Körning
5 maj 2019 19:00
Ridsportplus

Revansch blev överlägsen seger under lyckad svenskhelg i Dorthealyst

FramgångsriktKörtävlingarna i danska Dorthealyst blev en superhelg för de svenska kuskarna. Någon som tog en överlägsen totalseger och revansch efter förra årets olycka just här var unga kusken Sanna Manfredsson.
– Gissa om vi var nervösa när vi närmade oss olyckshindret, säger groom och mamma Åsa Manfredsson.

Revansch blev överlägsen seger under lyckad svenskhelg i Dorthealyst
Sanna Manfredson och Dorthealysts Tristan hade en superhelg och vann med stor marginal. Mamma Åsa groomar. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Överlägsen totalseger för unga Sanna Manfredsson, andraplats i svår klass för Camilla Lind, seger i ponnyparklassen för Marika Strömberg och Cecilia Qvarnström tillbaka på banan i svår klass. Det är några av höjdpunkterna från helgen i Dorthealyst.

Det började perfekt med en riktigt bra insats på dressyrbanan för Sanna Manfredsson och hennes läckra ponny Dorthealysts Tristan. Med hela tävlingens näst bästa resultat , 46,90, hade teamet ett perfekt utgångsläge inför maratonkörningen.

Och det behövdes. Trots den goda marginalen till övriga i klassen var det nervöst, inte minst för groomande mamma Åsa.
–  Det var på den här tävlingen vi välte förra året och det satt i länge. Gissa om vi var nervösa när vi närmade oss olyckshindret. Tror inte vi började andas förrän vi var igenom.

Allt satt perfekt

Den här gången gick allt perfekt. Tristan, som har sina anor just på den här platsen verkade extra angelägen om att visa vilken fin ponny han är. Inga problem igenom de sju hindren. De vann inte momentet, här var Felix Strauss med Bodethals Notre Petit för stark och snabbare men Sanna behöll ledningen i klassen inför precisionskörningen och där satte hon en av dagens få nollor. Seger före Natalie Hellberg och Felix Strauss.

En trio som inger stora förhoppningar inför framtiden. De bara kör, och så bra de gör det.

7. Felix Strauss
Felix Strauss med Bodethals Notre Petit, ponnyn mer känd som ”Silver” har utvecklats enormt tillsammans. Som de avverkade maratonhindren. Foto: Eva Österlund
3. Elise Strauss
Elise Strauss har precis slutat att köra ponny och tagit över mamma Karin Mårlind Strauss högresta Guy. Helgens tävling var tuffaste uppgiften hittills. Det här blir spännande i framtiden Foto: Eva Österlund
8. Natalie Hellberg
Natalie Hellberg i vattenhindret. Ponnyn Sibelle ångade på trots att hon egentligen inte gillar vatten. Det blev en andraplats totalt. Foto: Eva Österlund
4. Andreas
Andreas Sjöberg och La Perla i vikingahindret. Groomar gör pappa Thomas Sjöberg som senare vann maraton i sin klass, enbet, häst. Foto: Eva Österlund

Camilla Lind, landslagskusk med tuffa valacken Aramis startade den här tävlingshelgen med att komma tvåa i dressyren. Personbästa på 54,17, en sjundeplats i maraton och en felfri precisionskörning visade att de här två var i toppform och så värda en pallplats. Den här gången blev det silver efter norska stjärnan Wenche Johannesen – det kunde lika gärna ha blivit guld.

Qvarnström tillbaka

Cecilia Qvarnström har varit med länge. Många fina hästar genom åren, många stora mästerskap och framför allt många enormt fina placeringar.

Nu är hon verkligen tillbaka. I helgen var det svårklassdebut för Bambillini, ännu en fin brun valack i det qvarnströmska stallet.  Det blev en sjundeplats den här gången,, men det är förhoppningsvis bara början i de stora sammanhangen.

1. Ceclia
Cecilia Qvarnström och Bambillini i svårklassdebuten på ”Lysten”. Foto: Eva Österlund
5. Gunlög Frost
Gunlög Frost öser på, som alltid. Hon vann dressyren och blev trea totalt. Foto: Eva Österlund
9. Linda Wigren
Linda Wigrens ponny, Templedruid Goblin, sätter fart efter sjätte hindret. Foto: Eva Österlund
10. Tommy Ovring
Tommy Ovring enda svenska parekipaget på plats i Danmark. Foto: Eva Österlund

I klassen för ponny par var det hård strid. Veteranen Gunlög Frost vann dressyren, Hanna Holstein var bästa av svenskarna i maraton och Marika Strömberg vann alltihop inte minst genom att köra felfritt igenom konerna.

Fina tävlingar på en anrik plats. Enligt arrangörerna var det sista gången här, men så sa man redan förra året. Det tar tid att bygga upp ett ny modernt tävlingsområde.


Marina gladast i gänget i Danmark

Gladast av alla på Dorthealyst? Svaret är svenska kusken Marina Sköld som är tillbaka med fina halvblodsvalacken Roodie. Två direkt i den inledande dressyren i nationell klass.

Roodie e. Rosevelt ä Garibaldi, har varit med förr. Han är nio år nu och tävlat i körning i flera år, lätt och medelsvår klass. Men har också varit borta från alla tävlingsaktiviteter ett bra tag på grund av skador. Nu är han på gång igen.

Marina åkte till Danmark utan några större krav, varken på sig själv eller på hästen. De skulle mest ha kul.
– Och så blir det en andraplats i dressyr med fina 54,88.
Vad hände egentligen?
Ingen aning, det bara fungerade!

2. Marina Sköld
Marian Sköld och Roodie i vattenhindret på Dorthealyst. Groom är sambo Christian Foto: Eva Österlund

Hon var lika glad efter maratonkörningen.
– Inga problem i något av de fem hindren, han var så duktig. Han har ju haft vissa funderingar om att vatten inte är så kul men allt gick bra.
– Efter dressyren tyckte jag nog att det egentligen inte spelade någon roll hur det gick i maraton, nu blev vi sjua.

Efter två grenar var Marina och Roodie på en fjärdeplats, men det skulle bli bättre.. Ekipaget var en av få felfria bland koner och bollar och med det körde de upp sig till en andraplats totalt. Snacka om comeback.

Rapport från

körningen i Lisieux

Det började riktigt bra för Sveriges hopp, kusken Emma Gustavsson med ponnyn Artemis. En sjätteplats i dressyren vid körtävlingen i Lisieux i Frankrike.

Totalt kom 24 ekipage till start i klassen för enbet, ponny. Förutom Emma var även Marcus Clasén på plats med sin ponny Brio.

Sju tuffa hinder skulle avverkas, helst utan fel. Och även vädret var tufft med regn och hårda vindar.
– Vi hittade inte riktigt flytet, rapporterar Emma efter målgång i maraton. Och att svänga höger var inte så populärt idag.

Det blev en sextondeplats i maraton och därmed tappade svenskan två placeringar och var nummer åtta inför precisionskörningen.

En snabb koll på konbanen via bilder – ja då ser det mest ut som ett något vildsint parti Fia. Koner överallt. Fyra bollar ner på ett halt och grusigt underlag gjorde att Emma tappade flera placeringar och blev totalt 13 i mål. Marcus Clasén blev eliminerad den här gången.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 114 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden