Sverige
21 mars 2018 09:48

Ridklubbens konton länsades – kämpar för att klara sig

PolisutredningEn stor skandal skakar Jokkmokk där flera ideella föreningar har fått sina konton tömda. En av de drabbade är Jokkmokks Ridklubb, som nu kämpar för att få in pengar.

Ridklubbens konton länsades – kämpar för att klara sig
Jokkmokks Ridklubbs konton är tömda och nu kommer det hjälp från många håll. Foto: Istock

En person som är anställd i en paraplyorganisation för ideella föreningar i Jokkmokk misstänks för att ha förskingrat 1,7 miljoner konor från klubbarna, vilket bland annat Norrländska Socialdemokraten rapporterar om. Personen hade tillgång till klubbarnas konton och ska ha tömt flera av dem de senaste veckorna. Exempelvis har den lokala basketklubben tillfälligt fått stänga sin verksamhet till vidare sedan deras konton med 246 000 kronor tömts.

Ridklubbens konton tömda

En av de andra utsatta klubbarna är Jokkmokks Ridklubb. Föreningen, som har 100-talet medlemmar, är barskrapade efter att ha blivit av med runt 270 000 kronor.
– Vi är en av dem som har drabbats hårdast och kontona är tomma. En person har enkelt tagit våra pengar, säger klubbens ordförande Camilla Vestrin till Ridsport.

Hon berättar att det är en tuff situation för flera föreningar och att saken blir än mer akut när det finns levande djur som ska ha foder, skoningar, veterinärvård vid behov och så vidare.
– I dagsläget har vi inga pengar, samtidigt som två anställda ska ha lön och åtta hästar ska tas omhand med allt vad det innebär. Dessutom har vi haft ett år med en del skador och veterinärräkningar är på väg in.

Förundersökning inledd

Sedan förskingringen uppdagades för några dagar sedan har det varit intensiv aktivitet. De drabbade klubbarna har träffats och händelserna har polisanmälts. Norrbottenskuriren berättar att förundersökningen har inletts och att det inträffade kommer att rubriceras som grov förskingring eller trolöshet mot huvudman. Polisen konstaterar i tidningen att saken är ovanlig  på så vis att det var en ”enorm upptäcktsrisk”.

Som Camilla Vestrin ser det råder det inga tvivel om vem som ligger bakom det hela och personen ska ha erkänt.
– Jag ser det närmast som en självklarhet att personen kommer att dömas så småningom, men jag är osäker på om vi kommer att kunna få några pengar från denna. Personen har tömt både sina egna och klubbarnas konton, och pengarna är borta.

Kommunen rycker in

Camilla Vestrin har även just träffat kommunen, som står med flera klubbar som behöver akut hjälp.
– Eftersom vi har djurhållning går kommunen in och betalar lönerna som ska betalas nu i veckan. På så vis får vi åtminstone lite arbetsro.

På försäkringsfronten ser det mörkt ut. Klubben tror att den i bästa fall kan få ut 70 000 kronor på försäkringen via Riksidrottsförbundet och först efter att utredningen är klar. Klubbens egna försäkringar täcker bland annat skador på hästar och ryttare, men inte förmögenhetsbrott.

Medlemmarna sluter upp

I stället ställs hoppet till andra aktörer. Ungdomssektionen har snabbt startat en insamling och börjat ringa runt till lokala företag i jakt på sponsring. Därtill har klubben vidare kontakt med Riksidrottsförbundet, banken och kommunen.
– Det har gått väldigt snabbt allting. Sammanfattningsvis har vi just nu många, många förfrågningar ute, men har ännu inga svar utöver kommunens löfte om lönerna som tar oss igenom veckan. Men, vi är fortfarande optimistiska.

Hos Jokkmokks Ridklubb hölls i går ett extra styrelsemöte och ett extra medlemsmöte där medlemmarna informerades om vad som har hänt.
– Mitt i allt det här måste jag säga att våra medlemmar är helt fantastiska. De gör vad de kan för att hjälpa och sluter verkligen upp för att vi ska ta oss igenom det här. Det är som jag sa till kommunalrådet – vi är hästfolk och hästfolk ger inte upp.

Ungdomssektionens inlägg om deras insamling har börjat spridas över Facebook:

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden