böjning– den är nog den snyggaste av hennes avkommor, säger Anders.


Emmeli P och dottern Wilda Hästak, som i år båda är betäckta med Dirco. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Att de använt sig av hopphingstar på ett sto med så gedigen dressyrstam förklarar Anders med att det är det som de själva är intresserade av.
– Det är det vi sysslar med, och Power Boy lämnar ju jättebra hoppning också, säger Anders.

Enkel och okomplicerad

Till sin personlighet är Emmeli en enkel och okomplicerad häst.
– Hon är trevlig, underbar i all hantering och hon bara finns där, säger Anders.
– Hon går på lösdriften med halvbloden och hon kaxar ingenting, bara finner sig med de andra utan problem.


Anders Kjellson med Emmeli P, som kom till Hästak lite av en slump och nu fortsatt att lämna avkommor där. Foto: Jenny Schwieler Staaf.

Nästa år blir det dags för en ny generation när två av Emmelis avkommor får egna föl. På Hästak har man betäckt 3-åriga Wilda med Dirco, och uppfödaren Mats Mellberg berättar att han har betäckt dottern Emmy med ridponnyhingsten Valdo.
– Jag hittar ingen bra ryttare på henne så då tänkte jag att jag tar ett föl på henne. Det blir fjärde generationen Sundby i det fölet, säger Mats Mellberg till Ridsport.

Emmeli själv kastade tyvärr sitt föl i år, men hon är åter igen betäckt med Dirco.

 

Emmeli P RP 1194

ASRP sto f-94 e Power Boy u Emma II e Burton Starlight, uppf Mats Mellberg, Stuteri Pony Power, Huddinge, äg Hästak AB, Älmeboda.

Avkommor:

Emmy-P sto f-03 e Green River xx, många segrar och placeringar i dressyr upp till FEI-klasser. SM-guld kat C2 2015, SM-brons kat C2 2016

Erwin P val f-04 e Verona’s Gerswin, många segrar och placeringar i dressyr upp till FEI-klasser.

Giacomo val f-07 e Green River xx, många segrar och placeringar i dressyr upp till FEI-klasser. SM-guld kat D2 2016 och 2017

Top Emilio Hästak val f-09 e Top Nordpol, placeringar i hoppning upp till LA.

Tip Top Hästak hingst f-12 e Top Nordpol

Wilda Hästak sto f-14 e Top Silvio Hästak

XTop Hästak hingst f-15 e Top Nordpol

Ylva Hästak sto f-16 e Dirco Hästak

Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden