Sverige
23 oktober 2020 06:20

Ride against cancer: ”Tyvärr försvinner inte cancer för att corona kom”

Rosa månadenMika Thalén och Caroline Crafoord jobbar med att samla in pengar till förmån för cancerdrabbade via Ride against cancer. Det stukade tävlingsåret har försvårat, men nu har det tagit lite fart igen. Pandemin är mycket allvarlig, men den får inte överskugga allt annat, menar Mika Thalén.

Ride against cancer: ”Tyvärr försvinner inte cancer för att corona kom”
Hindret som hjälper cancerdrabbade. Foto: Malin Photo

Mika Thalén tog initiativet till den ideella föreningen Ride against cancer när hon själv drabbades av bröstcancer 2016. Sedan dess har hon tillsammans med Caroline Crafoord samlat in en allt större summa och 2019 blev det en kvarts miljon kronor som skänktes till förmån för cancerdrabbade. Målet 2020 var att dubbla den summan, men pandemin och tävlingsuppehållet satte stopp för de största insamlingarna som bygger på större event.

Den sista stora insamlingen var i samband med Gothenburg Horse Show, då Ride against cancer syntes med sitt swishnummer på jumbotronen. Det resulterade i närmare 15 000 kronor, berättar Mika Thalén. Efter det har tävlingarna ebbat ut, men hon känner sig ändå hoppfull.
– Trots corona och att det inte har varit några stora event går det över förväntan. Rekasta hade pay and jums hela våren och sålde våra rosetter, och just nu är det jättemånga klubbar som hör av sig och vill beställa rosetter. Jag känner mig som ett postorderföretag.

Förutom rosetterna, som kan köpas för 100 kronor styck, har Ride against cancer ett samarbete med hindertillverkaren Gullmyrahinder. Gullmyra har tagit fram ett speciellt Ride against cancer-hinder som går att köpa eller hyra. Vid köp av ett hinder går 10 000 kronor oavkortat till cancerdrabbade via Ride against cancer, och under året har det faktiskt sålts några hinder, berättar Mika Thalén.

– Equestrian Stockholm hjälper oss också jättemycket under hela oktober och står för en väldigt stor del. De gör en ordentlig insats och bidrar med tio procent av försäljningen på alla sina rosa produkter.

81872aa8-c9e9-43a0-bed4-32d6252db454
Mika Thalén startade Ride against cancer efter att själv ha drabbats av cancer. Foto: Privat

Vill göra skillnad

Mika Thalén känner att det är viktigare än någonsin att fortsätta kämpa för att hjälpa alla cancerdrabbade. Inte minst med tanke på att de rutinmässiga mammografiundersökningarna har pausats på grund av coronaviruset på många håll.
– Det var vid en sådan rutinkontroll som min cancer upptäcktes. Jag hade inte märkt någonting innan dess. Min rädsla är att det ska bli vanligare med cancer – vi får helt enkelt inte glömma bort dem som drabbas.

Oavsett om målet för 2020 nås eller inte är Mika Thalén fast besluten att göra skillnad. Pandemin är mycket allvarlig, menar hon, men den får inte överskugga allt annat.
– Tyvärr försvinner inte cancer för att corona kom, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden