Nyheter
11 mars 2020 21:43

Ridning i Italien förbjuds – svenska förbudet kommer slå mot tävlingar i Sverige

CoronasmittanItalienska ridsportförbundet har gått ut med ett påbud om att alla som har häst i Italien inte längre får rida. Ingen får åka till stallet och all skötsel av hästarna ska skötas av stallägarna. Samtidigt kommer regeringens beslut om att förbjuda allmänna sammankomster med fler än 500 personer sannolikt att få konsekvenser även för den svenska ridsporten.

Ridning i Italien förbjuds – svenska förbudet kommer slå mot tävlingar i Sverige
Flera svenska stortävlingar är i farozonen beroende på hur länge mötesförbudet kommer att gälla. Foto: Roland Thunholm

Hästägare i Italien får från och med nu vare sig rida, longera eller åka till stallet på grund av risken för coronasmitta. All skötsel av hästarna ska skötas av stallägarna. Detta enligt ett dekret som det italienska ridsportförbundet gått ut med under onsdagkvällen.

”Vi har förståelse för att man vill vara med sin älskade häst, men det finns nu nationella prioriteringar som är viktigare”, lyder den övergripande motiveringen. Enda undantaget utgörs av en mycket begränsad grupp nationella ryttare med särskilt tillstånd av förbundet. Enligt dekretet är detta ytterligare ett steg i att begränsa förflyttningen av människor i det hårt coronadrabbade landet.

Samtidigt gick den svenska regeringen under onsdagkvällen ut med beslutet att från och med nu förbjuda alla allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Detta gäller enligt beslutet allt från biografbesök och konserter till idrottsevenemang, vilket med stor sannolikhet kommer att få konsekvenser för svenska ridsporttävlingar på alla nivåer.

Ridsport har varit i kontakt med Svenska Ridsportförbundet genom informationschefen Lotta Amnestål i frågan, men hon ber att få återkomma under torsdagen. Angående det italienska dekretet som förbjuder i stort sett all ridning säger hon:
– Det låter lite drastiskt.

Här kan du läsa det italienska dekretet (endast på italienska)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden