Reportage
19 mars 2018 15:03
Ridsportplus

Karin Levin Angergård satsar på internationellt blod

ÅterpubliceringI samband med att Karin Levin Angergård, Stuteri K2, utsetts till Årets uppfödare 2017 återpublicerar Ridsport här ett reportage om Karin och hennes uppfödning. Artikeln publicerades i papperstidningen i september 2014.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ibland händer något som får en person att ta ett avgörande steg eller ger en möjlighet till förändring. För Karin Levin Angergård var det försäljningen av varmblodsstoet Four Roses som gav möjlighet att köpa ridponnyhingsten Verona’s Bo-Gi. En hingst som lagt grunden till att Stuteri K2 står som ägare till sex ridponnyhingstar av internationell toppklass.

    Ridsport var på besök hos Karin Levin Angergård och Kent Angergård i mitten av juli, mitt under pågående betäckningssäsong. De driver Stuteri K2 på Bäckholmens gård i skånska Degeberga.

    I beteshagarna framför gårdstunet går fyra hingstar fridfullt betande i var sin hage i närheten av varandra. Hingstarna har full koll på var de andra håller hus och vad de gör, men det märks ingen stress eller rivalitet dem emellan.

    180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_2
    Verona’s Bo-Gi hemma i hagen, där han har koll på stoflocken åt det ena hållet och de andra hingstarna åt det andra. Bo-Gi användes flitigt i aveln och gav Karin möjlighet att köpa in det avelsmaterial hon ville ha. Foto: Liselotte Erixon

    Hingstarna är nestorn och Karins ögonsten Verona’s Bo-GiLeuns Veld’s Lord, De Goede Ree’s Metall och dressyrstjärnan Jarno. Efter en skada var Jarno uträknad som tävlingsponny, men när detta skrivs är han i Danmark hos den framgångsrika familjen Aagard Hyrm, vars yngsta dotter Sara har satt i gång Jarno på allvar igen.

    180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_3
    Eleganten Jarno har varit en av Sveriges bästa dressyrponnyer under flera år. Foto: Liselotte Erixon

    Karins fullblodshingst Fabian xx var i somras utlånad för avel till Stuteri Brännebäck och hos Emelie Kärrman finns K2:s senaste stjärnhingst, Kielshoop Honeybee’s Valentino. Han är en sonson till Leuns Veld’s Lord och har lovprisats av testryttare i Holland.

    Lisen och Peder köpte

    Avelsverksamheten satte fart på allvar när Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson köpte Karins varmblodssto Four Roses (e Turban Rose-Orthos). Då fick Karin fick loss pengar och kunde köpa Verona’s Bo-Gi.

    Han fick tidigt stoägarnas förtroende och användes flitigt i avel, något som gav Karin möjlighet att köpa in det avelsmaterial hon letade efter.

    Viktigt med fullblod

    Karin Levin Angergård är en person som säger vad hon tycker. Hon har sin åsikt klar gällande ridponnyaveln och hur man ska nå framgång.
    – Jag upptäckte fullblodet som förädlare i ponnyaveln när min dotter Cornelia tävlade ponny. Jag köpte en billig ponny åt henne när hon var liten, som hon utbildade upp i klasserna.
    – Jag tog reda på vad som fanns i stammen på de ponnyer som var framgångsrika och konstaterade att det ofta var fullblod i dem.
    – Tyvärr är det väldigt svårt att få tag i fullblod som lämpar sig för ponnyavel. De måste se ut som en ridhäst, inte vara för stora och inte ha för mycket fullblodstemperament. Det är lite som att leta efter en nål i en höstack, men de går att få tag i.

    Byggd på rätt sätt

    Vad gäller den internationella ridponnyaveln anser Karin att den holländska ridponnyn ligger nära det hon själv värdesätter.
    – Ponnyn ska ha en bra exteriör. Den har lättare för sig om den är byggd på rätt sätt, har en bra huvud- och halsansättning och en bra rygg. Den får inte vara för tung fram och ska ha ett bra hasarbete. Det behöver inte vara så mycket frambensmekanik från början, det kommer när ponnyn blir starkare.

    180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_4
    Karins dotter Cornelia Wendel hjälper till med ponnyerna och har sitt eget varmblodssto med föl på stuteriet. Här i samspråk med 5-åriga K2 Metallica. Foto: Liselotte Erixon

    Något som också är mycket viktigt är temperamentet, men det bedöms inte i tilläcklig grad i det svenska systemet, anser Karin.
    – Jag anser också att man inte bör avla medvetet för att få fram små ridponnyer. Det finns så många andra raser som är utmärkta för mindre barn. Ridponnyerna kan ofta bli lite för högt i blod för de yngre ryttarna, vilket kan göra dem svårridna. I Holland godkänns inte ridponnyhingstar som är under 140 centimeter.
    – Det verkar vara en trend i Sverige att betäcka stora ston med små hingstar, men det är inte ridponnyavel, utan korsningsavel!

    180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_5
    De Goede Ree’s Metall vann sitt 32-dagarstest i Holland innan han importerades till Sverige. Foto: Liselotte Erixon

    Problemet med dessa avkommor är att de är svåravlade, anser Karin. Det kan bli ojämnt och det dyker upp små individer när man minst anar det.
    – Jag ser det på några av mina egna ston som inte är lika konsoliderat avlade som exempelvis de holländska ponnyerna, att det tar väldigt lång tid att avla upp storleken på dem.
    – Det är en större efterfrågan på ridponnyer som är D-ponnyer. De är ofta lika de stora hästarna till typ, gångarter och temperament, vilket gör att de passar väldigt bra i övergången mellan ponny och stor häst.

    Få ston till hingstarna

    I dagsläget står några av Europas ledande ridponnyhingstar på Bäckholmen. Verona’s Bo-Gi börjar bli till åren och har gjort sin sista säsong i avel, men hans ättlingar gör sig gällande internationellt, både som avelsdjur som inom sporten.

    180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_7
    Karin med stofölet K2 I can do it. Foto: Liselotte Erixon

    Leuns Veld’s Lord figurerar också han som en stark förärvare, inte minst via sin son Hagelkruis Valentijn som haft stora framgångar med sina avkommor i Holland.

    Trots det har stuteriets hingstar används i väldigt liten utsträckning, endast ett 20-tal ston har seminerats med dem under säsongen.
    – Jag vet att jag anses som en kontroversiell person i mångas ögon, medger Karin. Men jag tror inte att det är hela svaret, utan det är nog så att de svenska stoägarna inte riktigt är pålästa eller intresserade av ridponnyavel på det sättet.
    – Det är inte bara mina hingstar, utan många riktigt högklassiga hingstar som står till förfogande, och som inte heller lockar många ston.
    – Problemet med svensk ridponnyavel är faktiskt inte hingstarna, utan att vi inte har tillräckligt bra ston, säger Karin.

    180319_karinlevinangergardsatsarpainternationelltblod_liselotterixon_6
    Delar av stoflocken på Stuteri K2. Foto: Liselotte Erixon

    Fakta

    Stuteri K2

    Drivs av Karin Levin Angergård och Kent Angergård på Karins föräldragård Bäckholmen, Degeberga. Till sin hjälp har de också Karins dotter Cornelia Wendel. Stuteriet hade år 2014 24 ponnyer plus Cornelias två svenska varmblod.

    Hingstar 2014:

    Fabian xx RP 123 f -93 e Dunphy xx u Farandole xx e Gay Baron xx, B.
    Verona’s Bo-Gi RP 134 f -93 e Vita Nova’s Celesto u Thrianta’s Nathalie e Oakley (C ) Bubbling Bobbety, Elit.
    Jarno RP 145 f -01 e Coelenhage’s Purioso u Amarens u Coelenhage’s Let’s Be the Best, GI.
    De Goede Ree’s Metall RP 166 f -04 e Aester El Nino u Bijsterhof’s First Lady e Orchard d’Avrenches, G II.
    Leuns Veld’s Lord RP 181 f -96 e Vita Nova’s Celesto u Sonhof’s Sabine e Silvertops Ricco, A ext, A prest.
    K2 Golden Top f -08 e Jarno u I Can Bogi RP 181 e Verona’s Bo-Gi, licensierad enbart via welsh partbred.
    Kielshoop Honeybee’s Valentino f -07 e Hagelkruis Valentijm u Speyksbosch Honeybee e Oakley Bubbling Bobberty, gdk NWR (Nederlandse Welsh Rijpony).

    Avelston 2014: 

    I Can Bogi RP 181 e Verona’s BoGi u Angels Tip RP 1039 H e Glansewin Gadabout , dräktig med Jarno.
    Zandberg’s Faith RP 1354 H e Jarno u Zandberg’s Bilha e Koihuuster Folkert. 
    Coelenhage’s Qinsie e Fabian xx u Wengelos Queeny e Hondsrug Raspoetin, har varit tillbaka i Holland i tre år för avel, dräktig med Coelenhage’s Purioso.

    Unghästar 2014:

    K2 I can do it föl e Leuns Veld’s Lord u I Can Bogi.
    K2 Back in black föl e Leuns Veld’s Lord u Zandberg’s Faith.
    K2 Matiné, sto 1 år e Sterwooldes VIP u Zandberg’s Faith. Framtida avelsto.
    K2 Amazing Girl 1 år e De Goede Ree’s  Metall u Golden Twist 43-07-1044 e Jarno. Framtida avelsto.
    K2 Jitterbug 2 år e Verona’s Bo-Gi u K2 Ja-Nina 43-08-0166 e Jarno.
    LL Magnetica 2 år e De Goede Ree’s Metall u Red Salsa 43-08-1115 e Jarno.
    K2 Little Lola 4 år e Hatricks Marwin-Fabian xx.
    K2 I can Step 5 år e De Goedes Ree’s Metall u Angels Tip.
    K2 Metallica 5 år e De Goedes Ree’s Metall u Coelenhages Qinsie.
    K2 Digga Cha Cha 5 år e De Goedes Ree’s Metall u Diggiley 43-03-1106 e Verona’s Bo-Gi.
    K2 Hula Hula 5 år e Veronas Bo-Gi u Marywood’s Melanie 43-05-1109 e Aester El Nino.

    Expandera

    Denna text publicerades första gången 18 september 2014, i Ridsports pappersutgåva nr 18 2014.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden