Avelsnyheter
4 januari 2019 06:00

Reservchampion otillåtet medicinerad vid premiering

DopningEn hingst vid Westfalens avelsvärdering i november 2018 har testat positivt för ett lugnande preparat i samband med visningen.

Reservchampion otillåtet medicinerad vid premiering
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och hästen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild: Roland Thunholm

Hingsten Vaderland (e Vitalis-Krack C-Contango, uppf Piet Crum) blev en av tre reservchampions vid Westfalens avelsvärdering i november 2018. Nu står det klart att hingsten lämnade ett dopningsprov som innehöll en lugnande substans i samband med visningen. Detta berättar Eurodressage.

Dopningsprovet från hingsten innehöll substansen acepromazine som är tillåten att använda i medicinskt syfte. Hingsten såldes till en okänd köpare för 370 000 euro, drygt 3,5 miljoner kronor, vid auktionen i samband med avelsvärderingen.

Avelsförbundet för Westfalen drar nu tillbaka hingstens godkännande, men ger honom en ny chans att bli godkänd. Anledningen till detta är att det finns misstankar om att hingsten kan ha fått i sig substansen utan att det var meningen vid ett besök på en veterinärklinik nära inpå premieringen.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden