Reportage
9 november 2020 07:20
Ridsportplus

Klara Svanberg – talang i full blom

DressyrSM-silver för unga ryttare och Ajaxstipendiat. Klara Svanberg, 21, har all anledning att njuta. Särskilt som hennes Bon Geste för bara ett par år sedan kunde smita ut från dressyrbanan.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att Klara Svanberg kom tvåa i YRSM på Strömsholm i början av september var ingen skräll. Hon ingår i YR-landslagets A-trupp och Knytkalasets Plantskola, red förra året hem ett individuellt silver på Nordiska mästerskapen i Danmark och var fyra på SM. Men på något sätt är det nu hon på allvar klivit fram i dressyr-Sveriges rampljus.

Går allt som hon vill kommer hon att stanna där för lång tid framöver — någon plan B finns inte.
– Det är det här jag vill göra, att jobba med hästar på heltid, träna och tävla. Jag har alltid haft hästar omkring mig och är helt insnöad på detta, säger hon.

Klarasvanberg-15
Klara Svanberg tillsammans med arbetsgivaren Johanna Due-Boje t h. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Sedan två år är hon stationerad som arbetande elev hos Johanna Due-Boje i Förslöv i nordvästra Skåne. Gården Backaäng är omgiven av stora gräshagar och oändlig ridterräng. Allt är hemtrevligt och välordnat, en harmonisk miljö både för människor och hästar.

Är som ett extra barn i familjen

Att säga att Klara Svanberg trivs är en underdrift.
– Jag vill aldrig flytta. Vi har så roligt hela tiden. Gör allt tillsammans. Även stallarbete. Jag bor här och är som ett extra barn i familjen. Om jag var häst skulle jag också vilja bo här. Hästarna är lyckliga här.

Klara Svanberg tog själv kontakt med Johanna Due-Boje, först via mejl och sedan på en tävling i Willands.
– Jag gillade Johannas mjuka ridstil och hade följt henne en tid.

Vi har så roligt hela tiden. Om jag var häst skulle jag också vilja bo här.

Johanna Due-Boje visste att Klara Svanberg varit framgångsrik som ponnyryttare på landslagsnivå. Och till namnet så klart. Klaras moster heter Anna Svanberg och är en av landets mest meriterade unghästutbildare. Moster Anna har funnits med hela tiden under uppväxten hemma i Åhus på Skånes ostkust, som inspirationskälla och tränare vid sidan av mamma Anette. Både för Klara och hennes storasyster Amanda.

Att veta vad det innebär att ha eget stall var ett plus i kanten och när det i samma veva blev en vakans på Backaäng var saken klar. Klara Svanberg, som precis hade tagit examen från gymnasiet, kunde ta sitt pick och pack och hästen Bon Geste och flytta in.
– Klara var pigg och glad och beredd på hårt arbete från första början, berättar Johanna Due-Boje.

Klarasvanberg-19
”Vi gör allt tillsammans”, säger Klara Svanberg, som här får hjälp av Johanna Due-Boje med 3-åringen Mc Toby RB. Foto: Lotta Brundin Gyllensten
Klarasvanberg-27
Klara Svanberg har ingen plan B utan räknar med att stanna i dressyrvärlden under en lång tid framöver. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Bon Geste var inte lika arbetsvillig och pålitlig som sin matte.
– Hon körde en del med Klara. Kunde strunta i sånt som att bara lydigt vända upp i spolspiltan. Vi fick jobba med helhetssynen och ledarskap, mycket miljöträning och träning från backen. Jag var rätt nervös när Klara red in på banan, det var inte alls säkert att hästen gick dit hon styrde.

Kunde i värsta fall lämna banan

I värsta fall kunde Bon Geste helt sonika lämna banan.
– Vi har blev utblåsta ett par gånger, säger Klara Svanberg.
– Men nu känner jag mig helt trygg. Vi tar varandra i handen, säger att nu gör vi det här tillsammans. Förr var hon tittig och ofokuserad. Nu är hon i ramen och på jobbet inne på banan. Det är kul att kunna rida dit man vill.

Hon hade lätta kvicka gångarter och vi hade ändå inte plånboken för en färdig häst.

Svårighetsnivån är densamma som för två år sedan, Prix S:t Georges, men nu ligger resultaten tio procent högre.

Fakta

Klaras resultat 
2020 på Bon Geste:

  • 19 januari, Helsingborg: 1:a av 6 i PSG.
  • 29 februari, Billdal: 4:a av 26 i PSG. 5:a av 21 i FEI Mästersk Msv A.
  • 18 juni, Flyinge: 4:a av 10 i PSG.
  • 26 juli,Laholm: 3:a av 31 i PSG.
  • 3–5 sept, Strömsholm: 3:a av 33 i PSG. 2:a av 31 i FEI Mästersk Msv A. 2:a av 15 i FEI Kür UR, SM-final.

I SM blev det personbästa på 73,29 procent.
– Helhetsintrycket nu är ett helt annat. Hästen går i en helt annat form, i uppförsbacke i stället för nedförsbacke, och har blivit så mycket lättare, säger Johanna Due-Boje.

Hollandsfödda Bon Geste är den första egna storhästen. När hon köptes i Danmark för fyra år sedan var hon tio år, hade haft föl och gått som ren hobbyhäst.

Enda tävlingsmeriterna var några starter i Lätt A, både i dressyr och hoppning. Men Klara Svanberg gillade vad hon såg.
– Hon hade lätta kvicka gångarter och vi hade ändå inte plånboken för en färdig häst. Det klickade direkt, säger Klara Svanberg, som hela tiden trott på sin häst.

Känslan var rätt, inte i så många steg åt gången i början. Men den fanns där och i sin fantasi kunde Klara Svanberg föreställa sig framtiden. I dag har hon facit på att magkänslan var rätt.

Förutom Bon Geste rider hon hästar i alla åldrar åt sin tränare. Hur många beror på om chefen själv är hemma eller inte.

Klarasvanberg-6
Framgångarna har radat upp sig för Klara Svanberg och Bon Geste. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Fick sitta upp på Mazy Klövenhöj

Lånet av Johanna Due-Bojes gamla GP-häst Don Corleone år 2018 gav värdefull erfarenhet och i julas fick Klara Svanberg en riktigt önskejulklapp. Hon fick sitta upp på Mazy Klövenhöj.
– Det var en otroligt häftig känsla. Det gör en ödmjuk för den här sporten.

Klara Svanberg har detta år kvar som young rider. Nästa steg är U25 och Grand Prix. Bon Geste har en naturlig talang för piaff, passage och samling.

Framtiden ser ljus ut och Ajax-stipendiet på 300 000 kronor ger möjlighet att satsa. På önskelistan står träning för Cathrine Dufour, som Johanna Due-Boje börjat träna för. Och att stanna på gården Backaäng.

Klara Svanberg älskar att sitta hemma och träna i lugn och ro. Detta år har det blivit mycket av den varan, att finslipa på detaljer och ”nörda ner sig”.
– Men vid SM märkte jag hur mycket jag älskar att tävla. Det var som om man komprimerat den känslan under uppehållet. Jag ville verkligen prestera bra där.

Klarasvanberg-13
Klara om sig själv:
Styrka: 
Jag är väldigt ambitiös, envis och är mentalt stark.
Svaghet: Min envishet kan även vara en svaghet då jag ibland kan vilja lite för mycket i vissa situationer. Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Fakta

Klara Svanberg

Klarasvanberg-9
Klara Svanberg Foto: Lotta Brundin Gyllensten

Ålder: 21 år.

Bor: På Backaängs gård i Förslöv.

Familj: Mamma Anette, pappa Roger och storasyster Amanda.

Häst: Bon Geste, KWPN-sto, f -06 e Dutch Dormello-Nabur.

Tränare: Johanna Due-Boje.

Förebilder: Johanna Due-Boje och Cathrine Dufour.

Utanför stallet: Hänga med kompisar.

Äter helst: Tacos.

Tre saker att ta med till en öde ö: Bon Geste, tacos, en kamera.

Dold talang: Fotografering.

Skulle aldrig göra: Gå på en bajamaja.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden