Dressyr
4 augusti 2018 19:41

Revolution kom, sågs och blev världsmästare

Unghäst-VMDet blev en dansk världmästare på UVM för 5-åringar på lördagen. Andreas Helgstrand red hingsten Revolution till seger och inkasserade bland annat två tior i finalen.

Revolution kom, sågs och blev världsmästare
Andreas Helgstrand red Revolution till VM-guld i Ermelo på lördagen, det blev bland annat två tior i protokollet. Foto: DigiShots

Revolution (WESTF hingst e Rocky Lee-Rouletto, äg Hanni Kasprzak, Sören Grönborg och Helgstrand Dressage) fick stora applåder när han och Andreas Helgstrand var färdiga med sin finalrunda.

I egenskap av kvalvinnare fick det danska ekipaget starta sist i finalen, och det visade publiken en kraftfull trav, avspänd skritt och välbalanserad galopp. ”En rockstar”, sa domarna som gav hingsten två tior, bland annat för galoppen.

Totalt blev det 9,62 poäng och VM-guld till hingsten som är godkänd för avel i flera förbund och har använts av flera svenska stoägare.

Blod i munnen
Andreas Helgstrand hade dock ett bakslag tidigare under finalen då han fick bryta med Zhaplin Langholt på grund av blodsregeln då hästen hade blod i munnen.

VM-silvret gick till Tysklands Matthias Alexander Rath och Destacado (HANN hingst e Desperados-Londonderry, uppf Heinrich Giesselman, äg Gestüt Schafhof) som bland annat visade en skritt i världsklass, vilket också gav en tia. Totalt blev det 9,48 poäng för ekipaget.

Alexanderathdestacado
VM-silvret gick till Tysklands Matthias Alexander Rath och Destacado. Foto: DigiShots
Mollerecandy
Eva Möller och Candy OLD tog VM-brons i klassen för 5-åringar. Foto: DigiShots

Candy OLD (OLDBG sto e Sir Donnerhall-Fürst Heinrich, uppf Hilde Wendeln, äg Paul Wendeln) fick nästintill stående ovationer efter att ha gjort en så gott som perfekt uppvisning under tyska Eva Möller. Stoet visade sin elastiska och lätta trav med fina övergångar. Skritten hade en härlig rytm och energi, galoppen var välbalanserad och i uppförsbacke. Det blev dock inga tior för ballerinan, högsta betyget var 9,8 för traven. Det blev VM-brons för ekipaget.

Hög kvalitet
5-åringarnas startfält höll mycket hög kvalitet i år, kanske till och med det högsta någonsin enligt flera röster. I detta getingbo var Sverigekändisen Ironman H (KWPN hingst e Bordeaux-Rousseau, uppf J.A.M. Murkmans, äg Ucas AB) först ut på lördagens eftermiddag. Den Sverigebaserade hingsten tävlades av Yvonne Österholm under finsk flagg.

Ekipaget hade ett par missar, bland annat ett missförstånd vid det ena enkla bytet. Hingstens glänste som mest i galoppen som var i fin balans och gav 8,8 poäng. Totalt blev det 8 poäng och en 13:e plats för ekipaget.

Tryckande värme
Finalen reds i tryckande sommarhetta, men detta verkade inte bekomma den nya världsmästaren nämnvärt. Han hade energi kvar både under prisutdelning och ärevarv med en strålande glad Andreas Helgstrand på ryggen.

Unghäst-VM fortsätter med finalerna för 7-åringar och 6-åringar i morgon, söndag, med flera svenska ekipage i startfältet. Tre svenskar är klar för 6-åringarnas final medan ett blågult ekipage  startar 7-åringarnas final.

Start- och resultatlistor

Arrangörens webbplats med webb-tv.

Läs om alla svenska ekipage på UVM.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-