Nyheter
11 mars 2020 18:35

Svensk hästfamilj i karantän i Italien

CoronavirusetSenast i helgen hoppade 15-åriga Elisa Bacoccoli på en lokal italiensk tävling. Nu sitter halvsvenska familjen Bacoccoli i karantän ihop med resten av Italien. "Tävlingar, gruppträning, allt är förbjudet – man får inte ens rida ut flera tillsammans", säger pappa Tomas Baccoli som skrivit ett uppmärksammat Facebookinlägg om sin oro för Sverige.

Svensk hästfamilj i karantän i Italien
Elisa Bacoccoli med sin häst Corona. Foto: Privat

Tomas Bacoccoli levde tillsammans med sin fru Elin ett hektiskt liv i Stockholm med jobb inom medie- respektive finansbranschen tills för sex år sedan. Då gjorde karriärsparet ett lappkast och flyttade ner till Tomas Bacoccolis familjegård i Umbrien, strax norr om Rom, tillsammans med sina tre barn. Idag driver de en häst- och olivgård samtidigt som två av barnen rider och mellanpojken spelar fotboll.

Men nu har familjens vardag satts på paus – under tisdagen sattes hela Italien i karantän och i princip allt har stängts ner. Skolorna är stängda, det spelas inga fotbollsmatcher och det rids inga tävlingar. Inte ens bröllop och begravningar är tillåtna. Men familjen är vid gott mod, liksom Italien i stort, menar Tomas Bacoccoli.
– Italienarna gör detta tillsammans, vi stannar hemma för att det här ska få ett slut. Just nu är jag mest orolig för vad som händer i Sverige – Stockholm hade varit en röd zon i Italien, säger han.

Rigorösa smittskyddsregler kring ridning

Senast i helgen red 15-åriga dottern Elisa Bacoccoli på en lokal hopptävling och kom sexa i 1,15 med sin häst som heter just Corona. Även yngste sonen, 10-årige Rafael Bacoccoli, tävlar hoppning och är rankad som tvåa bland Umbriens ponnyryttare. Sedan karantänsbeslutet är dock alla tävlingar oavsett nivå inställda – och för dem som har häst råder rigorösa regler.

Elisa-och-corona-8-mars-2020
Elisa Bacoccoli och Corona på tävlingen i helgen som gick, precis innan allt stängdes ner. Foto: Privat

– Inget får göras i grupp och hästarna hålls ute så mycket det går. All gruppträning är förbjuden och du får inte ens rida ut flera tillsammans. Att träna individuellt är tillåtet, men utan publik på läktaren. Däremot måste du ha med en instruktör av försäkringsskäl, berättar Tomas Bacoccoli.
– Hoppning är inte heller att tänka på. Du vill ju inte belasta sjukvården för att du har trillat av en häst som det ser ut just nu.

Varje gång du ska till stallet måste du dessutom fylla i ett formulär som du kan visa upp om du blir stoppad av polis på vägen.
– Det måste du ha med dig hela tiden så att du kan bevisa att du är på väg till din häst.

Rafael-tävlar-med-brownen-feb-2020
Rafael Bacoccoli med ponnyn Brownen på en tävling i februari. Foto: Privat

Att åka och handla mat, göra apoteksärenden och åka till jobbet är i stort sett det enda som är tillåtet. När det gäller skolan så börjar läxorna trilla in så smått via nätet, berättar Tomas Bacoccoli.

Karantänsbeslutet för Italien gäller än så länge fram till och med den 3 april. Att hålla sig sysselsatt fram tills dess är dock inga problem för familjen Bacoccoli.
– Vi håller på och bygger en paddock. Alla hjälps åt, även vår fotbollskille, berättar Tomas Baccoli.

Elin-med-sarina-i-stallet
Elin Bacoccoli med familjens arabhäst Sarina. Familjen driver även en kombinerad inrednings- och ridsportbutik. Foto: Privat
Tomas-med-oliver
Tomas Bacoccoli mitt i olivskörden. Familjen producerar olivolja av högsta kvalitet. Foto: Privat
Rafael-i-hagen
Rafael Bacoccoli bland hästarna i hagen på familjens gård. Foto: Privat
Elliot-och-coore-dancer
Familjens fotbollskille, 12-årige Elliot Bacoccoli, på den irländska ponnyn Coore Dancer. Foto: Privat
Hästarna-i-stallet
Familjen Bacoccolis fyra hästar i stallet på gården. Foto: Privat

Två långa Facebookinlägg till Sverige

Från att ha blivit irriterad över att sonens fotbollsträningar ställdes in har han nu övergått till en stark tro på att karantän är den enda vägen att gå. Anledningen är bland annat de vittnesmål från sjukvårdspersonal i den hårt drabbade norra delen av Italien som han fått till sig via vänner.
– Det är inte bara äldre som drabbas, det är också ett lotteri där hittills helt friska 18-åringar kan drabbas av dubbelsidig lunginflammation. Samtidigt tar vårdplatserna slut, vilket tvingar sjukvårdspersonalen att prioritera bland dem som behöver hjälp.

Det var också den uppenbarelsen som fick Tomas Bacoccoli att skriva ett långt Facebookinlägg som i skrivande stund delats tiotusentals gånger. Här uttrycker han sin oro över läget som hans andra hemland Sverige befinner sig i just nu.
– Det kommer att bli samma problematik i Sverige som i Italien – något måste hända och det snabbt. Läget är inte under kontroll som många tycks tro och tafattheten hos dem som styr är alldeles för stor, säger han efter att ha pratat med flera av sina svenska vänner.
– Alla verkade vara lite rädda för att gripas av panik. Min rädsla är att vi kommer att få sitta och se på när det här tar fart i Sverige som det har gjort i Italien. Men ingen blir gladare än jag om jag har fel, avslutar Tomas Bacoccoli som precis skrivit ytterligare ett Facebookinlägg.

Här kan du läsa Tomas Bacoccolis Facebookinlägg – både del 1 och del 2:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden