Nyheter
6 mars 2019 18:57
Ridsportplus

Ridklubb lärde läxa efter att kontot länsades

SvindladeJokkmokks Ridklubb blev av med 270 000 kronor i en förskingringshärva. Nu har klubben ändrat sina rutiner för att något liknande inte ska kunna hända igen. Ordförande Carina Westrin berättar om hur klubben fått tänka om.

Ridklubb lärde läxa efter att kontot länsades
Genomtänkta rutiner säkrar föreningens pengar. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i mars förra året som Jokkmokk Ridklubbs kassör upptäckte att klubbens konton var länsade. På onsdagen dömdes en kvinna till fängelse i ett år och sex månader, efter att hon lagt beslag på 270 000 kronor från ridklubben, och ytterligare stora summor från andra föreningar i kommunen.

Dom ger pengar

− För oss var det viktigt att få en dom i målet, eftersom det innebär att vi kan få ut pengar från en försäkring via Riksidrottsförbundet, som gäller den här typen av händelser, säger Carina Westrin, ordförande i Jokkmokks Ridklubb.
Så här i efterhand har klubben insett att det fanns det en del som klubben kunde ha skött annorlunda.
− Kvinnan som skötte vår och flera andra föreningars ekonomi hade inte behövt ha tillgång till alla våra konton, vilket hon hade, och därför blev förlusten så stor.

Vi kan ha våra konflikter, men när det gäller stöttar vi varandra

Nu har Jokkmokks Ridklubb också skärpt sina rutiner, så att alla utbetalningar ska godkännas, eller attesteras, av två personer.
− Men det är svårt att få till bra system i ridklubbar, där styrelseledamöter byts ut ofta. Det krävs också att föreningen har en kassör som vågar säga ifrån vid misstanke om att allt inte står rätt till, och det var precis så det uppdagades, genom att vår kassör reagerade.

Alla har bidragit

Klubben kan i bästa fall få tillbaka en summa via Riksidrottsförbundets försäkring, men långt ifrån hela beloppet.
− Och vi har faktiskt i princip fått in hela summan, genom att medlemmar kavlat upp ärmarna och samlat in pengar, företagen här i Jokkmokk har bidragit, och andra ridklubbar har ordnat Pay&Jump och skänkt inkomsterna till oss.
− Vi kan ha våra tvister hästmänniskor och klubbar emellan, men när det väl hamnar i ett akut läge då stöttar vi varandra, och det är fantastiskt att få uppleva det, säger Carina Westrin.

Bra rutiner och försäkring om det värsta händer

Så kan föreningen säkra pengarna

Hela styrelsens ansvar Kassören är den som löpande sköter ekonomin, men föreningens ekonomi är hela styrelsens ansvar.
En styrelse bör därför begära att få se ekonomiska redovisningar och kontoutdrag med jämna mellanrum.
Teckna firma En eller flera personer kan teckna en förenings firma. Om olika personer tecknar firma var och en för sig räcker det att en person godkänner en utgift, men om firman tecknas av två personer tillsammans måste båda dessa godkänna uttag och attestera fakturor.
Dela upp pengarna Föreningens ekonomi kan delas upp på flera olika konton, där sparkontot hålls åtskilt från ett konto som används i vardagen.

Försäkring som skyddar
Alla idrottsföreningar anslutna till Riksidrottsförbundet har av en förmögenhetsbrottsförsäkring, som ersätter skada som anställda eller förtroendevalda i föreningen gjort sig skyldiga till genom förmögenhetsbrott (exempelvis förskingring, bedrägeri eller grov stöld) mot föreningen eller annan. Ersättning kan betalas ut upp till 93 000 kronor.
(Källa: Riksidrottsförbundet)

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden