Reportage
19 augusti 2016 08:48
Ridsportplus

Höstbete – vad gäller?

I stora delar av Sverige är det fortfarande rätt varmt och soligt, men det finns ett drag av höst i luften. ńn njuter många hästar fortfarande av bete dygnet runt eller dagtid - men hur länge kan vi låta hästarna gå och beta på hösten egentligen?

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Frågan om när det är dags att stalla upp har många aspekter i sig – och mycket handlar ju om vad som fungerar bra i det enskilda fallet.

Vad säger lagen?
Djurskyddslagen säger att hästar får gå ute dygnet runt utan skydd för väder och vind så länge betestillväxt sker. Det innebär att det inte finns något specifikt datum för när hästarna måste stallas in eller ha tillgång på lösdrift, det varierar stort mellan norra och södra Sverige – och från år till år.

Temperaturen påverkar växtkraften
Gräs slutar att växa när jordtemperaturen går ner under 5 grader. I praktiken innebär det att lufttemperaturen kan gå ner under 5 grader kortare perioder eftersom jorden reagerar långsammare – men är temperaturen ofta under 5 grader kommer även jordtemperaturen sjunka ner under.

Mindre produktivitet på sommaren
Gräs behöver även sol och vatten för att växa. Under högsommaren är det ofta bristen på nederbörd som begränsar betestillväxten. Betet blir mindre produktivt och samma yta som kunde försörja många hästar under vår och försommar räcker till ett mindre antal hästar. Ofta kommer det en regnperiod under hösten. Det gör att betet återigen kan skjuta fart och volymen kan öka.

Foto: Roland Thunholm

Näringsinnehållet ökar vid tillväxt

I ett bete som växer kraftigt ökar även näringsinnehållet, framför allt proteinet. En tumregel är att bete är som mest produktivt när det är ca 15 cm långt. Då når solen ner i botten på gräset och den goda tillväxten gör att gräset även har högt näringsinnehåll. Höstbetet är för det mesta inte lika kraftigt som det tidiga vårbetet, men under perioder med riklig nederbörd följt av sol och värme kan det närma sig samma nivåer.

Varierad sockerhalt
Även sockerhalten i gräset kan variera en hel del under hösten, särskilt om temperatursvängningarna är stora. Den som har en häst som ligger inom riskzonen för fång bör vara särskilt försiktig under den perioden, speciellt om det blir frostnätter.

Var varsam vid frost
Den första frosten är för övrigt något för alla hästägare att vara lite försiktiga med, eftersom det kan finnas en förhöjd kolikrisk för hästar som äter frostnupet gräs. Detta gäller framför allt om de äter på fastande mage. Om du vill släppa ut hästarna i gräshage när det fortfarande är frost är det bra att först fodra hö, så de är mätta när de går ut. Torrt, gammalt gräs är inte heller lika känsligt för frost som färskt gräs är.

När ska man stödfodra?
När du ska börja stödutfodra hästarna som går på bete beror på lite olika saker. Är det betesbrist? Dvs är mängden bete för liten för antalet hästar i hagen? Då behövs extra grovfoder. Är betet näringsfattigt? Det är ofta fallet när gräset är högt, gulaktigt och förvuxet. Då behöver hästarna också extra foder för att inte tappa hull.


Foto: Ann-Sofi Hjärn

Få till en bra invänjning

Dessutom kan det vara bra att börja fodra med vinterns grovfoder de sista två-tre veckorna på betessäsongen för att få en bra invänjning. Ett alternativ är att låta hästarna beta på dagen och komma in och äta grovfoder på natten, det ger en mjukare övergång.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden