Reportage
25 maj 17:58

Rolf-Göran Bengtsson – gudfadern!

”Gud stavas RGB”. Så lät det efter EM-guldet 2011, som följdes av en förstaplats på världsrankingen. I dag kan man snarare säga ”Gudfadern”  om
Rolf-Göran Bengtsson. Han stöttar det svenska hopplandslaget både från marken och i sadeln. ­Dessutom har en lång rad adepter passerat ­genom hans stall.

Han är en ovärderlig kugge i det svenska landslaget och många är de ryttare som plockat med sig en bit av hans system in i sitt eget. Med 50 framgångsrika år i sporten kan Rolf-Göran Bengtsson dock konstatera att en av de viktigaste delarna som gjort honom till den ryttare han är i dag, den bär han med sig ända sedan ponnytiden.

Det är en  grå och regnig dag i Itzehoe, norra Tyskland, där Rolf-Göran och Evi Penzlin Bengtsson har sin bas sedan sju år tillbaka. Att hitta en dag när Rolf är på hemmaplan är inte det lättaste. Vi lyckas fånga honom när han har två dagar hemma mellan tävlingar. Hästarna har redan flugit till Abu Dhabi, där tävlingarna går veckan efter, och strax efter det väntar Göteborg.

_dsc9409
Rolf och Evi träffades 2010 och driver idag verksamheten tillsammans på Evis anläggning i Itzehoe. Evi på Culiko EB (hingst f-19 e Casall-Colman ) och Rolf på Charaktervoll HV (hingst f-17 e Comme Il Faut-Contendro). Foto: Natalie Lindholm

Dragit ner på tävlandet

– Jag är ändå hemma mycket mer nu än vad jag var för några år sedan. Nu tävlar jag inte femtio helger om året längre, konstaterar Rolf medan han visar runt bland stallets hästar. Sedan dottern Pamina föddes 2014 har han dock medvetet valt att dra ner på antalet tävlingshelger.

– Jag vill hinna följa min dotter när hon växer upp och någon gång vara med när hon åker på tävling. Jag vet ju själv hur kul det var när mina föräldrar var med och supportade på tävling. 

Pappa och Torsten Nilsson

_mg_7645
Rolf-Göran fixar med traktorn hemma på gården 1979. Foto: Krister Lindh

Rolf har starka minnen av hur han började sin ryttarbana hemma på familjegården med pappa Sven-Erik som tränare. Sven-Erik var noga med att sonen skulle lära sig rätt från början och tog tidigt hjälp av gode vännen Torsten Nilsson, som var både tränare och dressyrdomare, för att hjälpa Rolf att hitta rätt i ridningen. Rolf, som till en början satsade på fälttävlan, minns att dressyrmomentet aldrig var någon favorit, men från Torsten tog han med sig en lärdom som följt honom hela karriären.

– Jag var alltid lite spänd inför dressyren och Torsten frågade mig: ”Vad är det som är annorlunda i dag? Du ska rida på precis samma sätt som du gjorde hemma igår, varför skulle du inte klara av det bara för att vi är på tävling nu?” 

Håll linjen är ett bra råd. Ett dåligt upplägg är faktiskt bättre än ingenting alls. 

Torsten pratade om att inte sätta upp hinder för sig själv i onödan och den devisen lever Rolf efter än i dag. 

– Jag vet ju att jag kan och att det brukar bli rätt om jag gör så här. Håll linjen, är ett bra råd. Ett dåligt upplägg är faktiskt bättre än ingenting alls. Allt som är lite organiserat är bättre än det som inte är organiserat, säger han och fortsätter:

– Givetvis ska du försöka finna en väg där du hela tiden kan bli bättre, men det är farligt att bara leta fel. Du måste se dina starka sidor också. 

Fakta

Nätverket

Hustrun Evi Penzlin Bengtsson är en nyckelfigur i allt.

Alla anställda på hemmaplan är oerhört viktiga. 

Romo-rgb-greta-molnears1 100708
Alfonso Romo. Foto: Roland Thunholm

Holsteinerförbundet har varit med i alla år med olika hingstar, bland annat Casall. Deras huvudmål har inte varit att sälja utan att hingstarna ska bli väl presenterade i sporten. 

Alfonso Romo, stuteri La Silla, var sponsor i många år. Han  ägde bland annat Ninja La Silla som Rolf gjorde sex mästerskap med.

Stuteri Ask gav en stor trygghet i och med att Rolf fick behålla hästar via dem.

Imengine.gota.infomaker.io
Ros-Marie Karlsson med Ermindo W. Foto: privat

Ros-Marie Karlsson gick in och köpte hingsten Ermindo W med Rolf när han var sju. Ekipaget tog lagguld i EM och vann Nations Cup. 

Bo Kristoffersen var Rolfs samarbetspartner i 15 år.

Expandera

Jobbar sig uppåt

Rolf har fått jobba sig upp. Pengar för att köpa färdiga ponnyer fanns aldrig och ända sedan barnsben har målet varit att göra alla hästar han sitter på bättre. I samarbeten med hästägare, däribland inte minst Holsteinerförbundet som Rolf arbetat med i många år, har han gång på gång tagit upp hästar från unghästklasser till den absoluta toppen. Han har också fått börja om gång på gång, något som enligt honom själv gjort honom stark i tron på det egna systemet. 

– Att kunna komma igen är en viktig egenskap om du vill hålla dig i toppen. Om du varit med om motgångar där du trillat ner, då vet du att du kan komma igen. Du vet att det går att göra om resan. Har du där-emot startat på topp med en redan färdig häst och det plötsligt kommer en period där det inte går så bra, ja då är det svårare att tända den där kämpaglöden. 

Att kunna komma igen är en viktig egenskap om du vill hålla dig i toppen.

Att Rolf inte ridit i alla mästerskap utan ibland snarare fått en slags mentorroll i laget, där han stöttar och finns med vid sidan om, oroar honom inte. 

– Om jag bara kör på mitt spår och bygger upp så vet jag att förr eller senare hittar jag hästen som behövs. Har jag bara lite tålamod och håller min linje så kommer jag att hitta rätt igen. 

Viktigt att visa OS-form

Målet är naturligtvis att rida OS 2024, men om han når dit beror till stor del på lagkamraterna.

– Jag är med i gruppen ryttare som är aktuella, men ju närmare vi kommer desto viktigare blir det att visa formen. Då kan vi bara jämföra med kollegorna och se om de kan toppa kurvan i samma moment. Det är lite spännande, säger Rolf med ett leende. 

Att komma med på mästerskap handlar till stor del om att visa en stabil lägsta form. Rolf förklarar att alla i laget har ett säkert och väl inarbetat system för just det. Samtidigt är det alltid värdefullt med input från den som står vid sidan om.

Jag tittar i kalendern och räknar bakåt från OS för att se när jag bör starta vilka tävlingar.

– Det är inga stora detaljer som ska rättas till utan det handlar om små, små saker. Ju fler såna tips du får desto säkrare blir du själv. Man ska inte försöka uppfinna hjulet igen, då går det fel. Att supporta är det rätta ordet, att motivera och säga när något var riktigt bra.

– Jag kan säga vad jag tycker och tänker till alla i laget och de säger samma sak till mig, och vi tar det till oss på ett positivt sätt. Den sammanhållningen tror jag är en av nycklarna till att det varit ett så bra lag under så lång tid.

_dsc9435
Evi är den som ansvarar för avelsdelen av verksamheten medan Rolf tävlar.
Evi på hingsten Culiko EB , undan hennes gamla toppsto Kulschel’s Ulika. Rolf på Charactervoll HV. Foto: Natalie Lindholm

I bättre fysisk form

Efter sin långa karriär i sporten har Rolf sett en tydlig utveckling mot att både hästar och ryttare blivit bättre, och kraven för att hålla sig i toppen högre. 

– Överlag är ryttarna i dag i en helt annan form än för trettio år sedan. Förut fanns det ett fåtal som hade så mycket talang att de vann i alla fall, men nu har vi så många bra ryttare att du måste träna dig själv för att vara fit for fight. Du kan inte tappa luften efter sju hinder när det är fyra kvar. Jag är inte den som står på gymmet varje kväll men håller mig i form genom att jag rider och jobbar på gården. 

Ett OS-år som det här handlar upplägget mycket om att hålla linjen. 

– Om jag märker att jag har några problem på tävling så filar jag på att göra det bättre, men gör inget nytt. Jag tittar i kalendern och räknar bakåt från OS för att se när jag bör starta vilka tävlingar. Jag sätter en strategi där jag försöker toppa kurvan strax innan eller precis där, och hoppas att både jag och hästen får vara friska.  

_dsc9301
Dags för hoppträning. Foto: Natalie Lindholm

Träning och hästförsäljning

När Rolf inte tävlar håller han ofta träningar i både Sverige och Danmark. Träning och tävling är den främsta inkomstkällan för Stall Bengtsson. Men alla som drivit eget vet att de flesta behöver fler ben att stå på, så också Rolf. Han understryker att de inte driver något handelsstall, men försäljningen av hästar är trots allt en viktig del.

– Det är ingen stor del, men vi säljer en del ur Evis egen produktion och så har vi en del hästar som är här för att utbildas och säljas. Vi har också hästar som är här i träning och elever som är här med sina hästar, säger Rolf.

Han berättar hur man lägger upp en plan för varje elev och ser till att de kommer ut på rätt tävlingar. I den mån det går försöker Rolf också ofta själv att hamna på samma tävlingar. 

Fakta

Rolf-Göran Bengtsson

Ålder: 61 år.

Bor: Itzehoe i norra Tyskland. 

Familj: Hustrun Evi och dottern Pamina, 10 år. 

Hästar i urval: Zuccero, Holst hingst f -12 e Zirocco Blue-Caretino. Lyjanair, Holst val f -14 e Lyjanero-Coriano. Caillan, Holst val f -15 e Casall-Carry. 

Hästar på anläggningen: 25 ridhästar, cirka 20 avelsston och unghästar.

Expandera

Rätt inställning krävs

Genom åren har många ryttare passerat Rolfs vakande tränarögon. En del har stannat flera år som elever, andra har tränat regelbundet för Rolf i många år. En del stannar till för att träna en dag eller två på väg till mästerskap, eller ber om hjälp på tävling. För att få komma som elev till Rolf och Evi krävs inte nödvändigtvis några imponerande tävlingsmeriter. Däremot är rätt inställning ett måste. 

– Du måste lyssna och ta emot tipsen vi försöker ge. Kommer du hit och tror du kan allt bättre själv, så är du på fel ställe.

– Det är så mycket som ska till om du vill lyckas. Du kan inte bara sitta och rida från morgon till kväll. Många ryttare blir lämnade lite ensamma med både ridningen och verksamheten och då blir ridningen lätt eftersatt. Andra har ett större team bakom sig och tid att fokusera mer på ridningen. Det handlar inte bara om talang utan också om vem som har support nog att fokusera på ridningen, säger Rolf. 

_dsc9232
Fint med utsikt från boxen. Foto: Natalie Lindholm

Här har Evi en viktig del i hans egen framgång. Tack vare att hon tar hand om en stor del av den dagliga ruljansen på anläggningen kan Rolf fokusera på sin ridning och tävlandet. 

Av de ryttare som varit elever hos Rolf har alla stannat i fem–sex år och målet är att de ska komma in i systemet och bli självgående.

– Många ryttare har varit flitiga och gjort sitt bästa. Det händer ofta att jag ser hur jag har en del i deras system även när de går vidare, och det är väldigt roligt att se.

Läs mer: Rolf-Göran om samarbetet med Helgstrand

Sedan 2018 har Rolf ett samarbete med Andreas Helgstrand där de samäger fyra hästar, bland andra  Lyjanair. I en artikel på Ridsports webb har Rolfförklarar hur han ser på samarbetet efter de missförhållanden som avslöjades på Helgstrands anläggning i  dokumentären Operation X. Läs artikeln här.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 6/2024.

Fakta

Ryttarna som ridit för Rolf 

Genom åren är det många ryttare som passerat Rolfs system och när han ska nämna några som lämnat särskilt avtryck blir det svårt. Ingen nämnd ingen glömd, konstaterar han, men här är några av dem som fått hjälp av Rolf. 

Zarco Di Arezzo Z
Rikke Belinda Barker.
Foto: Kim C Lundin

Rikke Belinda Barker

”En dansk ryttare som verkligen gjort karriär! Hon kom in i vårt system via Bo Kristoffersen. Hon var ung och visst var hon talangfull, men hon var lite nervös inne på banan och fick inte styr på det riktigt. Hon var här en tid och sen flyttade hon vidare. Nu har hon hittat en absolut fantastisk häst, en sån häst jag också skulle vilja ha. Men det räcker inte med en bra häst, man måste kunna hantera den också och det gör hon. Hon var med och red för danska laget i VM i Herning och har verkligen tagit ett steg upp på högsta nivå. Hon har hittat sin väg och det är kul att se!”

Erik Nordström 1 240221 Rt
Erik Nordström. Foto: Roland Thunholm

Erik Nordström

”Erik är ju familj, han är min kusins son och han har varit här och ridit några gånger. Han är bra, han har ganska klart för sig hur man ska manövrera olika typer av hästar. Han tar sig tid att klura ut saker och ting. Men för att komma högst upp är det så så mycket som ska till. Du ska ha rätt hästar, de ska hålla och de ska inte bli sålda under tiden. Erik är fortfarande ung, men han gör det väldigt bra.”

Alex Cullbort Hastings
Alex Cullborn Hastings. Foto: Natalie Lindholm

Alex Cullborn Hastings

”Alex är inte så superrutinerad, men på den korta tid han varit här ser vi redan att han fått en större bas att stå på. Han hanterar situationer mycket starkare och har fått mer erfarenhet. Alex tänker mycket, analyserar och försöker hela tiden bli bättre. Han är plikttrogen som bara den och alla de bitarna är jätteviktiga. Vi gillar honom jättemycket och tycker om att ha honom här.”

Stephanie_holménlimo_kcl05680
Stephanie Holmén. Foto: Kim C Lundin

Stephanie Holmén

”Stephanie var här några gånger på träning när hon var hos Peder och Lisen. En stark ryttare som kunde rida många olika hästar. Hon kom och tränade inför några tävlingar och var med på träningar jag höll i Sverige.”

Sissela Smith

Sissela Smith-casemiro 3 210711 Rt
Sissela Smith. Foto: Roland Thunholm

”Sissela hade en häst med sig som inte var den bästa. Då såg bilden ganska normal ut. Jag tror hon fick en inblick i hur saker fun-gerar bakom kulisserna när hon var hos oss. När hon sen fick chansen med CC Holsteiner Breeding såg man att hon gjorde något av det hon hade, hon tog de bra bitarna och gjorde dem ännu bättre och blev bland annat svensk mästare.”

Expandera

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden