Reportage
19 juli 2018 19:00

Sportkörningsfamiljen Strauss är på G

EM-aktuellaFamiljen Mårlind Strauss utanför Göteborg måste vara Sveriges mesta sportkörningsfamilj. I augusti väntar en riktigt stor utmaning. Elise, Felix och Sofie ska alla köra för Sverige i Europamästerskapet för unga kuskar.

Alla fem i familjen Mårlind Strauss är erfarna kuskar med många framgångar på tävlingsbanan: mamma Karin, pappa Patrick och syskonen Elise, 15 år, Felix, 14 år och Sofie 12 år. Karin och Patrick låter sitt eget tävlande vila just nu. Nu ska det fixas och organiseras för nästa generation Strauss-kuskar. Det är inte närmsta väg till EM heller, tävlingen går i Ungern.
– Patrick har nog gått med ett excelark i fickan ganska länge nu, säger Karin Mårlind Strauss. Mycket logistik innan hela familjen, extragroom och inte minst ponnyerna är på plats i bussen.

Ridsport träffar dem nästan direkt efter körningen i Falsterbo där Sofie och ponnyn Bazook visade riktigt fina takter och där det verkligen gick undan. Dock ingen finalplats den här gången men en kusk som bara är 12 år och redan så duktig har ju en del framför sig.

Åker direkt till Tyskland

Efter en fikastund är det dags för omorganisation. Sofie, Felix och Bazook åker hem med groom Jonas, Karin och Patrick kör direkt ner till Tyskland och hämtar hem äldsta dottern Elise som jobbat några veckor hos fyrspannskusken Georg von Stein. Där har också hennes ponny St James varit med.

180719_familjenstrauss_evaosterlund2
Sofie och ponnyn Bazook under körningen i Falsterbo i söndags. Groom är mamma Karin. Foto: Eva Österlund

Hemma i stallet i Björlanda finns åtta hästar/ponnyer, flera av dem hackneys en ras som hela familjen gillar.
– Hackneyponnyn har engelskt ursprung men det finns hackneys i de flesta storlekar, från B-ponny upptill stor häst, berättar Patrick Strauss. Det är en egen ras, showig och flashig. Ponnyerna är som stora hästar i små kroppar.

Patrick Strauss har kört sitt ponnypar med hackneys i flera år men i år går St James med Elise och Bazook med Sofie.

180719_familjenstrauss_evaosterlund3
Felix och ”Silver” i vattenhindret i Vaggeryd. Ingrid Lovén är groom. Foto: Eva Österlund

Felix ponny är en tysk ridponny, väl känd i svensk sportkörning. ”Silver” eller Bodethals Notre Petit som han egentligen heter, importerades till Sverige av Ingrid Lovén fd Hesslo, som också körde honom framgångsrikt under flera tävlingssäsonger. När Ingrid bestämde sig för att sluta med tävlande så fick Felix erbjudandet att ta över.
– Hon var groom till mig i Vaggeryd, berättar Felix. Det fungerade bra och man märkte verkligen hur Silver lyssnade när vi körde i maratonhindren.

På väg mot SM

Efter Falsterbo har Team Strauss haft två dagar på sig att ladda om. När detta skrivs är de på väg mot årets svenska mästerskap som går i Götene.
– Sedan blir det ett sista träningsläger för alla uttagna ungdomar, säger Karin. Då kommer fyrpsannskusken Glenn Geerts och hjälper dem att finslipa på formen.

180719_familjenstrauss_evaosterlund4
Elise och St James i samma vatten i Vaggeryd fast förra året. Groom pappa Patrick. Foto: Eva Österlund

Både Sofie och Felix är mycket nöjda med att ha Geerts som tränare.
– Han är jättebra, menar Felix. Han lär oss mycket inte minst att få bort prestationsångesten. Dessutom är han med oss på tävlingen hela tiden.
– Tre kuskar från samma familj till ett stort mästerskap, det har väl aldrig hänt förut, menar Nicke Pålsson i en paus i dömandet på Falsterbo Driving.
– Roligt och bra för sportens utveckling, de unga måste fram, det måste bli fler som kör både i toppen och i bredden.

Även Karin Mårlind Strauss hoppas på starka ringar på vattnet efter den här tävlingen.
– Det känns som om många är på väg upp och de behövs!

180719_familjenstrauss_evaosterlund5
Karin Mårlind Strauss är också duktig kusk. När hon inte roddar i teamet, fixar i sin egen förening eller som förra året, basar för internationell körning under EM Foto: Eva Österlund

Själv är hon och Patrick starka ambassadörer för svensk sportkörning. Det var Karin och hennes medarbetare som fick ihop den tuffa körningsdelen under förra årets ridsport-EM i Göteborg. Hon är också aktiv i sin förening GHCC och, som sagt, hemma väntar också hennes egen körhäst.

Men först Götene och SM och sedan drar hästbussen iväg söderut. Nu är Team Strauss på G!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden