Reportage
27 december 2023 17:04
Ridsportplus

Nanna Skodborg Merrald: ”När poängen kom var jag överlycklig”

DressyrEn ny stjärna har tagit plats på dressyrscenen. Danska Nanna Skodborg Merrald har haft ett fantastiskt år med framgångar i världscupen, mästerskapsmedaljer och en rejäl klättring på världsrankingen och framgångar på SIHS i Stockholm.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Vid EM i Riesenbeck fick vi se ett lysande genombrott, när danska Nanna Skodborg Merrald med Blue Hors Zepter kilade in sig mellan storstjärnorna och tog silver i Grand Prix Special. En prestation som hon toppade med bronsmedalj tillsammas med det danska laget.

  Nanna Skodborg Merrald har ridit ett antal mästerskap ända sedan ponnytiden, men silvret i Tyskland var hennes första individuella mästerskapsmedalj. Redan tidigare i år tog hon plats på den internationella dressyrscenen genom silver i världscupfinalen i Omaha, USA, i april.

  Nanna_skodborg_merrald_(den)_blue_hors_zepter_drfrekcl06399
  På väg mot EM-silver med Blue Hors Zepter, som tidigare tävlats av Patrik Kittel och Daniel Bachmann Andersen. Foto: Kim C Lundin

  Sist ut som lagankare

  Det danska lagets bronsplats i EM vilade på Nannas och Blue Hors Zepters insatser som lagankare och sist ut. Kanske att de inte glänste som i Aachen, men en ritt på 78,56 procent satte ändå ett fint avtryck. När Nanna red ut från banan efter Grand Prix fanns en viss besvikelse att läsa i hennes ansikte.

  Dagen efter, i Grand Prix Special, satt alla rörelser där de skulle. Fuxvalacken Zepter, son till avels-legendaren Blue Hors Zack som Nanna ridit världscup på, satte inte en hov fel utan dansade fram till fina 82,796 procent. Mot Jessica von Bredow-Werndls 85,59 procent fanns inget att göra och Nanna hade bara en liten marginal ner till bronsplatsen, men dressyr är en kamp om tiondelarna.

  Det kändes som att han verkligen lyssnade och var med mig, allt gick igenom enkelt.

  Efter sin medalj i Grand Prix Special var Nanna otroligt nöjd med Blue Hors Zepter.
  – Det kändes som att han verkligen lyssnade och var med mig, allt gick igenom enkelt. Innan jag åkte hit så visste jag att jag kunde konkurrera om en individuell medalj. Även att jag hade tre otroligt starka kvinnor att konkurrera med om medaljerna så jag hade mycket fokus på att göra vårt program så bra som möjligt. När jag nu ser resultaten ser jag hur otroligt nära vi är varandra.
  – Jag var faktiskt nervös innan men under ritten var jag bara fokuserad på Zepter och vår ritt. Efter halten kände jag att vi har gjort allt vi kan så väl som möjligt och publikens reaktion kändes bra, när sen poängen kom var jag överlycklig. Jag har fortfarande känslan att vi kan göra mer, vi har en ny kür och det krävs att allt är perfekt, förklarade Nanna efter sin silvermedalj på 82,796 procent, 0,213 procent före Charlotte Dujardin med Imhotep.

  52266687752_74b0a25ba0_o
  Med hingsten Blue Hors Zack var Nanna Merrald Skodborg med och tog lagguld för Danmark vid VM i Herning 2022. Foto: FEI/Leanjo de Koster

  Dansk nationalskatt

  Nanna_skodborg_merrald_millibar_img_0729
  Nanna och Millibar. Foto: Kim C Lundin

  Vem är då Nanna Skodborg Merrald? Hon är en dansk nationalskatt sett till sina meriter för danska landslag i ålderskategorierna ponny, junior, young rider, U25 och numera senior. Nanna är beridare på Stuteri Blue Hors med en hel kollektion begåvade hästar. Som beridare är hon del av ett stort team med hästskötare, tränare sportchef, veterinär, hovslagare och fysioterapeut. Att tävla med hingstar kräver mycket planering och ett tätt samarbete med avelsledningen.

  En vanlig dag på jobbet rider Nanna tio till tolv hästar och det är alltifrån hennes Grand Prix hästar och godkända hingstar till det 5-åriga stoet Bonzai.

  Hon börjar vid sju på vardagarna när betäckningssäsongen tidigarelägger arbetet lite och fortsätter rida fram till 15–16 på eftermiddagen. I sitt team har Nanna tre hästskötare, det krävs med så många helger med tävling.

  Här får jag de bästa förutsättningar du kan få. Hästmaterialet, möjligheterna att tävla och ständigt utvecklas, allt är del i paketet.

  Nanna har varit en del av det danska landslaget sedan 2007 när hon red ponny-EM med individuell placering. Sedan dess har det blivit många starter, senare med egna hästen Millibar.

  _bh_dsc00428
  Nanna och Blue Hors St. Schufro i stallet. Hingsten är en riktig nalle i all hantering. Foto: Kim C Lundin
  Skogsportratt_bh_kcl09016
  Blue Hors St. Schufro (f -11 e St. Moritz Junior-Don Schufro) är den häst som ligger Nanna varmast om hjärtat. Hon har själv utbildad hingsten hela vägen upp till Grand Prix. Foto: Kim C Lundin

  Utvecklas ständigt

  Blue Hors är hennes arbetsgivare sedan 2018 och Nanna är tacksam över de många möjligheter som öppnats för henne med platsen som beridare på stuteriet.
  – Här får jag de absolut bästa förutsättningar du kan få som idrottare och ryttare. Hästmaterialet, möjligheterna att kunna tävla och att ständigt utvecklas, allt är del i paketet här, förklarar hon.

  En del i utvecklingen är att hon har kunnat behålla sin tränare Michael Søgaard, som hon började rida för redan 2008 som junior. I tillägg tränar hon även för Jon Pedersen som är engagerad av stuteriet.

  Med så många fina hästar är det inte lätt att välja en, men när frågan om hjärtehäst kommer upp så svarar Nanna: Blue Hors St. Schufro.
  – Jag väljer honom för att jag har ridit honom längst och själv utbildat honom hela vägen, det finns så mycket mer i honom än.
  – Han har så klart stor konkurrens från Zack som tog mig både till OS och VM, han har ett väldigt speciellt sinnelag och går rakt in i hjärtat på mig. Men sportmässigt är det St. Schufro som jag står närmast, förklarar Nanna och fortsätter:
  – Jag känner mig enormt priviligierad som har fått överta Zack, Orthilia och Blue Hors Zepter som är färdiga Grand Prix hästar, men det är ännu roligare att göra det arbetet själv från grunden och det ger i slutändan en ännu bättre känsla. Jag kan beundra Isabell Werth som utbildat så många olika sorters hästar hela vägen till Grand Prix. 

  _bh_kcl08892
  Nanna ser sig själv jobba på ungefär samma sätt även i framtiden. Foto: Kim C Lundin
  _bh_kcl08881
  Att starta eget är inget hon drömmer om. Foto: Kim C Lundin

  Finns flera framtidskandidater

  Hemma på Blue Hors finns det ett antal kandidater till som Nanna hoppas mycket på. En av dem är Blue Hors Znickers (Old f -13 e Blue Hors Zack–De Niro) som snart är klar för Grand Prix.
  – Han är en riktigt fin häst, väldigt stor men riktigt bra.
  – Sen rider jag Blue Hors Touch of Olympic (DWB f -14 e Blue Hors Don Olymbrio–Fidermark)  som var med i lilla rundan i Aachen, berättar Nanna, som alltid har tio till tolv hästar på sin ridlista.

  Blue Hors St. Schufro har jag ridit längst och själv utbildat honom hela vägen, det finns så mycket mer i honom.

  För Nanna är framtiden på Blue Hors full av utmaningar och fina hästar. De två 6-åriga hingstarna Blue Hors Santiano och Blue Hors Monte Carlo TC är sinsemellan olika och Nanna vill helst inte välja bara en av dem.
  – Om fem år tror jag att jag gör ungefär samma saker – fast kanske med andra hästar, för det är en ständig omväxling i mitt arbete och du måste ha långsiktiga planer för varje häst. Jag kan faktiskt inte föreställa mig att jag ens skulle vilja göra något annat.
  – Jag är precis där jag drömt om att vara. Precis det här är det jag brinner för. Att utveckla hästarna och se hur de blir allt bättre och sedan till slut nå Grand Prix-nivå med dem.

  Blue Hors är hemmet

  Hon längtar inte alls efter att driva eget utan njuter av känslan av teamtillhörighet och samarbete hon har i arbetet på Blue Hors.
  – Jag är inte lika entusiastisk över att köpa och sälja hästar och på så sätt tjäna miljoner kronor. Det är inte därför jag började rida och fortsatte med det. Om du ska vara din egen måste du kunna den delen, kanske kan du då tjäna pengar åt dig själv – har du otur förlorar du allt.
  – Det här är mitt hem nu. När jag började här för fem år sedan efter att ha drivit eget fick jag vänja mig vid att det inte var jag som bestämde allt. Jag trivs väldigt bra, om fem år hoppas jag fortfarande rida för Blue Hors, förklarar Nanna. 

  B-zack-52654201201_5802e6d223_o
  Nanna och Blue Hors Zack Foto: Arnd Bronkhorst

  Fakta

  Nanna Skodborg Merrald

  Nanna_skodborg_merrald_(den)_med_blue_hors_zepter_drfrekcl06641
  Nanna Skodborg Merrald Foto: Kim C Lundin
  • Bor: I lägenhet i Vejle.
  • Ålder: Fyller 30 år i höst
  • Familj: Singel, med föräldrar och syskon på Själland, har sin vän Helena som hjälpt henne som tävlingshästskötare i många år.
  • Gör: Beridare på danska Stutteri Blue Hors.
  • Aktuell: Ny tvåa på världsrankingen, silvermedaljör och lagbronsmedaljör i EM.
  • Fritid: Lägger mycket tid på fysisk träning, gillar att gå ut på restaurang med kvalitetsmat, ser gärna film på bio.

  FEI-rankning ryttare

  1. Jessica von Bredow-Werndl
  2. Nanna Skodborg Merrald
  3. Charlotte Fry
  4. Isabell Werth
  5. Charlotte Dujardin

  Hingstar på Nannas lott

  • Blue Hors Zack
  • Blue Hors St. Schufro
  • Blue Hors Don Olymbrio
  • Blue Hors Farrell
  • Blue Hors Monte Carlo TC,  6-åring
  • Blue Hors Santiano,  6-åring

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden